Katılım temelli güç birliği: Türk Eximbank ve katılım bankalarından ihracata stratejik destek

default

Türkiye ekonomisinin lokomotif gücü olan ihracatın desteklenmesine yönelik önemli bir adım daha atıldı. Türk Eximbank, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) iş birliğiyle hayata geçirdiği İhracat Destek Finansmanı Programı’nı, TCMB tarafından gerçekleştirilen mevzuat güncellemesini müteakip uygulamaya aldı. İhracat odaklı büyümenin önünü açmayı hedefleyen bu kapsamlı program, katılım finans ilkelerine uygun yapısıyla, Türkiye’nin ihracat merkezli kalkınma hedeflerine güçlü bir katkı sağlayacaktır.

Katılım esaslı finansman programı uygulamada
2025 yılının ilk üç aylık döneminde Katılım Bankaları, 14 milyar 612 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşarak toplam ihracatın yüzde 9,5’ini karşılamıştır. Katılım finans sistemi, sadece istikrarlı büyümesiyle değil, aynı zamanda dijitalleşme ve teknoloji transferi gibi stratejik alanlara sunduğu katkılarla da Türkiye’nin küresel ticaretteki konumunu güçlendiren önemli bir aktör hâline gelmiştir.
Bu yükselen ivmeyi daha da desteklemek ve Katılım Bankalarının ihracattaki payını kalıcı şekilde artırmak amacıyla, Türk Eximbank yeni döneme yönelik kapsamlı bir adım atmıştır. Türkiye’nin ihracat hamlesine katkı sağlamak, döviz kazandırıcı hizmetleri desteklemek ve reel sektörün küresel pazarlarda daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlamak amacıyla, Türk Eximbank tarafından yürütülen Katılım Bankaları aracılığıyla İhracat Destek Finansmanı Programı (Program), uygulamaya alınmıştır.
Söz konusu program, katılım finans ilkelerine uygun şekilde kurgulanmış yapısı, kapsamlı uygulama çerçevesi ve güçlü kurumsal iş birliği modeliyle, Türkiye ekonomisinin itici gücü olan ihracatçı firmalara Türk lirası cinsinden finansman sunmaktadır. Türk Eximbank, bu stratejik finansman modeliyle, sadece finansal kaynak sağlamakla kalmamakta; aynı zamanda katılım finans sisteminin reel sektördeki etkinliğini artırmayı ve ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırmayı da hedeflemektedir.

Genişleyen kapsam, güçlenen hedef kitle
Yeni düzenleme ile birlikte; Türkiye’de yerleşik ihracatçılar, imalatçı-ihracatçılar, Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ve Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (DTSŞ ve SDTŞ) ile serbest bölgelerde faaliyet gösteren üretici ve satıcı firmalar programdan doğrudan yararlanma imkânına kavuşmuştur. Bunun yanı sıra, turizm, taşımacılık, mühendislik, sağlık ve yazılım gibi döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar da program kapsamında finansmana erişebilecek, bu sayede daha rekabetçi bir yapıya kavuşabilecektir.
Program, ihracat potansiyeli taşıyan tüm sektörlere yönelik olarak tasarlanmış olup, ihtiyaç duyulan finansman desteğini katılım finans ilkeleri doğrultusunda, Katılım Bankaları aracılığıyla sağlamaktadır. Böylece hem üretim hem hizmet odaklı işletmelerin yurt dışı pazarlara açılması ve sürdürülebilir büyüme sağlaması hedeflenmektedir.

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıGözde Grubu’ndan İngi ltere’de Sağlık ve Konut Yatırımı Hamlesi