Ticari davalar ucuza çözülecek

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) 6570 sayılı Kanun ile 2015 yılında İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında kuruldu. Merkezin ilk iki yılında bütçesi Başbakanlık tarafından karşılanıyor. Sonraki yıllarda ise ISTAC’a üye veren kurumlar bütçeyi üstlenecek. Davaların artması ile de kurum kendi kendine yeter hale gelmiş olacak.

ULUSLARARASINDA GEÇERLİ

Kurumun amacı ekonomik sorunların uzun ve pahalı bir süreç olan adli yargı yerine, tahkimde çözümlenerek yerli ve yabancı yatırımcıların önü açılacak. İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı kararların ticaret mahkemesi ile eşdeğerde olduğunu ve Uluslararası alanda da geçerli olacağını ifade etti. Akıncı, İSTAC ile süreci şu şekilde özetledi:

1-Sürat: En basit davalar bile 3-4 yıl sürerken Tahkim Merkezinde kararlar hızlandırılmış (seri tahkimde) şekilde en fazla 3 ayda veya normal seyirde en fazla 6 ayda karara bağlanmış olacak.

2-Uzmanlık: Adli yargıda aynı hakim birçok alanda davalara bakarken Tahkim sürecinde uzman kişiler davaları çözecek. Adli yargıda aynı dosyaya hakim değişimi ile başka hakimler bile bakmak zorunda kalırken Tahkimde süreç uzman hakem ile sonuca bağlanacak.

3-Fiyat: Adli yargıda davaların maliyeti ile Tahkim sürecindeki dava süreçleri maliyet açısından 1/10 daha ucuzlamış olacak. Masrafları taraflar ödese de adli yargıya göre tahkim süreçleri çok daha ucuz oluyor. İSTAC’ın temelini 14 kurumu temsil eden 25 üyeli “Genel Kurul” oluşturuyor. Merkezin yönetim kurulu da genel kurul tarafından belirleniyor.

BÜYÜMEK İÇİN HUKUK LAZIM

ISTAC toplantısında açıklamalarda bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Son 5 senede adli mahkemelerde davaların karara bağlanma süresi 200 günden 400 güne yükseldi. Hukuk sadece devletin değil, ekonominin de direğidir, çünkü hukuk demek, güven demektir” dedi. Hisarcıklıoğlu İngiltere’de ekonomi davalarının yüzde 98’inin Tahkimde çözüldüğünü belirterek, TOBB üyeleri arasında yaptıkları ankette en büyük 3. sorunun hukuk çıktığını açıkladı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ticaret nasıl küreselleşti ise hukukta aynı şekilde küreselleşiyor. Aslında bizim eski kültürümüzde olan Ahilik-Localık ile bizler tarihte tahkimi uyguluyorduk. Sonradan unutunca gidip yabancılardan almak durumda kaldık” dedi. Adalet Bakanlığı, Yargıtay ile yapılan görüşmelerde 100 bin liranın altındaki davaların mecburen Tahkime terk edilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Bu yıl uygulamaya geçilebilir.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıŞanlıurfa’ya 12.435 konut inşa edildi
    Sonraki yazıRusya’ya konut satışında büyük kayıp
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın