2023 Ytong Mimari Fikir Yarışması Sonuçlandı

Türk Ytong tarafından 21’ncisi düzenlenen Mimari Fikir Yarışması sonuçlandı. “YENİDEN: Bir Dönüştürme ve Değerlendirme Aracı Olarak Mimarlık” teması ile düzenlenen ve katılımcıları yeniden değerlendirme, işlevlendirme gibi kavramlar üzerine tartışmaya davet eden yarışmada 4 proje ödüle layık görüldü.

Türkiye’de 60 yıldır çağdaş yapılaşmanın ve mimarlık kültürünün destekçisi olan Türk Ytong’un düzenlediği 2023 Mimari Fikir Yarışması sonuçlandı. Katılımcı, paylaşımcı bir düşünce ve tasarım platformu olarak uzun yıllardır mimarlık ortamına katkı sunan, alanındaki en uzun soluklu yarışmalardan biri olan Ytong Mimari Fikir Yarışması’nda kazananlar belli oldu.

Var olanı değerlendirme

Bu yıl 21’ncisi düzenlenen yarışma ile katılımcılar, yeniden değerlendirme, işlevlendirme, kültür, doğa dostu tasarım yaklaşımı, iklim krizi, kültürel mirasın korunması, az yapma, küçülme gibi kavramlar üzerine düşünmeye; kendi seçecekleri bir yapılı çevrede, belirledikleri yapı ya da yapıları “yeniden” değerlendirmeye davet edildi. Yarışmanın duyurulmasının ardından yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerle takvimi ve şartnamesi güncellenen yarışmada katılımcılar, oluşan duyarlılık ortamına katkı sağlamaya teşvik edildi.

Kazananlar Atina yolcusu

72 fikir projesinin değerlendirildiği yarışmada 4 proje eşdeğer ödüle değer görüldü. Kazanan ekipler yarışma ödülü olarak, jüri üyeleri ile birlikte Yunanistan’ın başkenti Atina’ya seyahat ederek antik dönemlerden günümüze uzanan mimarlık ve kültür rotalarını ziyaret edecek.

PLUG Ofis Kurucusu Y. Mimar Buşra Al, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, FIELDS Kurucu Ortağı Y. Mimar Eren Çıracı, ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, NSMH Kurucusu Mimar Nevzat Sayın’ın jüri üyeliği yaptığı yarışmada, İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Balaban ve Türk Ytong Genel Müdürü Tolga Öztoprak da Danışman Jüri Üyesi olarak yer aldı. Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda, Atina Mimarlık Gezisi ile ödüllendirilen ekipler ve projeleri ise şöyle:

2023 YTONG MİMARİ FİKİR YARIŞMASI EŞDEĞER ÖDÜL GRUBU

 

Proje Adı: Pera [Para]digma

Aykan Aras, Mimar (TED Üniversitesi)

Can Kayaaslan, Mimar (TED Üniversitesi)

Kutay Kaynak, Mimar (TED Üniversitesi)

 

Proje Adı: Dokunmanın Hazzı

Oğul Can Öztunç, Mimar (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Ece Duran, Mimar (İzmir Ekonomi Üniversitesi)

 

Proje Adı: Les Lieux de Mémoire

Şeyma Aksu, Mimar (Anadolu Üniversitesi)

Beyza Özbek, Mimar (Anadolu Üniversitesi)

 

Proje Adı: Kaleideskop

İbrahim Emre Karadelioğlu, Mimarlık Bölümü Öğrencisi (Karadeniz Teknik Üniversitesi)

Ümit Karadeniz, Mimarlık Bölümü Öğrencisi (Karadeniz Teknik Üniversitesi)

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıEY: Yeni nesil teknoloji alanlarına yönelik yatırımlara sürdürülebilirlik yön veriyor
    Sonraki yazıMutfakta Yaz Rüzgârını Hissetmek İçin Dekorasyon Önerileri