10 yılda bir mutfağımızı yeniliyoruz


Mutfaklarda tasarım ve kaliteden çok fonksiyonellik arayan Türk kadınları, tıpkı modayı olduğu gibi, mutfakta da yeni trendleri takip etmeye başladı. Taşınma veya genel tadilat nedeni ile 10 yılda bir mutfaklarını yenileyen Türk kadınları, 3 ila 15 bin lira arasında harcama yapıyor. Türk kadınlarının vakitlerinin önemli bir kısmını mutfakta geçirdikleri için, mutfakta kör nokta istemediklerine dikkat çeken Seranit Grup Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, “Mutfağın her santimetresini kullanmak istiyoruz. Bu da ister istemez tasarım ve kaliteyi birazcık geriye iterek, fonksiyonelliği ön plana çıkarıyor” dedi. Mutfak trendlerinin otomotiv ve moda gibi yakından takip edilir hale geldiğini açıklayan Ece Ceylan Baba, “Günümüz mutfak trendlerinde parlak ve doğal doku renklerin hâkim olduğu ve hatta porselen menşeili tezgâhların tercih edilmeye başladığı bir dönemi yaşıyoruz” dedi.

Türkiye’de mutfağın patronu kadınlar

Mutfakta seçici kitlenin erkeklerden ziyade kadınlar olduğuna dikkat çeken Ece Ceylan Baba, “Kadın mutfağın patronudur. Türk kültüründe bu böyledir. Her ne kadar konut ebatları küçülse de mutfak boyutları hala Avrupa standartlarının çok üzerinde ve büyük. O nedenle fonksiyonellik ve dayanıklılık ön planda. Kalite talebi de var elbette. Tasarım derseniz; bence her kadın artık tasarımını kendisi yapıyor” dedi. Her kadının mutfağında kendi alışkanlıkları olduğunu ifade eden Ece Ceylan Baba, “Kadınlarımız alışkanlıklarını mutfaklarına dâhil etmeye çalışıyorlar. Fonksiyonellik, dayanıklılık, çizilmezlik, leke tutmayan yüzeyler vs. Kısacası kadınlarımız mutfağında yaşamı kolaylaştıran özelliklere dikkat ediyor. Vanucci ürünlerimizde kadınlarımıza kalite, tasarım ve fonksiyonelliği aynı anda sunuyoruz” dedi.

Mutfakta trend 1.5 yılda bir değişiyor

Mutfak trendleri ile ilgili bilgiler de veren Ece Ceylan Baba, “Aslında mutfak trendi biraz daha moda ve otomotiv sektörü ile paralel gidiyor. Uzun vadeli tüketilen bir üründen söz ediyoruz. Mutfak 1.5 yıl kendi trendini koruyabilen bir sanayi dalıdır. Bulaşık makinası, fırın, mikrodalga ve buzdolabı gibi mecburi girdileri var. Mutfakta önce bunları konumlandırmanız gerekiyor” dedi. Mutfakta trend denilen şeylerin tezgah, kapaklar ve onların renk ve kaplama alternatifleri olduğuna vurgu yapan Ece Ceylan Baba, “2015 yılına kadar genellikle mat üzerine çalışmalar yapılıyordu. Şimdilerde ise parlak renkler tercih edilmeye başlandı. Neon renklerden ziyade, biraz daha nefti yeşil, biraz kiraz rengi, parlak gri ve bunların ahşap ile kombinlenmiş halleri. Ne tamamen renk ne tamamen doğal doku. Yeni trend her ikisini harmanlıyor” şeklinde konuştu. Mutfakta esas trendin tezgâhta yaşandığına dikkat çeken Ece Ceylan Baba, “Tezgâh çok bağlayıcı ve bütünleyici bir konu. Eskiden granit ve doğal taş ağırlıklı tezgâhlar göze çarparken, tüketici son zamanlarda porselen menşeili, tamamını kaplayan tek bir yüzey görmek istiyor” dedi.

Mutfakta kör nokta olmamalı

Mutfağını yenilemek isteyen Türk kadınlarına önemli tüyolar da veren Ece Ceylan Baba, “Öncelikle evlerimizin istediğimiz kadar büyük olmadığını kabul edelim. Bu yüzden maksimum depolama alanı sunabilen, her noktası düşünülmüş mutfaklara ihtiyacımız var. Kör noktaları kesinlikle olmamalı” dedi. Mutfakta önemli olan şeylerden bir tanesinin ışık olduğunu ifade eden Ece Ceylan Baba, “Keşke bu olabilseydi. Çünkü mutfaklarımızda yemek yapıldığı için her daim bir koku var. Bunun yanı sıra pişirme işlemlerinden dolayı da her an bir ısı mevcut. Her ne kadar havalandırmalarımız, aydınlatma tekniklerimiz çok gelişmiş olsa da hiçbirisi doğal hava ve ışığın yerini tutmuyor. Buna dikkat edilmeli” diye konuştu.

Tezgâhtan kısıp masa yapıyoruz

Türk kadınlarının değişim konusunda biraz korkak davrandığını belirten Ece Ceylan Baba, “Artık bir şeyleri değiştirmek eskisi kadar zor değil. Bence buradaki temel nokta, o anki ruh halimizdir. Hangi tasarıma yakın isek korkmadan, çekinmeden bunu yapabilmeliyiz. Zaten evimizde her şey birbirine benziyor. Bir parça değiştirmek hayata bakış açımızı değiştirebilir. Biraz cesaretli olmamız gerekiyor” dedi. Mutfakta tezgâhın çok önemli bir detay olduğunu kaydeden Ece Ceylan Baba, “Tezgâhtan kısıp o kısımları masa olarak değerlendirmeye çalışıyoruz. Sonra da o masa kısımlarını tekrar tezgâha dönüştürüyoruz. Türkler mutfakta zaman geçirmeyi severler. Avrupalılar hazır yemeği ısıtıp, neredeyse ayakta yiyorlar. Onlarda mutfak kültürü çok zayıftır. Daha çok dışarıda yiyorlar. Bizde öyle bir şey yok. Pazar kahvaltılarımız uzun sürer. Akşam yemeklerimiz ailemizin bir arada sosyalleştiği anlardır. Türk kadını hala konvansiyonel yemek yapma kültürünü koruyor ve mutfağını olabildiğince geniş tutmaya çalışıyor. Bu noktada da tezgâhların uzunluğu ve genişliği önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Taşınırken ya da genel tadilatta değişim yapıyoruz

Yaşayan evde mutfak değiştirmenin çok zor olduğunu bu nedenle insanların çekindiklerini ifade eden Ece Ceylan Baba, “Mutfak değişimleri ciddi bir köklü tadilattır. İnsanlar ya evlerini komple yeniliyorlarsa ya da taşındıklarında mutfaklarını değiştirme ihtiyacı duyuyorlar. Ortalama 10 yılda bir bunu yapıyorlar ve modası uzun süre geçmeyecek ürünleri tercih ediyorlar. Bütçesine göre de 3 ila 15 bin lira harcama yapıyorlar” dedi. Değişim için 10 yıl beklemenin anlamsız olduğuna dikkat çeken Ece Ceylan Baba, “Artık değişim dediğiniz şey dünyanın en kolay şeyi. Sadece kapakların değişimi gibi çok küçük dokunuşlarla mutfağınıza yepyeni bir soluk getirebilirsiniz. Bu değişim size yenilenmişlik hissi verir. Bir mekânın duvar kâğıdını bile değiştirseniz, mekânın havası değişir ve insan kendini rahatlamış hisseder. Kadınlarımıza mekânlarını kişiselleştirmelerini öneriyorum” dedi.

MUTFAKTA YENİ TRENDLER

– Mutfakta trend tezgah, kapaklar ve onların renk ve kaplama alternatiflerinden oluşuyor

– 3 yıl öncesine kadar mat renklerin öne çıktığı mutfaklarda, günümüzde parlak ve doğal dokulu renklerin karışımı hâkim

– Bugüne kadar granit ve doğal taş ağırlıklı olan tezgâhlar, yerini porselen menşeili, tamamını kaplayan tek bir yüzeylere bırakıyor

MUTFAĞINI YENİLEMEK İSTEYENLER NELERE DİKKAT ETMELİ

– Mutfak trendleri yakından takip edilmeli

– Mutfağın fonksiyonelliği ön planda tutulmalı

– Depolama alanları olan, kör noktaları olmayan mutfaklar tercih edilmeli

– Tezgâhlardan kısılarak, masaya ağırlık verilen ürünlerden kaçınılmalı

– Mutfakta küçük bir değişim bile yenilenmişlik hissi verir. Bu nedenle değişimi kapaklardan başlatabilirsiniz.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKonut açığının çaresi çatı arasında saklı
    Sonraki yazıMarina Ankara’dan 5 bin TL peşinatla daire sahibi olabilirsiniz
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın