Anketlerde ‘Evet’ mi önde, ‘Hayır’ mı?

Referandum anketleri… Anketlerde ‘Evet’ mi önde, ‘Hayır’ mı? Bu sorunun cevabı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan geldi.

Cevdet Yılmaz, son günlerin en çok tartışılan konu başlığı referandumla ilgili anketler için “Bıçak sırtı bir durum görmüyoruz. Ama bizi çok rehavete sevkedecek bir tablodan da bahsetmiyoruz. Bu ikisinin arasında bir pozisyondan bahsedebiliriz” dedi. “Evetin önde olduğunu biliyoruz” diyen yılmaz, yeni sistemin tüm detaylarını anlattı.

GAZETECİLERLE BİR ARAYA GELDİ                                                                                 AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Merkezi’nde gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.  Referandumda “evet” sonucunun çıkması halinde bazı maddelerin neden 2019 yılında yürürlüğe gireceğinin sorusuna Yılmaz, şu yanıtı verdi:  “Paketin maddeleri üç ayrı tarihte yürülüğe girecek. Bunlardan birincisi hemen yürürlüğe girecek maddeler. Bunlar arasında cumhurbaşkanının partili olması, HSYK ile ilgili düzenlemeler var. İkincisi, ilk seçimlerden önce adaylık süreci başladığında yürürlüğe girecek maddeler. Üçüncü ise yeni sisteme göre cumhurbaşkanı seçildiğinde yürürlüğe girecek maddeler. Yani maddelerin üç ayrı yürürlük tarihi var.”

YENİ SİSTEMİ TÜM DETAYLARI İLE ANLATTI
Cumhurbaşkanının partili olmasına ilişkin maddeye de atıfta bulunan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Partili olmak kötü bir şey değil. Vesayetçi mantıkla baktığınız zaman partili olmaya bazı eleştiriler getirebilirsiniz. Ama biz tek parti döneminde değiliz. Demokratik çoğulcu bir ortamda partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Partiler, halkla devlet arasında köprüdür. Partili olan yöneticiler, ortak akla daha fazla yaslanırlar. Parti kurullarında istişare
mekanizmalarıyla daha fazla hareket ederler. Halkla daha fazla diyalog içine girerler. Dolayısıyla çok partili düzende, partili olmak, güzel bir şeydir.”

TÜM TOPLUMUN BAŞKANI OLACAK                                                                     Başbakanın, bakanların partili olduğunu ancak seçildikten sonra tüm toplumun başbakanı, bakanı olduğunu vurgulayan Yılmaz, partili olmanın hizmetlerde tarafsızlığın kaybedileceği anlamına gelmediğini söyledi.  Partili olmanın, adalet ve tarafsızlık içinde tüm topluma hizmet etmeye engel bir durum olmadığının altını çizen Yılmaz, “Bu yeni sistemde seçilecek cumhurbaşkanının üç alternatifi var. Birincisi partili olmama şansı da var. Biz bir yasağı engeli kaldırıyoruz. Zorunlu bir şekilde partili olmak diye birşey söz konusu değil. Partili olmak isteyen cumhurbaşkanının da iki alternatifi var. Üye olarak, genel başkan olarak partili olabilir.” ifadesini kullandı.

UYUM KANUNLARI GEREKECEK
Yılmaz, 2019 yılına kadar olan süreçte de uyum kanunlarının gerekeceğini belirterek, “Anayasa en üst norm. Bunun altında kanunlar, kararnameler var. Dolayısıyla anayasada birtakım şeyler değiştiği zaman bunların mutlaka kanunlara, bir takım alt düzenlemelere etkileri olacaktır. Uyum kanunları diyebiliriz buna… Bu yürütme, yasama, yargıyla ilgili olabilir.” diye konuştu.  Yürütmede artık bakanlıkların yapısının ve işleyişinin
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle düzenleneceğine dikkati çeken Cevdet Yılmaz, “Dolayısıyla bakanlıkların kurumsal yeniliklere çok daha hızlı adapte oldukları uyum kanunları görebiliriz.” dedi.

GEREKLİ UYUM YASALARI ÇIKACAK                                                                      Siyasi Partiler Kanunu gibi diğer kanunlarda da bu yeni sisteme göre yeni değişikliklerin tartışılacağını anlatan Yılmaz, “Mecliste İçtüzüğün mutlaka gündeme geleceğini, yeni durumuna uygun şekilde İçtüzüğün de yenileneceğini hep birlikte göreceğiz inşallah. Yargıyla ilgili gerekli alt düzenlemeler yapılacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.  Yeni sistemde, gençlerin 18 yaşında milletvekili olabileceğini hatırlatan Yılmaz, “Mutlaka gerekli uyum yasaları çıkarılacaktır. Milletvekili olan bir gencin, belediye meclis üyesi olmayacağı düşünülemez. Orada da mutlaka gerekli uyum kanunları yapılacaktır. Bu tabii zaman alacaktır.” açıklamasında bulundu.

DÖNEMSEL SIKINTILAR DEĞİL
Yılmaz, yeni sistemi neden hemen uygulamaya koymadıklarıyla ilgili ise şu değerlendirmede bulundu: “Bir taraftan bu uyum kanunları ihtiyacı var. Diğer taraftan da mevcut cumhurbaşkanımız ve başbakanımız aynı siyasi gelenekten oldukları için ve uyum içinde çalıştıkları için sistemle ilgili bahsettiğimiz sıkıntılar şu an için dönemsel olarak yaşanan sıkıntılar değil. Dolayısıyla şu anda daha uyumlu bir tablo var karşımızda. Birbiriyle uyumlu çalışan aynı siyasi gelenekten gelen, aynı siyasi tercihlere sahip bir cumhurbaşkanı ve başbakandan bahsediyoruz. Dolayısıyla şu an için acil uygulanması söz konusu değil. Bu süreci uyum kanunlarıyla, yeni sistemin alt düzenlemelerini yaparak hazırlayacağız. Aşamalı
bir şekilde hayata geçmesi, sistemin sıhhati açısından daha doğru olacaktır diye
düşünüyoruz.”

EVETİN ÖNDE OLDUĞUNU BİLİYORUZ
AK Parti’nin yapmış olduğu anketlerden hareketle bir analiz yapmasının istenmesi üzerine Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayısal anlamda anketlere girmeyi doğru bulmuyoruz ama ‘evet’in önde olduğunu biliyoruz. Hiçbir şekilde rehavete kapılmadan çalışmak durumundayız.
Yapmamız gereken, genel merkez ve teşkilatlarımız olarak rehavete kapılmadan, toz
pembe tablolar çizip kendimizi tembelliğe itmeden çalışmak. Dolayısıyla bu ruh
hali içinde hareket etmemiz lazım.” Bıçak sırtı bir durum görmediklerinin altını çizen Yılmaz, “Ama bizi çok rehavete sevkedecek bir tablodan da bahsetmiyoruz. Bu ikisinin arasında bir pozisyondan bahsedebiliriz.” değerlendirmesinde bulunarak, bu ikisinin arasında bir pozisyondan bahsedebileceklerini söyledi.

TEK ADAMLIK İDDİASI GERÇEK DEĞİL, ARKASINDA MİLYONLAR VAR
“Tek adamlık” iddialarına yönelik Yılmaz, “Bir kişinin seçildiği bir seçimle, seçimlerin olmadığı antidemokratik bir ortamlardaki tek adamları birbirine karıştırmamak lazım. Burada, milyonlarca seçmenin seçime gidip seçtiği bir kişiden bahsediyoruz. Bu kişi belli bir dönem zarfında ülkeyi yönetiyor. Bitimsiz bir iktidar, ömür boyu bir iktidardan da bahsetmiyoruz. Seçimlerle, halkın meşru iradesiyle yönetime gelen hükümetlerden bahsediyoruz.” diye konuştu.  Bunu “tek adam rejimi” gibi sunmaya çalışmanın, yalan ve iftiradan başka birşey olmayacağını dile getiren Yılmaz, bunların halkta karşılık bulacağına inanmadığını belirtti.
“Tek adam dediğiniz, arkasında milyonlarca seçmen olan insanlar.” diyen Yılmaz, ABD, Fransa gibi ülkelerde de bunun olduğunu, esas olanın demokratik rejimin ve milli iradenin güçlülüğü olduğunu vurguladı.

AK PARTİ TABANI KARARSIZ DEĞİL
Yılmaz, AK Parti tabanında kararsızların çok olduğu yönündeki iddiaları yalanlayarak, “Bizim gördüğümüz anketlerde hiç böyle değil. Ama toplumda elbette, belli bir kararsız kitle var. Bu kitlenin belli bir kısmı, geçmişte AK Parti’ye oy vermiş insanlar. Ama ‘AK Parti tabanı çok kararsız’ gibi bir durum söz konusu değil. Tam aksine ortalamalardan daha düşük durumda.” dedi.  Cumhurbaşkanı yardımcılarının seçimle gelmediğini, bir veya birden fazla yardımcısının da olabileceğini ifade eden Yılmaz, yardımcıların Meclis içinden de dışından da atanabileceğini, Meclisten atanması durumunda milletvekilliğinin sona ereceğini aktardı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıÖğretmen atamaları, 20 öğretmen ne zaman atanacak?
    Sonraki yazıEsad yine sivilleri vurdu
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın