ABD’nin “NATO’ya daha çok destek” çağrısına Almanya’dan itiraz

NATO’nun ve ABD hükümetinin, NATO üyesi ülkelerin daha fazla askeri ve mali destekte bulunmaları talebine Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “gerçekleşebilecek bir talep değil” cevabını verdi.

Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısında, ABD’nin “AB’nin, NATO için yaptığı harcamaları artırması; yıllık toplam hasılasının yüzde 2’sini ittifaka ayırması” talebi destek bulmadı.

70 MİLYAR EURO’YA TEKABÜL EDİYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD’nin, “yüzde 2” ile ifade ettiği miktarın “70 milyar euro”ya karşılık geldiğine dikkat çekerek, “Almanya’da hiç kimsenin, bu talebin gerçekleşebilecek bir talep olduğunu söyleyebileceğini sanmıyorum” dedi.

TRUMP NATO ZİRVESİNDE GÜNDEME GETİRECEK

ABD’nin yeni Savunma Bakanı Rex Tillerson ise, katıldığı ilk NATO toplantısında, ülke olarak bu taleplerinden vazgeçmediklerini ve ABD Başkanı Donald Trump’ın 25 Mayıs’ta düzenlenecek NATO zirvesinde konuyu yeniden gündeme getireceğinin altını çizdi.

Tillorson, “Avrupalı müttefiklerimizin, ittifaka olan bağlılıklarını göstermelerini umuyoruz. Hedeflere uyum yönünde planların yapıldığını görmek istiyoruz” dedi.

HÜKÜMET ASKERİ HARCAMALARI ARTIRMAK İSTİYOR

Almanya Dışişleri Bakanı’nın bu tepkisine karşın, Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise Berlin’de yaptığı açıklamada, savunma harcamalarını daha da artırma konusundaki kararlılığından geri adım atma niyetinde olmadığını, Alman silahlı kuvvetlerini daha da güçlendirmenin gerekli olduğuna inandıklarını söyledi.

ABD NATO MÜTTEFİKLERİNE İKİ AY SÜRE VERDİ

ABD Dışişleri Rex Tillerson, NATO müttefiklerini savunma harcamalarını artırmaları ya da iki ay içinde ittifakın bütçe gerekliliklerini yerine getirmek için bir plan hazırlamaları konusunda uyardı. 

Tillerson, göreve başladıktan sonra Brüksel’de NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla ilk kez araya geldi. Ağırlıklı olarak savunma harcamalarının artırılması, Kuzey Amerika ile Avrupa arasındaki bağ, terörle mücadele ve Rusya konularının görüşüldüğü toplantıda, Tillerson ittifak üyelerini eleştirdi. 

Ülkesinin diğerleriyle karşılaştırıldığında savunmaya “orantısız bir pay” harcadığını kaydeden Tillerson, ABD Başkanı Donald Trump’ın da katılacağı 25 Mayıs’taki NATO Zirvesine kadar bu konuda bir eylem beklediğini söyledi.  

Tillerson, “Mayıs ayındaki zirvede amacımız, ya yıl sonuna kadar tüm müttefiklerin taahhütleri yerine getirmeleri ya da yıl bazlı somut ilerleme adımlarıyla bu taahhütlerin nasıl yerine getirileceğini açıkça ifade eden planlar edinmeleri olmalı.” dedi. ABD’li Bakan, NATO’nun Avrupalı müttefikleri ve Kanada’nın taahhütlere uymaması durumunda ne olacağına dair bir değerlendirmede ise bulunmadı.

MÜTTEFİKLERE GÜVENCE

Trump’ın paylarına düşen harcamayı yapmayan müttefikleri savunmayabilecekleri yönündeki sözlerinin yol açtığı endişeye atıfta bulunan Tillerson, “Birimize karşı olan bir tehdidin, hepimize karşı bir tehdit olduğunu düşüyoruz ve bu doğrultuda karşılık vereceğiz. Müttefiklerimizi savunmak için yaptığımız anlaşmalara uymayı sürdüreceğiz.” diye konuştu. 

Tillerson, NATO’yu DEAŞ veya benzeri aşırılık yanlılarına karşı savaşmak için daha fazla çaba harcamaya çağırken, özellikle çevrimiçi mesajlaşma programları ve propagandayla mücadelenin önemine dikkat çekti.  

GÜVENLİK SADECE SAVAŞTAN İBARET DEĞİL

Geçen yıl bütçesinin yüzde 1,19’unu savunmaya harcayan Almanya’nın Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise ülkesinin 35 milyar avroluk harcamasını 70 milyar avroya çıkarmasının “gerçekçi olmayacağını”, Berlin’in şu anda Moskova’dan daha fazla savunmaya bütçe tahsis ettiğini söyledi. 

“Almanya’da bunun başarılabilir veya arzulanan bir şey olduğuna inanan bir siyasetçiyi tanımıyorum.” diyen Gabriel, güvenliğin sadece savaştan ibaret olmadığını, kriz önlemenin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Gabriel, Almanya’nın askeri müdahaleler başarısız olduğu için gelen mültecilere çok fazla para harcadığını savundu. 

SAVUNMA HARCAMALARININ ARTIRILMASI SÖZÜ

NATO liderleri, 2014 yılında savunma harcamalarındaki kesintileri durdurma ve 10 yıl içinde gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2’si kadar savunmaya harcama yapmaya karar vermişti. ABD, yüzde 3,61 ile en çok savunma harcaması yapan NATO ülkesi olarak öne çıkarken, Washington’ın dışında sadece İngiltere, Estonya, Yunanistan ve Polonya bu hedefi yakalamış durumda.

Trump, seçim kampanyasında, “adil yük paylaşımda bulunmayan müttefikleri savunmaya gelmeyebileceğini” söylemiş, bu sözler, daha agresif bir Rusya’yla karşı karşıya olan Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’yı endişelendirmişti.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİş Bankası’nın yeni yönetim kurulu belli oldu
    Sonraki yazıMeral Akşener: Hakimler ve savcılar beni tehdit ediyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın