2017 satış beklentisi 1,5 milyon

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaat sektörünün 2016'da tarihi bir sınavdan geçtiğini, geçen yıl birçok sıkıntının arka arkaya geldiğini, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi, terör saldırıları, ülkenin kredi notunun haksız bir şekilde düşürülmesinin bunların başında geldiğini söyledi. "Sektör, 2016'da tüm zorlu şartlara rağmen büyük başarı gösterdi" diyen Durbakayım, sektörün durma noktasına geldiği anda Emlak Konut GYO'nun devreye girdiğini, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) de dahil olmasıyla tarihi bir kampanya düzenlendiğini aktardı.

Bu yıl parsel yerine ada bazında dönüşümler için teşvik edici adımların atılmasını, imar planlarının sıkça değişmeyecek şekilde düzenlenmesini ve master plan hazırlanmasını, konut üreticileri de koruyan düzenlemelerin yapılmasını beklediklerini aktaran Durbakayım; "Beklentilerimizin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm çalışmalarına verdiği öneme ve hızlandırdığı çalışmalara bağlı olarak başta Fikirtepe olmak üzere kangrene dönüşen sorunların ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Bakanlığın kentsel dönüşümde sağladığı kolaylığın devam etmesi, faizlerin en fazla bu düzeyde veya daha alt seviyelere düşmesi ile 2017'de konut satış rakamı 1,5 milyona yaklaşır. Özellikle alt ve orta gelir grubuna yönelik satışların 2017'de artacağını düşünüyorum. Çünkü evi olmayan ciddi bir kesim var" dedi.

Ev almanın tam zamanı

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun ise konut fiyatlarına uzun süredir zam yapılmadığını belirterek; "Ev almanın tam zamanı. Konutta uzun süredir zam yok" diye konuştu.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da inşaatın ekonominin lokomotif sektörlerinden olduğunu kaydederek, bu nedenle kredi faiz oranlarının düşük olmasının ekonomiyi ekstra hareketlendirdiğini bildirdi.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise 2016'da tüm olumsuzluklara rağmen 2015'te satılan konut sayısının üzerine çıkılacağını belirtti. Demir: "Bu rakamlara ulaşmamız Türkiye ekonomisinin eskisi gibi olmadığını, çok sağlam olduğunu gösteriyor. Türk milleti yöneticilere, siyasi istikrara güveniyor ve tüm olumsuzluklara rağmen yatırımlarında geri adım atmadı. 2016, bu kadar sıkıntıya rağmen böyle geçtiyse 2017'de Ortadoğu'daki sıkıntıların da giderilmesiyle çok daha güzel günler bizi bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur da 2016 Aralık rakamlarının açıklanmasıyla konut satışlarında rekor kırılacağını ve bunun bir sürpriz olmayacağını belirterek, sektörün satışlar açısından yılın son 3 ayını hareketlilikle geçirdiğini kaydetti. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu da 2016'da konut satış rakamlarının 1 milyon 300 binin altına düşmeyeceğini ifade ederek; "Hükümetin atılımları, faiz indirimi, peşinatın yüzde 20'ye düşürülmesi gibi avantajların yanı sıra konut firmalarının kampanyaları da 2016'da sıkıntıların atlatılmasında etkili oldu" ifadelerini kullandı.
 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıDünyanın en yüksek ikiz kuleleri inşa ediliyor
    Sonraki yazı2016 fiyatlarıyla konut alma fırsatı
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın