Başbakanlık Binası Müze Olacak

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 15 Temmuz darbe girişiminde Meclis'te hasar gören yerlerin onarıldığını belirterek, "Başbakanlık'ın olduğu kısım bir demokrasi müzesi olarak saklanacak" dedi. 

TBMM Başkanı İsmail Kahraman Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu" tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıya Kahraman'ın yanı sıra, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı. Toplantıda sempozyum hakkında açıklamalarda bulunan Kahraman, gündeme ilişkin soruları da yanıtladı.

Cumhuriyet'in haberine göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'nin 15 Temmuz darbe girişiminde hasar gören yerlerin onanlması ilgili yaptığı açıklamanın sorulması üzerine Kahraman, "Bildiğiniz gibi Meclis'teki bütün kırık yerler, kapılar, pencereler hasar gören yerler onarıldı. Yalnız Başbakanımızın bulunduğu odanın bomba izlerinin saklanmasını ye demokrasi müzesi adı altında bir mekân olarak muhafazasını uygun gördük. Bu vesileyle dışarıdan geçmiş olsuna gelen ziyarete gelen dış heyetlere, kişilere buraları göstermekteyiz. Bombanın düştüğü bahçede çukur var. Orada bir tankın ezdiği araba var. Çukur ile orası da kapalı hale getirilecek ve Meclis'le o çukur arasındaki yola 'Demokrasi yolu' denilecek. Kenarların da darbeye ait resimler sergilenecek. Bu hususta 15 kişilik bir komite teknik yönden sergileme yönünden, çalışmalarını sürdürüyor. Kalıcı olarak bombanın yaptığı tahribatının statiği etkilenmemesi için gerekli teknik eklenti onarım yerine getirilecek" dedi. 

Yeni sığınak yapılacak

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Milletin Meclisi'ni millet yapar" kampanyası ile Gayrimenkul Sermaye Ortaklığı Dernekleri'nin teşebbüsüyle, 62 şirketin katıldığı bir onarımla Meclis'te yine bir inşaat yapılacağını söyledi. 
Kahraman, "Meclisimizdeki maalesef 1958 tarihinde Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister'in yaptığı bir çalışmaydı. Bugüne uygun bir sığınak yok. Eskiden yapılmış sığınak vardı. Onun da çok yetersiz olduğunu ve sığınak olmadığını gördük. Günümüz sivil savunma normlarına uygun bir sığınak yapacağız. Su deposu, jeneratörü, sağlık odasıyla ve salonuyla, o inşaatta dediğim gibi yapım hareketi yerine getirilecek. Millet bir bütün olarak parti farkı olmaksızın demokrasiye sahip çıktı ve darbeyi önledi. Böylece benim temennim ve kanaatim darbeler dönemi Türkiye'de sona erdi. Fakat bunun fikir olarak yaşatılması uygundur" diye konuştu. 

MHP de onarılsın istiyor 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Başbakanlık katının onarılmadan demokrasi müzesi olacağının açıklandığını belirtilmesi üzerine, "Tamamen yanlıştır. Bu izlerin tamamen silinmesi gerekir. Demokrasi müzesi düşünülüyorsa gerekli materyaller konulmak suretiyle Meclis içinde düşünülebilir ama 15 Temmuz'da zarar gören yerler kesinlikle eski haline getirilmelidir. Yıkık, dökük, virane halinin muhafaza edilmesini sakıncalı görüyorum" dedi.

Meclis'teki onarım çalışmalarının geciktiğini de vurgulayan Akçay, "Son günlerde hızlanma var. 1 Ekim'e yetişir mi bilmiyoruz. Artık dünya âlem gördü, uzaylılar bile görmüştür artık. Yıllar boyu o ortamda çalışacak insanlara bu görüntüleri göstermenin faydası yok" diye konuştu. 
 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAntalya’da fiyatlar 10 bin lirayı görecek
    Sonraki yazıEreğli’ye Yeni Bir AVM
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.