Darbe girişiminin etkisini Merkez Bankası azalttı

Ekonominin alt üst olacağı hayatın duracağı propagandasına rağmen Merkez Bankası piyasalara güven verdi. En korkulan gün, Türkiye olarak fazla hasara uğramadan atlatıldı

15 TEMMUZ Cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra ortaya çıkan darbe girişimi, ekonomi yönetimi, Merkez Bankası, BDDK gibi kuruluşların aynı saatlerde başlayan çalışması ile piyasalara beklendiği kadar yansımadı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in uluslar arasında tanınmış bir isim olması ve yabancı yatırımcılarla telekonferans yolu ile görüşmesi, Pazartesi gününün çok fazla hasara uğramadan atlatılmasında büyük pay sahibi.

Hafta sonu mesaisi Darbe girişimi ile paralel devam eden ekonomik tedbir alma çabaları, hafta tatili olmasına rağmen Cumartesi ve Pazar günleri de devam etti. Ekonominin alt üst olacağı, hayatın duracağı propagandasına rağmen. Merkez Bankası, halkın paniğe kapılmasını engellemek için bankalara para musluğunu sonuna kadar ve komisyon almadan açtı, piyasalara güven verdi.

Bankaların ve piyasaların her hangi bir nakit lira ve döviz ihtiyacına karşı hazır beklediğini açıklayan Merkez Bankası. Pazartesi sabahı banka önlerine mevduatını çekmeye gelmeyi düşünenleri frenledi. 

Ekonomi yazarları, bu konuda Merkez Bankası, BDDK ve ekonomi yönetiminin çalışmalarını takdirle karşıladı. Bunlara göre, darbe girişiminden bu yana piyasalarda dengeli bir seyir görüldü. 

Erdal Sağlam: Piyasanın kurtarıcısı 

Hürriyet Gazetesi'nden Erdal Sağlam, darbe girişiminin ekonomiye yansımalarını değerlendirirken, şunları yazdı;

"Piyasalar ilk günü sakin geçildi ama darbe girişimi ister istemez yurtdışında Türkiye riskinin önemli ölçüde artmasına neden oldu. Merkez Bankası'nın likidite yönetiminde aldığı yerinde kararın, piyasaların dünü (18 Temmuz 2016 Pazartesi) rahat geçirmesinde etkili olduğu açık. Ancak enflasyon oranlarında Haziran ayındaki artış eğilimi nedeniyle zaten piyasalarda bir tedirginlik vardı ve şimdi bu tedirginlik siyasi risklerle birleşebilir. Darbenin başarılı bir şekilde önlenmesi ve ardından alınan tedbirlerin piyasaların kurtarıcısı olduğu kesin."

Risk Algısı Zıpladı

 Dünya'dan Taner Berksoy'un görüşleri de şöyle;

"Girişim bir sonuç alamadı, ama, Türkiye'ye dönük risk algısını adeta zıplattı. Darbe girişiminin ekonominin tablosu üzerinde de etkileri var. Biz, çok kısa vadeli etkilerini yaşadık. Bu süreci kısa vadede az hasarla geçireceğimizi ve ucuz kurtulduk diye niteleyeceğimizi düşünüyorum. Şimdi, uzun vadeli etkileri de ucuz kurtulduk diye tanımlayabileceğimiz yolu yöntemi bulmamız gerekiyor. Yoksa, darbenin etkileri üstümüze yapışır, kalır." 

Milliyet'ten Prof. Dr. Güngör Uras da şöyle yazıyor:

"Başarısız darbe girişiminden sonraki Pazartesi, beklenenden sakin açıldı. Gün boyu dalgalanma, beklenenden daha az oldu. Dolar giriş çıkışındaki gelişmeler, borsadaki hareket, tahvil ve bono talebi, yerli ve yabancı piyasa oyuncularının başarısız darbe olaylarından nasıl etkilendiğini gösteriyor. Dövize ve TL'ye olası talebin, ekonomide sarsıntıya yol açmaması, insanların güven bunalımına düşmemesi için Merkez Bankası ve bankalar, Pazartesi öncesi gereken hazırlıkları yaptı. Bu, olumlu bir yaklaşım oldu. Pazartesi gününün sakin geçmesini sağladı."

Piyasalar düzgün çalıştı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Türkiye'de yaşanan darbe girişimi sonrası Merkez Bankası ve diğer kurumlar tarafından alınan hızlı önlemlerin finans piyasalarının sakinleşmesini sağladığını söyledi. 
Lagarde, "İnanılmaz derecede düzensiz bir olaydan sonra piyasalar düzgün bir şekilde çalıştı" dedi.

İş dünyasından ortak tepki

TOBB bünyesinde 81 ildeki 365 oda ve borsanın başkanı, darbe girişimine tepki için eş zamanlı ortak bildiri yayımladı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Özel sektör olarak ülkemiz ve milletimiz için daha büyük bir azimle çalışacak ve Türkiye'yi büyük hedeflerine taşıyacağız. Halkın iradesi dışında hiçbir iradeyi tanımayacağımızı, demokrasiden vazgeçmeyeceğimizi ve darbe girişimlerini kabul etmeyeceğimizi bir defa daha vurguluyoruz"  dedi.

BOYNER Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, 15 Temmuz gece darbesi girişine karşı tepkilerini "Boyner Grup olarak ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamak için yatırımlarımıza ve çalışmalarımız ara vermeden, güçle ve inançla devam edeceğiz" cümlesi ile ifade ederken, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Kale Grubunun da bayraktarlarından olduğu Türk özel sektörü dün olduğu gibi yarın da daha müreffeh bir ülke için canla başla çalışmaya devam edecektir" dedi.

Eczacıbaşı Topluluğu da yayınladığı bildiride, 'Anayasal düzene ve demokrasiye karşı girişilen müdahale sırasında, demokrasiye sahip çıkan tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte vatandaşlarımızın gösterdikleri irade, birlik ve bütünlüğümüzün en büyük güvencesidir" denildi. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıÇanakkale’de okul ihalesi Demir İnşaat’ın
    Sonraki yazıÖzen Kuzu Merkez Bankası’nın faiz indirimini yorumladı
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın