“Yeşil etiketi olmayan asansörlere binmeyin”

Değişen mevzuatların yer aldığı, mevzuat karşılaştırmalarının yapılabildiği, yükümlülüklerin yer aldığı ve sistem üzerinden yıllık faaliyet planlarının yapılabildiği isgcevre.com Mevzuat Portalı, bugün Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarının, denetim firmalarının referans noktası haline geldi. Isgcevre.com Mevzuat Portalı Kurucu Ortağı Ayşegül Nuhoğlu, “Mevzuat okumaya zaman ayırmıyor ve mevzuat okumamaktan kaynaklanan kurumsal cezalara maruz kalıyoruz. Sadece 2015 yılı Haziran ayına kadar 77 adet mevzuat değişikliği oldu. Hayata geçirdiğimiz mevzuat portalı ile mevzuat okumayı kolaylaştırmayı ve cezaları azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Aynı zamanda Çevre Mühendisi ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olan Ayşegül Nuhoğlu apartman sorumlularını uyararak “Bina ile aynı yaşta olan asansörler, kaçak akım rölesi olmayan elektrik tesisatları, kontrol edilmeyen yangın söndürme cihazları konutlarda yaşanabilecek sıkıntılarda ciddi risk oluşturuyor” dedi.

Nuhoğlu; yakın geçmişte resmi gazetede yayımlanan Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği’ni referans göstererek konutları, siteleri ve apartman sakinlerini iş sağlığı güvenliği konusunda uyardı.

Asansör Güvenliği İçin Bilmemiz Gerekenler:

* Her asansörün bir kimlik numarası olmalıdır.

* Periyodik kontroller Bakanlık tarafından yetkilendirilen ve ilgili idare ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılmalıdır.

* Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur.

*Periyodik kontrol sonuçları kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz olmak üzere dört grupta değerlendirilir.

*Güvensiz olarak tanımlanan asansörün 30 gün içerisinde güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.

Yeşil etiket: Kusursuz olarak tanımlanan asansörler

Mavi etiket: Hafif kusurlu olarak tanımlanan asansörler

Sarı Etiket: Kusurlu olarak tanımlanan asansörler

Kırmızı Etiket: Güvensiz olarak tanımlanan asansörler

Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla otuz gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusu tarafından sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAnt Yapı yeni projelerle büyümeye devam ediyor
    Sonraki yazı3. Havalimanı çevresini ihya etti
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın