İmar uygulamalarına Bakanlık denetimi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediyelerdeki imar uygulamalarının vatandaşın kafasında soru işaretlerine yol açtığını ve belediyelere olan güveni azalttığını belirterek, bu konuda ayrı bir denetim mekanizmasının oluşturulması gerektiğini söyledi. Bakan Özhaseki, bazı gazetecilerle sohbetinde belediyelerin imar uygulamalarına yönelik tartışmaları değerlendirdi. Özhaseki, Türkiye’de şu anda belediyeler konusunda vatandaşın en çok şikayet ettiği konunun imar uygulamaları olduğuna dikkat çekerek, “Kimse temizlikten, parklardan çöp toplanmasından uzun boylu bir şikâyet etmiyor.

“İmar hikayeleri rahatsız edici”

İnsanlar eskiye bakarak, ‘su, kanalizasyon, altyapı, yeşil alan konusunda daha iyi durumda’ diyor. Fakat ortalıkta dolaşan imar hikâyeleri, o kadar rahatsız edici ki. İnsanlar arasındaki bu dedikodular adalet duygusunu da, belediyelere yönelik güveni de sarsıyor. Çok kötü bir durum. Bunun engellenmesi konusundaki görüşlerimizi hem Cumhurbaşkanımıza hem de Başbakanımıza ilettik. İmar uygulamalarının denetlenmesi lazım. Denetimi biz yapabiliriz. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımıza sunacağımız 6 aylık yol haritasında belediyelerle olan ilişkilerimiz de yer alacak” değerlendirmesini yaptı.

“Üçüncü bir denetime ihtiyaç var”

21 sene belediye başkanlığı yaptığını anlatan Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: Sayıştay ve İçişleri Bakanlığı denetler. Bazen Sayıştay öyle abartır ki bu denetimi âdeta işkenceye dönüşür. Ama buna rağmen denetlemeli. Buna itirazımız yok. Diğeri de İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerinin yaptığı denetim. Ama mülkiye müfettişleri vali adayı olan insanlardır. İhtisasları imar konusunda değil. Yani belediyelerin üçüncü bir denetime ihtiyacı var. O da imar denetimi.

Plan tadilatları neden yapılıyor?

En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor. O imarın bir an önce denetim altına alınması lazım. Tabii ki elindeki kesinleşen planlar konusunda eziyet edecek değiliz. Ama bir değişim ve dönüşüm varsa planda, ‘bir dakika niye değiştiriyorsun’ deme hakkımızın olması lazım. Plan tadilatlarının niye yapıldığını sormamız lazım. Eğer bu tadilatlar makul ve haklı ise ‘doğru yapmışsın’ deriz. Değilse, ‘bir dakika’ denmesi lazım. Parsel bazlı imar değişiklikleri en büyük bela. Yoksa alan bazlı olanlara kimse itiraz etmiyor. Ayrıca, değer artış payı ile ilgili yeni bir adım atılacak.  Değer artış payı şu anda belediyelere kalıyor. Ama yeni bir düzenleme ile bu payın bir kısmı kentsel dönüşüm uygulamalarına aktarılacak"
 
 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıNurol GYO’dan tek seferde büyük satış!
    Sonraki yazıKiranıza en fazla ne kadar zam yapılabilir?
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın