2015 yılında Anadolu’daki AVM’lerin metrekaresi 1 milyonu geçecek.

 
EVA Gayrimenkul Değerleme ile araştırma şirketi Akademetre’nın açıkladığı raporda şu andaTürkiye’de 48 ilde 299 AVM aktif durumda. Sektör 2012 senesini 296 sayısı ile kapatmış olmasıyla birlikte, 2015 yılına kadar 60 ilde daha AVM açılacak. Bugünden itibaren 2015’de kadar 110 AVM açılışı yapılacağı düşünülüyor. 2014 de bu rakam 30, 2015 de ise 26’ya yükselmesi bekleniyor. Sonuç olarak 2015 yılında Türkiye’de 409 AVM olacağı düşünülüyor.
Türkiye’nin AVM Potansiyelinin ve Haritası belirlendi…
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. ve Akademetre Research & Planning tarafından yapılan araştırmalarda amaç, (AVM) sektörünü irdelemek, gerçek birikim ve potansiyeli ortaya koymak, Türkiye’deki potansiyel yatırım bölgelerini tespit etmek ve ihtiyaç duyulan AVM tip ve büyüklüklerini ortaya koymak, sektörün genel fotoğrafını çekmek ve gelecek öngörülerini belirlemekti.Aktif olan AVM ziyaretlerinin dışında inşaat ve proje halindeki 110 alışveriş merkezi daha incelemeye alındı.
 
Birçok AVM kapandı…

Anadolu’nun bazı illerinde alışveriş merkezleri kapandı ya da başka amaçlarla kullanılıyorlar. Bu durumun kiracı karması, ulaşım, ihtiyaçlara cevap verememe gibi nedenlerden kaynaklandığı tespit edildi. Türkiye’deki şu anda alışveriş merkezlerinin kiralanabilir alanları toplamı ise yaklaşık 8.283.302 m². Ancak çalışma sonucunda ortaya çıkan sonuçlara göre 2015 senesine kadar toplamda 13.249.913 m2’ lik AVM alanı olacak. Matematiksel olarak 578.971 m2 alan daha projelendirmeye ihtiyaç görülen çalışmada, bir çok geliştirilen alanların yanlış konumda olduğu ortaya çıkıyor. Potansiyeli olan Anadolu illeri.. 2015 yılına gelindiğinde Isparta’nın tüm ihtiyacı karşılayacak metrekareye ulaşacağı da dikkat çekerken, 2013-2015 yılları arasında Karaman, Isparta, Manisa, Çanakkale ve Kırklareli şu anda potansiyeli olan iller olarak görülüyor.
Potansiyeli düşük iller ise…
Kiralanabilir alan bakımından en az potansiyel alana sahip iller Hatay, Kütahya, Samsun, Aydın ve Şanlıurfa olarak görülüyor. 2015 yılına gelindiğinde Hatay, Samsun, Aydın ve Şanlıurfa'nın ise hiç ihtiyacı kalmayacağı sonucuna varıldı.

  Edirne ve İzmir’de ihtiyaç var…
Rapora göre, 2013 senesinde doygunluğa ulaşmış Anadolu şehirleri, Mersin, Tekirdağ, Bolu, Eskişehir, Gaziantep olarak görünmesine rağmen, analiz sonucu,Edirne ve İzmir’de bugün ihtiyaç olmasına rağmen bu şehirlerin 2015‘de doygunluğa ulaşacağı, İstanbul ve Manisa’nın her iki dönemde de ihtiyaç duyduğu; Bolu, Eskişehir, Gaziantep illerimizin ise 2013‘de doygun olduğu ortaya çıkıyor.
İstanbul’da toplam aktif AVM sayısı 91…
Araştırma neticesinde, Ankara’da 32, İzmir’de 18 aktif alışveriş merkezi bulunurken İstanbul’da 91 AVM bulunuyor. Liderliklerini koruyan üç ilin sıralamasının bu yıl da aynı olduğu sonucu çıktı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAğaoğlu Maslak 1453 projesi artık “ayıplı mal” kategorisinde!
    Sonraki yazıEge Boyu’nda konutlar 154 bin 790 bin liradan başlayan fiyatlarla satışta…
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın