İstanbul’da ofis kiraları da yükseliyor!

Koronavirüs salgınında hibrit çalışma modeli ön plana çıktı. A sınıfı modelli ofislerin tercih edilmesiyle İstanbul’da ofis kiraları artmaya başladı.

Dünya genelinde kapanmalar nedeniyle üretim yapılan işler dışında birçok şirket uzaktan çalışma modelini deneyimledi. Merkez ofis ile kentin farklı bölgelerinde uydu ofis açma trend haline gelirken Yıldız Holding de bu trendin uygulayıcılarından oldu. Koç Holding’ten Sabancı Holding’e kadar büyük şirketler evden çalışma modelini kalıcı hale getirmiş durumda.

Bu yıl ciddi bir geçiş dönemi olurken, 2022 yılı çalışma hayatında pandemi sonrası taşların yerine oturacağı bir yıl olacak.

HANGİ BÖLGELER YÜKSELİYOR?
Taşınmaların, yer değiştirmelerin hızlanacağı bu dönemde hemen herkes ofis kiralarının ne olacağını merak ediyor. Bu gerçekten yola çıkarak JLL’nin Ekonomist Dergisi’ne özel araştırması ile iş yaşamının kalbi İstanbul’un öne çıkan ofis bölgelerindeki 25 ofis binasının 2021 ve 2022 yılı ofis metrekare kiralarına mercek tuttuk.
Araştırmaya göre, şu anda 300 TL/metrekrare kiralık fiyatıyla Levent 199 lider olurken 250 TL/metrekare ile Orjin Maslak Plaza ikinci, 220 TL/ metrekare fiyatı ile Levent’teki Tekfen Tower üçüncü sırada yer aldı. Levent 199’un kira fiyatının 2022’de 310 TL/metrekare, Orjin Maslak Plaza’nın 260 TL/metrekare, Tekfen Tower’ın da 240 TL/metrekare fiyatı olması bekleniyor.

Bölgelere göre inceleme yapıldığında, Levent-Maslak hattı 2021’de en çok talep alan bölge oldu. Bölgenin ana metro hattı üzerinde olması, binaların uluslararası A sınıfı ofis standartlarını karşılaması nedeniyle 2022’de de talebin artması bekleniyor. Kağıthane-Ayazağa hattında diğer bölgelerdeki boşluk ve toplu taşıma eksikliği nedeniyle talep genel olarak düşük kaldı. 2022’de Levent- Maslak hattındaki doluluğun artmasıyla talebin bu bölgeye kayacağı öngörülüyor; 2022’de kira artışı sınırlı kalsa da sonraki yıllarda tekrar gözde bölge haline gelebilir. Kozyatağı-Ataşehir bölgesi bu yıl en çok talep gören bölgelerden olurken, 2022’de de bu talebin devam etmesi bekleniyor. Yüksek talep ve artan doluluk oranı 2022’de de kira rakamlarının TL bazında bu bölgede artacağını gösteriyor. 2023 yılı başında İstanbul Finans Merkezi’nin (IFM) faaliyete geçecek olması sonraki yıllarda Merkezi İş Alanı’nın bu bölgeye kayması ihtimalini gündeme getirebilir. Son yıllarda şirketlerin gözdesi olan Anadolu yakasının sonraki yıllarda da bu özelliğini ciddi şekilde koruması bekleniyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKanal İstanbul için alternatif finansman modeli!
    Sonraki yazıTürkiye’ye yabancıların etkisi giderek artıyor!