2016 kira geliri beyanı tarihleri ne zaman?

2016 yılında kira geliri elde edenler için beyanname dönemi başlıyor. Başvurular 1-27 Mart tarihleri arasında yapılacak.

Kirada işyeri ve evi olanlar için vergi süreci başladı. 2016 yılında bu taşınmazlarından vergi geliri elde edenler beyannamelerini 1-27 Mart tarihleri arasında verecek. İstisna tutarı Maliye Bakanlığı tarafından 3 bin 800 TL olarak belirlendi. Yani ayda bu miktarın altında kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerekmeyecek.

MUAFİYET KOŞULLARI

Ancak beyanname ve vergiden muafiyet taşıyanların yapması gereken bazı işlemler bulunuyor. Önceki yıllarda kira geliri beyan edenler 27 Mart tarihine kadar 3 bin 800 TL’nin altında kira geliri elde ettiğine dair dilekçe vermeleri halinde bu haktan yararlanabilecek. Posta’da yer alan Bilal Emin Turan imzalı habere göre işyeri kira geliri 30 bin TL’nin altında kalanlar da beyanname vermeyecek. 2016’nın genelinde 110 bin TL’nin üzerinde gelir elde edenler ise beyanname istisnasından yararlanamayacak.

BEYANNAME SİSTEMİ HAZIRLAMA

Vatandaşlar bağlı bulundukları vergi dairelerine gitmek ya da gib.gov.tr internet sitesini kullanmak suretiyle, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ni kullanarak beyannamelerini verebilecek. Mükelleflerin ödeyecekleri vergiler için ise taksit fırsatı sunuluyor. Buna göre hesaplanan gelir vergisi peşin olarak verilebileceği gibi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte de verilebilecek.

EVİ OLUP BAŞKA EVDE KİRADA OTURANLAR

Kendi evini kiraya verdiği halde kiracı olarak başka bir mülkte yaşayanlar da vergi ödememek için ödedikleri kira bedellerini gider olarak gösterecek. Bu gider ise vergiden düşecek.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıVodafone, 4.5G ile 100 ülkeye ulaştı
    Sonraki yazıMHP Genel Başkanı Bahçeli Yunanistan’a sert çıktı
    Tuğçe Ağırlar
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1989 Sakarya doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2011 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın