Yıldırım Yapı kentsel dönüşüm konusunda hak sahiplerini uyardı

Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, “Kentsel dönüşümde kanun, sahip olduğunuz ev üzerinden değil, binanızın bulunduğu arsadaki hisse üzerinden işlemi uyguluyor” diyerek hak sahiplerine arsa paylarını kontrol etmeleri konusunda destek olduklarını söyledi.

Türkiye’nin dört bir yanında devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte, dönüşüm projeleri gerçekleştiren firmaların sayısında da doğal bir artış yaşanıyor. Rekabetin yoğun olduğu bu sektörde, vatandaşlar deneyimli ve güvenilir bir firma tercih etmek için yoğun bir araştırmaya giriyor.

Önce inşaat firması sonra proje

2006 yılından bu yana Şişli-Bomonti bölgesinde Kuleli Evleri markası ile kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştiren Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım; dönüşüm sürecinde hak sahiplerinin önce inşaat firması, daha sonra da proje hakkında detaylı bilgiye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Arsa payını kontrol edin

Dönüşüm sürecinde planlanan projeler ilgili vatandaşların detaylara ve maliyetlere ilişkin bilgi talep ettiklerine değinen Yıldırım, “Kentsel dönüşümde kanun, sahip olduğunuz eve değil, binanızın bulunduğu arsadaki hisse üzerinden işlemi uyguluyor. Önceki yıllarda vatandaşlar bu konuda haksızlığa uğradı ve bugün bilinçlenen vatandaş bu konunun üzerine yoğunlaşıyor. Bizler Yıldırım Yapı Grubu olarak saha sonrasında adil olmayan bir durum ile karşılaşmamak adına hak sahiplerine arsa paylarını kontrol etmeleri konusunda destek oluyoruz” dedi.

İSTANBUL’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazetede yayımlanan “Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği”ne göre, hak sahiplerinden, konut ve iş yerini kendi imkanlarıyla yapmak veya edinmek isteyenlere bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilecek.

Konutunu veya iş yerini kendi imkanları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde 25’i peşin, geri kalanı ise inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak 3 eşit taksitte hak sahibinin hesabına aktarılacak. Sektör temsilcileri konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı ve Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören,yönetmeliğin hükümlerinin çok faydalı olduğunu belirterek, yeşil alanı, okulu, kreşi, hastanesi gibi sosyal ve kültürel donatı alanları yeterli olan yerlerde kentsel dönüşümün riskli yapıların tek tek yenilenmesi şeklinde olduğunu anımsattı.

Öngören, “Bir apartmanda 10 daire var ve 8 tanesinin durumu bankadan dönüşüm kredisi almaya uygun ancak iki tanesi kara listeye girdiğinden veya teminat sorunu sebebiyle kredi alamayınca, tüm bina için inşaat maliyeti karşılanamadığından bina yenilenemiyordu.” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL’DAKİ 50 BİN YAPI RİSKLİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, “İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına dair, “Riskli 50 bin civarında yapıdan bahsedebiliyoruz, bağımsız birim olarak bakıldığında 250 bin konut ediyor.” şeklindeki sözlerini hatırlatan Öngören, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İmar artışı olmayan alanlar riskli yapı kentsel dönüşümünde yüzde 50-60 gibi. Bakanlık desteği başta buralarda olmak üzere kentsel dönüşümü ciddi anlamda hızlandıracak. Ben yüzde 20 civarında hızlandıracağını düşünüyorum. Kilitlenen sistemi doping etkisiyle açacak. Ayrıca bu kredi belediyelerin üstündeki kentsel dönüşüme ek kat ve imar hakkı verilmesi yönündeki baskıyı da azaltacak. Mahallelerin şu anki nüfus yoğunluğunda ve alçak katlı dönüşmesini sağlayacak ve şehrin ulaşım, su, doğalgaz gibi altyapısının, donatı alanlarının yetersiz kalmasını engelleyecektir.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM EN ÖNCELİKLİ KONULARDAN

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, İstanbul’da kentsel dönüşümün en öncelikli konulardan olduğunu belirterek, şehirde ciddi bir şekilde riskli yapı stokunun bulunduğunu söyledi.

SEKTÖRÜ HAREKETLENDİRECEK, İSTİHDAMI ARTIRACAK

İstanbul’da kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı ilçelerden Esenler’in İnşaat Müteahhitleri Derneği (ESİNDER) Başkanı Özkan Ercan, yönetmelikle gelen desteğin kentsel dönüşüm konusunda büyük önem arz ettiğini söyledi.

Başkan Ercan, “Bakanlık tarafından binasını dönüştüreceklere verilecek bu kredi kentsel dönüşümü ciddi anlamda hızlandıracağı gibi sektöre de büyük hareket getirecek. Bilindiği üzere 2 milyon kişiyi istihdam eden inşaat sektörü en az 200 alt sektörü etkiliyor. Bu sektörlere de hareket getirecek. İstihdamı artıracak.” dedi.

 

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTOKİ’den Develi mimarisine uygun evler
    Sonraki yazı1 yılda ihtiyacımız olan konut sayısı…
    Tuğçe Ağırlar
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1989 Sakarya doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2011 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın