MOBİLYA SEKTÖRÜ KREDİ KARTI TAKSİT SAYISINA ÇÖZÜM BEKLİYOR

Mobilya satışlarında yaşanan düşüş sonrası harekete geçen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’a bir mektup gönderdi. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç imzalı mektupta, sektörde baş gösteren sorunlara sıralandı ve çözüm olarak kredi kartı ile satışlarda uygulanan taksit sayısının artırılması önerisine yer verildi. Mektupta, mobilyada taksit sayısının arttırılmasının kayıtdışılığı önleyeceği, vergisel sorun ve sıkıntıların çözümüne katkı sunacağı da vurgulandı.

Yüksek enflasyondan kaynaklanan maliyet artışları mal ve hizmet fiyatlarının sürekli yükselmesine neden olurken, mobilya sektörü agresif fiyat davranışlarına gitmeyerek, işçi çıkarmayarak ve kartlı satışlarda ortaya çıkan vade farklarını tüketiciye yansıtmayarak uygulanan mali politikalara destek vermeye devam ediyor. Öte yandan sektör iç piyasada ve dış piyasada satış adedinde yaşadığı düşüşlerle zor günler yaşıyor. Sektörü rahatlatmak için harekete geçen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’a, yılın ilk enflasyon raporu açıklamasından sonra bir mektup iletti.
MOSFED Başkanı Ahmet Güleç imzalı mektupta,gelir seviyesinden bağımsız olarak herkesinihtiyacı olan ve kullanım ömrü 10 ile 20 yıl arasında değişen mobilyaların kredi kartı ile satışında uygulanan taksit sayısının arttırılması istendi. Ahmet Güleç,enflasyondan kaynaklanan hammadde ve işletme sermayesi artışlarına dikkat çekerek, mali politikalara destek vermek ve hayat pahalılığı ile mücadele eden tüketicinin yanında olmak için fiyatlarda 2023 sonuna kadar artışa gidilmediğini, sonrasında da agresif fiyat artışlarından kaçınıldığını ifade etti. Ahmet Güleç, şunları kaydetti; “TÜİK verilerine göre 50 bine yakın imalatçımızın yarattığı doğrudan istihdam miktarı 250 bin civarındadır. Bununla birlikte 2001 krizinde 250 milyon dolar civarında olan mobilya ihracatımız, 21 artarak 5,2 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. 12 milyar dolarlık üretim hacmine sahip olan sektörümüz 2021 sonbaharında başlayan faiz indirimlerinin neticesinde yükselen kur, artan işçilik ve malzeme maliyetlerinden olumsuz etkilenmeye başlamıştır. Azalan konut satışları ve artan hayat pahalılığı mobilya talebini aşağı çeken faktörler arasında yer almıştır. 2023 yılında iç piyasadasatış adedi bazında yüzde 15’lik kayıp yaşanmıştır. İhracatta da bir önceki yıla göre kayıp yüzde 3,3 olarak gerçekleşmiştir. İhracatta pahalı kaldığımız için fiyat avantajımızı kaybetmeye başladık. İhracat tarafında ve iç piyasada adet bazında yaşanan kayıp maliyetleri yönetmede üreticimizi zorlarken yakaladığımız sürdürülebilir büyüme ivmesinin devamı için satışlarımızın düşmemesi gerekmektedir. İç piyasada satışlarımızın dengelenmesi maliyetlerimizi yönetmede üreticimize ve mağazalarımıza büyük bir destek sunacaktır. Bu noktada kredi kartı ile taksit sayısının arttırılması mobilya sektörümüzü rahatlatacak bir çözüm olarak durmaktadır.”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKilim Mobilya’ya müşteri memnuniyetinde elmas ödül
    Sonraki yazıGayrimenkulde Kadın Liderler Gelişim Programı 23 Mart’ta Başlıyor!