İnşaat firması iflasını istedi, 422 konut sahibi ortada kaldı

Samsun'da ev sahibi olmak için gelirini konuta yatıran 422 vatandaş ortada kaldı. Samsun’un İlkadım İlçesi’ndeki Çay Mahallesi'nde TOKİ tarafından başlatılan 422 konutlu inşaatın yüklenici firması iflasını istedi, şirkete kayyum atandı. Hak sahipleri de bu durum karşısında büyük bir şok yaşadı.

Sosyal medyadan inşaatın durmasına isyan eden vatandaşlar, facebook’ta 'Samsun Çay Mahallesi TOKİ' Grubu kurdu. Evlerinin bir an önce teslim edilmesini isteyen hane sahipleri, TOKİ'nin herhangi bir açıklama yapmamasına ise oldukça tepkili. Sözleşme gereği konutlar, sözleşme imzalandıktan ‘36 ayda teslim edilir’ deniliyor ancak Ocak ayından itibaren inşaat durmuş durumda. Kura çekimi ve sözleşme 2015 yılının Eylül ayında yapıldı ve bir yıl doldu. 

EV SAHİPLERİ BİTMEYEN EVLERİNİ SATIŞA ÇIKARDI

Çay Mahallesi’nde yapımı başlanan 422 konutlu TOKİ Evleri’ni inşa eden yüklenici iflas isteyince, tüm işçilerini çıkardı, Ocak ayından itibaren de çalışmalar durdu. Binalar ve çevresi atıl bir şekilde beklerken, atanan kayyum Samsun’a gelerek inşaat alanında incelemelerde bulundu. Projeden konut alan ve halen taksitlerini  ödeyen hane sahipleri ise mağdur durumda olduklarını belirtti. Sosyal medya hesabı ile seslerini duyurmaya çalışan hak sahipleri, inşaatın durumu hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Hatta evlerini devretmek isteyen hak sahipleri, sosyal medya üzerinden evlerini satışa çıkardı.

TOKİ HENÜZ NET BİR AÇIKLAMA YAPMADI

Ev sahiplerinin yaptığı paylaşımlar arasında en dikkat çekeni ise, ‘TOKİ Binaları’nın önünde buluşalım, eylem yapalım, sesimizi duyuralım’ paylaşımı oldu. Medyayı davet etmek ve evlerinin önünde bu belirsizliğinin ne zaman biteceğinin cevabını aramak isteyen TOKİ mağdurları, “Başka inşaat firması devam edecek ise bir an önce ihale süreci başlasın. Bir belirsizliktir gidiyor. Ne olacağı belli değil. TOKİ, bu inşaat sayesinde güvenimizi kırdı. Tam bir hayal kırıklığı yaşıyoruz” diye yazdılar. Birçok ev sahibi, “Umarız beklediğimize değer evlerle karşılaşırız” derken, “Ne zaman teslim olacağı belli değil. Bir firma binaları yarıda bırakıp bahanelere sığınıyorsa, bunun önlemi ihale sürecinde alınmalıydı. Yapmamız gereken ne ise, nereye başvuruyorsak organize olup yapalım. 3 yıl süreç için imza attık evet ama 3 yıl inşaat yatacak diye bir hakkı mı var firmanın. Bu 3 yılı TOKİ yasal sorumluluktan kaçmak için koymuş olabilir sözleşmeye. Burada baskı TOKİ’ye olmalı” şeklinde yazarak, paylaşımlarıyla seslerini duyurmaya çalışıyor. Samsun Çay Mahallesi TOKİ Kentsel Yenileme Projesi’nde 422 konut, 1 cami, 1 sosyal tesis ve çevre düzenlemesi yer alıyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıSuriyeli konutu vadeli ödemeyle alacak
    Sonraki yazıBankadan kazanılan puanlar aidatı düşürebiliyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın