Bursa’da 20 bin konut kentsel dönüşümle yenileniyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'da hayata geçirdikleri projeleri ve devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı.

Türk tarihinin ve geçmişin izlerini taşıyan dokusunu kaybetmeden hızlı bir dönüşüm yaşayan Bursa’da tarihe ve yeşile dönüşümün başladığını dile getiren Aktaş, Bursa’nın, Marmara Bölgesi’nde gerek fay hatlarına yakınlığı gerekse zemin durumu sebebiyle en ciddi risklerin bulunduğu şehirler arasında yer aldığını söyledi.

Aktaş, gelecek 20-30 yılda Bursa’da ciddi bir depremin beklendiğini anımsatarak, depreme karşı önlem alınması gerektiğini, bu kapsamda, Bursa ile birlikte tüm Türkiye’nin gündeminde yer alan kentsel dönüşüm ve şehir planlama çalışmalarının çözüm olarak karşılarına çıktığını vurguladı.

Bu çerçevede yatay mimari, engelsiz yaşam, sosyal donatı ve teknik alt yapı, çevresel değerlerin korunması, sürdürülebilirlik, tarihi ve kültürel mirasın korunması gibi tasarım kriterleri de dikkate alınarak Bursa Merkez Planlama Bölgesi Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin hazırlandığını dile getiren Aktaş, 17 ilçenin tamamında çalışmaların sürdüğünü söyledi.

BM Dünya Miras Listesi’nde yer alan Hanlar Bölgesi eski kimliğine kavuşturulacak

Bursa’da yürüttükleri kentsel dönüşüm projelerine değinen Aktaş, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi’nde yer alan, 700 yıldır “ticaretin kalbi” olarak nitelendirilen 480 dönümlük Hanlar Bölgesi’nin tarihi silüeti bozan yapılardan temizlenmeye başlandığını söyledi.

Aktaş, 13 han, bedesten ve 21 caminin bulunduğu bölgedeki dönüşüme ilişkin şu bilgileri verdi: “Hanlar Bölgesi eski kimliğine kavuşturularak yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi olacak. Böylelikle proje Bursa’nın tarihi ve kültürel turizmden hak ettiği payı almasının önünü açacaktır. Projenin, 2022 sonunda tamamlanması amaçlanıyor. Bu projeyle Hanlar Bölgesini gece gündüz yaşayan, tarih kokan kimliğinin gün yüzüne çıktığı, akıllı şehircilik uygulamalarıyla konforlu ve güvenli bir yaşam alanına dönüştürülmesini hedeflemekteyiz. Hanlar bölgesi sadece günlük ihtiyaçların karşılandığı bir bölge olmaktan çıkarak tarih ve kültür şehri Bursa kimliğinin gün yüzüne çıkmasında etkili bir rol oynayacak.”

Aktaş, Hanlar Bölgesi’nin dönüşümü için 200 milyon liralık kaynak ayırdıklarını belirterek, “Şu anda 1,8 milyon turist ağırlıyoruz. Hanlar Bölgesi dönüşümü ve yürüttüğümüz diğer projeler sayesinde yenilenen ve yeşillenen Bursa’nın 2024’te 5 milyon turist ağırlamasını hedefliyoruz” dedi.

20 bin riskli konut dönüştürüyoruz

Bursa’da tarihi ve yeşili yeniden gün yüzüne çıkarttıklarını dile getiren Aktaş,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Bursa genelinde riskli yapıların bir an önce dönüşümü için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Kentte toplam 70 bin riskli bağımsız birim var. Şu anda dönüşümü devam eden projelerimizde 20 bin bağımsız birimin dönüşümü sürüyor. Yani şu anda toplam riskli konut stoğunun yüzde 30’unu yeniliyoruz. Bu yapıların 2024’e kadar yenilenmesini hedefliyoruz. Binlerce dönümlük alanlarda süren dönüşümle 100 bine yakın kişinin hayatına dokunuyoruz.”
Çarşıbaşı Meydan ve Çekirge Teras projeleri

Aktaş, Osmangazi ilçesi Şehreküstü Mahallesi’nde bulunan 1.236 hektarlık alanda Çarşıbaşı Meydanı Projesi’ni hayata geçirdiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Olası bir depremde can ve mal güvenliği açısından risk oluşturan mevcut yapıların yıkılarak, meydan fonksiyonu kazandırılması, böylelikle, Bursa kentinin tarihi kimliğinin ön plana çıkarılması, etrafı yüksek katlı yapılar ile çevrilmiş ve algılanabilirliği zayıflayan tarihi hanların ve sivil mimarlık örneği yapıların görünürlüğünün sağlanması, hisar ile Hanlar Bölgesi arasındaki bağlantının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır..”

Aktaş, Çekirge Teras Projesi’nde ise yaklaşık 20 yıldır atıl bir vaziyette duran alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkılarıyla Bursa’ya kazandıracaklarını, projede, bin araçlık otopark, yüzme havuzu, millet kıraathanesi, müzeler kompleksi, seyir terası, sosyal tesis, mescit, şadırvan gibi mekanlar yer alacağını anlattı.


Sıcak su Kentsel Dönüşüm projesi kente yeni bir yaşam merkezi katacak

Alinur Aktaş, Stadyum Caddesi’nde 1990’da 38 bin metrekare alan üzerine yapılan Tower Plaza’da dönüşümün devam ettiğini belirterek, Sıcak su Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje’sinde, 19 hektarlık alanda çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.

Vakıfköy Kent Parkı ve spor tesisleri çalışmalarının yaklaşık 225 dönümlük bir alanda gerçekleştirildiğini ifade eden Aktaş, çalışmalar neticelendiğinde vatandaşların aileleriyle birlikte rahatça vakit geçirebilecekleri bir alana kavuşacağını, park içerisinde kapalı yüzme havuzu, engelli yüzme havuzu, boks salonu, sporcu misafirhanesi, kafeterya, futbol sahası, gölet, seyir terası, oyun parkları ve aktivite alanları bulunacağını bildirdi..

Gökdere Milet Bahçesi 200 bin metrekarelik alanda açılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, Gökdere’deki 200 bin metrekarelik alanı, içinde yürüyüş ve bisiklet yolları, millet kıraathaneleri, çocukların ve gençlerin rahatlıkla vakitlerini geçirebileceği alanların bulunacağı millet bahçesi haline getireceklerini söyledi. Alinur Aktaş, 93 dönümlük Demirtaş Milet Bahçesi’nde ve 86 dönümlük Çeltik Tema Parkı’nda proje çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazı“Hazine taşınmazlarında yeni bir kira ertelemesi olmayacak”
    Sonraki yazıKartal Belediyesi ve İSKİ iş birliği
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.