TÜİK verilerine göre 2019 kira artış oranları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yeni enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte 2019 kira artış oranları da belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 kira artış oranlarını açıkladı.  Normal şartlarda kira sözleşmesinde yenilenemeye gidilen kiracılara yıllık zam yapılıyordu. Bu zammın nasıl hesaplanacağı ise Borçlar Kanunu kapsamında belirtiliyor. Kanunlarla çerçeve içerisine alındığı gibi kanunen ev sahibi kiracısına üretici fiyat endeksi oranından yüksek oranda bir zam yapamıyor. Buna rağmen 2018 senesi içerisinde enflasyon oranlarında yaşanan iniş çıkışlar kiralara olumsuz bir şekilde yansıdı. Bu nedenle kira artışı hesaplamasında yeni bir yola gidildi.

Eylül ayı içerisinde Hazine ve Maliye Bakan ile Strateji Bütçe Başkanlığı birlikteliği ile ortaya konulan Hazine ve Maliye Bakanlığı Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) duyurulmuştu. Yeni Ekonomi Paketi ile birlikte kira zamları artık tüketici fiyat endeksi oranları üzerinden hesaplanmayacak. Kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranları esas alınacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay açıklanan verilere göre tüketici fiyat endeksi aylık 0,40 oranında düştü. Bu oranların yanı sıra TÜFE’ye göre kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi. Ancak beklenen kanun değişikliği henüz gerçekleşmedi. Yeni Ekonomi Paketi’nin yürürlüğe girmesi ile birlikte Ocak 2019 itibari ile kiracılara TÜFE oranları esas alınarak zam yapılabileceği düşünülüyor.

TÜİK verilerine göre 2019 Ocak ayı kira artış oranları

TÜİK verileri dahilinde edinilen bilgilere göre konut veya iş yeri kira sözleşmesi 2019 Ocak ayı içerisinde yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı bugün belli oldu. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,40 oranlarına düştü. Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 2,22 oranlarına kadar geriledi. TÜFE’de 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40’lık bir düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 20,30’lik, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,30 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16,33 artış gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,22 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 33,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,64 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 27,01 artış gösterdi. Buna göre ev sahiplerinin TÜİK 2019 kira artış oranları dahilinde  kiracılarına yüzde 16,33 oranında zam yapması bekleniyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTapu harcı ve KDV indirimi 3 Ay uzatıldı
    Sonraki yazıEmlak Konut GYO’nun 4 projesinde 0,60 faiz oranı
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın