Emlak vergisini ödemeyenlerin yapması gerekenler


Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri sona erdi. Peki ödemelerini vaktinde yapamayan vatandaş ne yapacak? İşte emlak vergisi ödemelerini kaçıranların yapması gerekenler…

İşte geçikme zammı

2015 emlak vergisi 2. taksit ödemelerini verilen sürede ödemeyenler 'emlak vergisi gecikme cezası' ile karşılaşıyor. Emlak vergisi gecikme cezası oranı ise ödemenin geciktiği her ay için 'yüzde 1.40' olarak belirlendi. Bu oran 'emlak vergisi gecikme zammı' olarak alınıyor. Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'inci maddesine göre beyanname verilmemesi halinde vergi aynı kanun hükümleri kapsamında idarece tarh edildiği gibi vergi ziyaı cezası da kesiliyor. Ayrıca İdarece yapılan tarhiyata vergi ziyaı cezası kesimi yapılıyor. Kesilecek ceza tutarı da ziyaa uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanıyor.

Emlak vergisinden muaf olmak için ne yapmak gerekir?

Emlak vergisi muafiyeti için gerekli olan durum çok basit; 200 metrekareden daha küçük bir mesken sahibi olan ve gelir sahibi olmayan her birey emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ancak muafiyet koşullarını taşıyan kişilerin bir dilekçe ile belediyeye de müracaat etmesi gerekiyor.

Kısacası emlak vergisi muafiyeti için şartlar şunlar:
– 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip;
– Gelir sahibi olmamak
– Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak
– Bir başka meskende hisse sahibi olmamak
– Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emekliler vergiden muaf olabiliyor.

Vergi ödemenizi iade alabilirsiniz

Eğer emlak vergisi muafiyetiniz hakkında bilginiz yoksa ve emlak vergisi ödemesi yaptıysanız emlak vergisi ödeme tutarınız belediye tarafından iade ediliyor. İade için belediye yaptığınız müracaatların sonunda düzeltilme yapılmaması ya da 60 gün içinde dilekçeye yanıt verilmemesi sonucunda Belediye Başkanlığı'na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi veriliyor. Bu yolu denediğinizde ise yine Belediye Başkanlığı'ndan 60 gün içinde yanıt gelmez ya da olumsuz yanıt gelirse takip eden 30 gün içinde vergi mahkemelerine dava açabilirsiniz.

Büyükşehirlerde emlak vergileri çok daha pahalı

Emlak vergisi büyükşehir belediyelerinde farklı fiyatlandırmayla ödeniyor. Ev, arsa, arazi ve iş yeri sahiplerinin her sene ödeme zorunluluğundaki emlak vergisinde bir taşınmazın birden fazla sahibi varsa ödemeler bu sefer mülkiyet türüne göre farklılık gösteriyor. Bir bina ya da arazide paylı mülkiyet halinde malik olan hisseler oranında mükellef kabul ediliyor. Eğer elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor. Büyükşehir belediyesine bağlı olan mülkiyetlerde de emlak vergisi diğer şehirlere kıyasla yüzde 100 oranında bir zam uygulanarak ödeniyor.

İnternetten kolayca ödeme

Sahip olduğunuz taşınmaz hangi belediyeye bağlıysa o belediyeden ödeme yapılıyor. Ancak bunun yanı sıra bağlı olunan belediye eğer 'e-belediye' sistemini kullanıyorsa, ödemeler internet üzerinden de yapılıyor. Bir diğer alternatif ise PTT aracılığı ile ödemeleri yapmak.

2016 emlak vergileri ne zaman ödenecek?

Emlak vergisi 2016 ödemeleri 1. taksit için 1 Mart-31 Mayıs arasında yapılacakken emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ise 1 Eylül ila 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıBakan Sarı’dan Adana’ya müjde
    Sonraki yazıEssenora’da hiç peşinatsız, vade farksız
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın