İnşaat Ustaları İçin 3 Bakanlık İşbaşında

İnşaat ustalarının eğitilerek 'mesleki yeterlilik belgesi sınavı'na hazırlanabilmeleri amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 'Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü' imzalandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlık 'inşaat sektöründe nitelikli iş gücü' sloganıyla başlattığı usta eğitimlerine devam ediyor. Yapı sektöründe mesleki yetkinliği olan belgeli eleman darboğazı ile karşılaşılmaması ve meslek erbaplarının mesleki niteliklerinin artırılması amacıyla bakanlık yeni bir proje başlattı. Bu kapsamda, inşaat ustalarının eğitilerek 'mesleki yeterlilik belgesi sınavı'na hazırlanabilmeleri amacıyla Çevre ve Şehircüik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan çalışma ile 16 meslek grubu için 40 saatlik eğitim modüllerinin hazırlanması sağlanarak, programların Çevre ve Şehircilik Bakanlığının e-yaygın sistemine yüklenmesi sağlandı.

16 bin kişi başvurdu

Halihazırda inşaat sektöründe yaklaşık 384 bin kişi bakanlıktan aldığı 'geçici ustalık yetki belgesi' ile çalışıyor. Sektördeki farkındalığın artırılması amacıyla yürütülen bu uygulama yerini, uluslararası tanınırlığı, altyapısı özel programlarla desteklenen 'mesleki yeterlilik belgesi' sürecine bıraktı. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklik ve yayımlanan tebliğ ile yapı sektöründe; ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu, duvarcı, ısı yalıtımcısı, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı gibi meslekler için 'mesleki yeterlilik belgesi' zorunluluğu getirildi.

Eğitimler Ücretsiz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ustalık eğitimlerine başvuruların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince kabul edildiğini belirterek, "İŞKUR İl Müdürlüklerince kurslar açıldıkça başvuranlar eğitime çağrılıyor. Halihazırda başvuru sayısı 16 bin kişi civarına ulaştı. Kayseri, Bartın, İsparta ve Ordu'da pilot uygulamalar yapıldı" ifadesini kullandı.
Kursların tamamen ücretsiz olduğunun altını çizen Özhaseki, kursiyerlerin kurs süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca karşılandığını sözlerine ekledi. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİşte Emaar’ın Yeni CEO’su
    Sonraki yazıKonut Satışlarında En Kötüsü Geride Kaldı
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın