Yurt Dışı Teşkilatı, Yabancıya 
Konut Satışına İvme Katar

Coronavirüs (COVİD-19) salgınıyla etkin mücadele kapsamında aldığı proaktif önlemlerle dikkat çeken Türkiye, bir yandan da ekonomide salgın sonrası dönem için hazırlıklarını yapıyor. Özellikle yurt dışı pazarlarda etkinliğini artırmak isteyen Türkiye bunun için çok önemli bir kararı yürürlüğe koydu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yurt dışı teşkilatının kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yurt dışı teşkilatının kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanı Kararına göre, yurt dışı teşkilatı, Bakanlığın görev ve yetki alanına giren konulardaki gelişmeleri takip edecek, resmi veya özel kurumlarla temas, müzakere edecek ve sonuçları bakanlığa raporlayacak. İkili veya çok taraflı anlaşmalarla ilgili ön hazırlıkları yapacak, akit, kefalet ve garanti işlemlerini yürütecek. Yurt dışı teşkilatı çalışanları, görevli bulundukları dış temsilciliklerde gerçekleştirilecek karma ekonomik komisyon, yüksek düzeyli stratejik iş birliği çalışmalarına iştirak edecek, toplantılarda ele alınan ekonomik konuların takibini yapacak. 

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal.

‘’Türkiye yatırımlarında gelecek döneme hazırlık’’

Söz konusu kararın etkilerinin en yakından hissedileceği sektörlerin başında gayrimenkul sektörü bulunuyor. Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, bunun yabancıya ev satan şirketler açısından da oldukça verimli bir karar olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, bu dönemde yurt dışında yazılacak yeni başarı hikayelerinin altyapısını da en doğru biçimde hazırlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yurt dışı teşkilatının kurulması, önümüzdeki dönemde yabancıya, Türkiye’ye yatırım konusunda ilave bir güven verecektir. Bu da özellikle konut satışı gibi ülkeye tek kalemde ve büyük miktarlarda döviz getiren işlemlere pozitif katkı sağlayacaktır. Corona virüs salgını son dönemde yabancılara yapılan konut satışını da haliyle oldukça olumsuz etkilemişti. Bu hamle, böylesine zorlu bir ortamda online ortamdan konut satışlarını da ivmelendirebilir ve ülkemize daha fazla döviz getirmenin önünü açabilir” şeklinde konuştu.

‘’Gayrimenkul sektöründe yerlilik oranı yüzde 90’’

Gayrimenkul sektöründe yerlilik oranının yüzde 90’a yakın olduğunu hatırlatan Başkan Akbal, “Makina imalatı sektöründe ise yerlilik oranı yüzde 40. Otomotiv sektöründe ise bu oran yüzde 55. Dolayısıyla 2019’da elde edilen 6,7 milyar dolarlık yabancıya ev satışından elde edilen gelirin ihracat değeri 20 milyar dolara yakın. Yabancı yatırımcı teşvikleri ve vatandaşlık limitinin düşürülmesi ile ivme kazanan yabancıya konut satışının ülke ekonomimize katkısı çok değerli. Vatandaşlık işlemlerini kolaylaştıracak düzenlemelerin yanı sıra Hazine ve Maliye bakanlığımızın önderliğinde yurtdışında hissedeceğimiz güven ve destek online satışları da artıracaktır” ifadelerini kullandı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıHürriyet Emlak’tan Tüm Emlak Ofislerine 2 ay Ücretsiz Üyelik!
    Sonraki yazıProjEkspert Gayrimenkul Kurucusu Emel Akbaş: ”Tam Kapsamlı Hizmet İlkesini Benimsedik”
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.