Dönüşümün faturası 1.8 milyar TL

Türkiye’de riskli binaların yeniden dönüşümü için bugüne kadar 1.8 milyar lira kaynak kullanılırken, 2023 yılına kadar da 6.5 milyon bina yenilenecek. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2012’de yürürlüğe girmesi ile kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandığını söyledi. Ceylan, kentsel dönüşümün temel amacının sağlıksız ve güvensiz yapı stokunun yenilenmesini ve ulaşım sistemleriyle sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentlerin yapılması olduğunu anlattı.

1.2 MİLYON NÜFUS

Bu amaçla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak kentsel dönüşüm çalışmalarında mahalli idarelerle iş birliği içinde ülke genelinde çeşitli projeler yürüttüklerinden bahseden Ceylan, “47 farklı ilimizde Bakanlar Kurulu kararıyla 178 riskli alan ilan edilmiştir. Bu alanlarda bulunan yapı sayısı 189 bin 649, bu yapılarda bulunan bağımsız birim sayısı 407 bin 902, ikamet eden nüfus büyüklüğü ise 1 milyon 214 bin 505 kişidir” diye konuştu.

2023’E HAZIRLIK

Bugüne kadar 110 bin 390 bağımsız bölüm içeren 38 bin 575 riskli binanın yıkıldığını vurgulayan Ceylan, bu zamana kadar kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ülke genelinde 1 milyar 870 milyon lira kaynak kullanıldığını bildirdi. Kentsel dönüşümün yol haritasını belirlemek üzere “Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi Hazırlanması Projesi”nin başlatıldığını ve bu kapsamda Kilis ve Elazığ illerinde pilot çalışma yürüttüklerini belirten Ceylan, şöyle devam etti: “Kentsel dönüşümde hedefimiz 2023 yılına kadar toplam 6,5 milyon bağımsız birimin dönüşümünü tamamlamaktır. 2019 yılı sonuna kadar, Ağrı, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Gaziantep Hatay, İstanbul, İzmir, Kilis, Kocaeli, Kütahya Ordu, Sakarya gibi illerimizde belirlenen rezerv yapı alanlarında ve riskli alanlarda yaklaşık 25 bin yeni konut ve iş yeri üretilmiş olacaktır. Riskli yapı tespiti yapılan bina sayısının 2019 sonuna kadar 250 bin, bağımsız birim sayısının ise 1 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kent merkezlerinin, çöküntü alanlarının, afet riski yüksek alanların ve eskiyen konutların yenilenmesine yönelik uygulamalar desteklenecektir.”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıEmekliye konut başvurusu bugün
    Sonraki yazıEmlak GYO’dan 1.5 milyar net kâr hedefi
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.