Tiny House çılgınlığı pandemiyle daha da yükseldi!

tiny-house

Tiny House’ların popülerliği son yıllarda artış gösterirken, pandemiyle en çok tercih edilen yaşam alanları arasına girdi.

İstanbul’un birçok yerinde Tiny House alanları tercih edilirken, bunlara Ankara, Sakarya, Kocaeli, Balıkesir, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Muğla da eklendi. Arsa alımının şart olmadığı Tiny House’ların önemli bir özelliği de vergisiz olması. Hürriyet’ten Kübra Genç’in haberine göre, Tiny House’lara ilgi çok olmasına karşın pandemiyle birlikte izole yaşamın getirdiği şartlar doğrultusunda her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle büyükşehirlerden uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği Tiny House’lar, emlak vergisine de tabi olmadıklarından kimi zaman tercih sebebi olabiliyor.

Tiny House’lar ülkemizde özellikle belli bölgelerde talep görüyor. Uzmanlar Tiny House’ların yasal şartlarını, Arsa koşullarını ve talep gören yerleri Hurriyet.com.tr’ye özel yanıtladı.

TİNY HOUSE’LARA, KARAVANLARA VE HOBİ BAHÇELERİNE YOĞUN İLGİ

Denge Değerleme Y.K. Başkan Yardımcısı Ahmet Arslan Tiny House’ların özellikle tercih edilmesinin son 5 yıla dayandığını ve pandemi sürecinin de etkiliği olduğunu bildirirken, “Büyük şehirlerde, yüksek nüfus yoğunluğuna sahip yerleşim yerlerinde şehir yaşantısının getirdiği stres, doğadan ve topraktan uzaklaşma hali, bahçeli evlerde yaşama olanağının kısıtlılığı ve pandemi sürecinde evden çıkamamanın getirdiği psikoloji gibi etkenlerin sonucu olarak Tiny House’lara, karavanlara ve hobi bahçelerine yönelik yoğun bir talep olduğu görülüyor. Öte yandan, gerek konut fiyatlarında görülen genel artış gerekse müstakil ve yazlık tipteki konutlarda pandemi ile beraber gerçekleşen yüksek değer artışları da müstakil bahçeli bir ev sahibi olmak isteyen ancak maddi imkanları buna elverişli olmayan yatırımcıyı Tiny House konseptine yöneltiyor” açıklamasında bulundu.

Ülkemizde özellikle doğada yaşam hedeflerine yönelik Tiny House’ların tercih edildiğini belirten Arslan, “Bu evlerin diğer bir özelliği de aynı zamanda çevre dostu ve sürdürülebilir bir yaşam olanağı sağlaması. Tiny House’larda son dönemde güneş enerjisi sistemleri, fotovoltaik panellerle elektrik üretimi ve yağmur suyunun kazanılarak kullanıma kazandırılmasına yönelik çözümlerin git gide arttığı biliniyor” dedi.

ULAŞIM VE ALTYAPIYA DİKKAT!

Doğru arsa seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Arslan, öncelikle Tiny House’ların kendi aralarındaki farklılıklara değindi: “Tiny House’lar kendi içerisinde konteyner tipi evler, prefabrik yapılar, ağaç evler, kulübeler, gezici ev olarak da adlandırılan vagon evler olarak alt kollara ayrılıyor. Bunların bazıları sabit durumda ve farklı bir yerde inşa edilip kullanılacağı yere nakledilirken, bir kısmının ise O1 ve O2 Tip Belgeli, şase numarasına ve ruhsata sahip römork altyapısı bulunan nitelikte yapılar olduğu görülüyor.”

‘Tiny House kurmak için arazi tercihi konusunda dikkat edilmesi gereken konuların başında ulaşım ve altyapı geliyor’ diyen Arslan, “Kadastro yolu bulunması ya da kadastro yoluna yakın olmasına dikkat edilmesi yatırımcı açısından önem arz ediyor. Yolu bulunmayan arazilerde bu konsept uygulanmaya kalktığı takdirde, yapının nakliyesi veya çekici vasıtasıyla araziye ulaştırılmasında sorunlarla karşılaşılabilir. Çevredeki araziler ekili durumdaysa veya sınırları ayıran çit ya da duvar gibi unsurlar varsa yolu bulunmayan araziye ulaşımın zorlaştığı bir gerçek. Arazinin geometrik şehri de dikkat edilmesi geren bir başka konu. İnce-uzun formda, üçgen veya biçimsiz geometrik formda bir arazi seçimi Tiny House konseptinin uygulanmasını zorlaştırabilir hatta tamamen elverişsiz hale de getirebilir. Öte yandan arazinin fazla eğimli olmaması, zemin tesviyesi yapmaya uygun özelliklere sahip olması, gerekli durumlarda kamusal hizmetlerden faydalanmaya elverişli bir konumda yer alması da dikkate alınması gereken diğer konular olarak göze çarpıyor” açıklamasında bulundu.

Arslan vergilendirmeyle ilgili de bilgi verdi ve “Arsalar emlak vergisine tabiyken, Tiny House türü yapı ve araçların herhangi bir vergisi bulunmadığını görüyoruz. Taşınabilir durumdaki, römork niteliğine sahip Tiny House’ların bir kısmı O1 tip belgeye, diğer bir kısmı ise O2 tip belgeye sahip” dedi.

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKanal İstanbul’da kazı çalışmaları başlıyor
    Sonraki yazıKiralık işyeri olanlar dikkat!