Boğaziçi Üniversitesi’ne ait gayrimenkullerin satışı için komisyon kuruldu!

Boğaziçi Üniversitesi’nde bu defa de üniversitenin malların satılabilmesi için bir komisyon kuruldu.

 

Öğrenciler ve akademisyenlerin “kayyum rektör” protestolarının devam ettiği, yakın zamanda imar planında değişiklik yapılmasıyla “yapılaşmaya mı açılıyor” iddialarının gündeme geldiği Boğaziçi Üniversitesi’nde bu defa de üniversitenin malların satılabilmesi için bir komisyon kuruldu.

Komisyon üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan rektör, onun yardımcıları ve eski Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kamu Denetçisi Şeref Malkoç’un akrabası Nedim Malkoç’tan oluşuyor.

2 Ekim tarihinde Rektörlük tarafından üniversite birimlerine iletilen kararda, “Üniversitemiz mülkiyetinde ve tasarrufundaki taşınmazlar ile ilgili her türlü tasarrufa yönelik işlemleri karara bağlamak ve sonuçlarını Cumhurbaşkanlığı’na bildirmekle görevli Taşınmaz Değerlendirme Komisyonu oluşturulmuştur” ifadeleri kullanıldı. Komisyonda, akademisyen ve öğrencilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atama yoluyla görevlendirildiği için “ikinci kayyum” olarak nitelendirdiği Rektör Prof. Dr. Naci İnci, Melih Bulu döneminde atanan yardımcıları ve üniversiteye dışarıdan atanan Malkoç bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlilerinin avukatı Fırat Kuyurtar, komisyonun kurulmasında hukuk ihlalleri olduğuna vurgu yaparak, “Üniversiteler artık kullanılamaz hale gelmiş taşınmazları Hazine’ye ya da üniversiteye gelir amaçlı satabiliyor. Ancak Boğaziçi’nde komisyon kurulma kararında ciddi hukuk ihlalleri söz konusu. Çünkü bu kararı alabilmek için öncelikle bir yönetmelik hazırlanmalı. O yönetmelik üzerinde de hangi taşınmaz satılacaksa üniversite yönetim kurulundan bir karar alınmalı. Ardından bu taşınmaz değerlendirme komisyonu kurulmalı” diye konuştu.

Bulu dönemi öncesindeki komisyonda çok daha demokratik bir yol izlendiğine dikkat çeken avukat, “Fakültelerden belirlenecek dört akademisyenin de katılabildiği bir komisyondu bu. Şimdi ise yine bir oldubittiye getirme söz konusu. Muhtemelen birilerinin baskısıyla alınmış bir karar. Nedim Malkoç hakkında biz yürüteyi durdurma kararı aldık ve karar üniversiteye tebliğ edildi. Bu kişi hukuken görevli değil” dedi.

Yakın zamanda üniversite ve çevresini kapsayan bir imar değişikliği yapıldığını dile getiren Kuyurtar, “Komisyon ve imar planı birbirini tamamlıyor gibi görünüyor. Üniversitenin yoğun olarak kullanımındaki alanlardan ziyade daha çeperde kalan yerlere yönelik bir hamle geleceği kuşkusunu uyandırıyor. Biz bir karar aldık, bu kısmı kullanmıyoruz, satacağız, parayı Hazine’ye aktaracağız deyip sonra da Cumhurbaşkanı’ndan müsaade isteyebilirler” şeklinde konuştu.

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTOKİ’den emlak piyasasını harekete geçiren adım
    Sonraki yazıEvergrande, emlak yönetim biriminin çoğunluk hissesini satıyor