Giresun’da Da Vinci izleri

Türkiye genelinde bir çok illerde yapılan tadilat ve yenileme çalışmaları devam ederken, Giresun'da farklı bir yenileme çalışması yapıldı. Yurt dışından getirilen malzemerle yapılan evlerde Da Vinci'in izlerini görmek mümkün.

Rönesans döneminin simge sanatçısı Leonardo da Vinci'nin "Son Akşam Yemeği" freskindeki Hazreti İsa'nın arkasında kalan penceredeki gibi altın oran kullanılarak yapıldığı tespit edildi.

Hacı Hüseyin Mahallesi Zeytinlik semtindeki türkülere konu olmuş Giresun evleri, adeta tarih içerisinde yolculuk yaptırıyor. Tarihi evler 2016 turizm sezonunda da ziyaretçilerini bekliyor.

Zeytinlik semti evleri ile ilgili yaklaşık 10 yıldır çalışma yürüten Celal Bayar Üniversitesi Sanat Tarihi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazanfer İltar, evlerin yaklaşık 200 yıl önce inşa edildiğini bildirdi.

Kentte 19. yüzyılda fındık ticaretinin gelişmesiyle Avrupa'ya fındık ihraç eden bir tüccar grubu oluştuğunu anlatan İltar, "genellikle Rum tebaanın oluşturduğu bu grup 19. yüzyıl boyunca Giresun'dan Avrupa'ya gemilerle fındık ihraç etmiş. Bu ticaret çerçevesinde büyük bir zenginlik hasıl olmuş, bu kapsamda bu tüccar grup kendilerine Zeytinlik semti olarak bildiğimiz bu yörede bir yerleşim yeri oluşturmuşlar" dedi.

İltar, bölgede fındık ticareti yapıldığı için Giresun'dan Fransa ve Marsilya'ya fındık götüren gemilerin dönüşte inşaat malzemeleri getirdiğini ifade ederek, konsolosluk raporlarında bu malzemelerin miktarının kayıtlı olduğunu, Zeytinlik semti evlerinde Avrupa'dan getirilen malzemeler kullanıldığını vurguladı.

Getirilen malzemeler arasında Marsilya tipi kiremitler, yer karoları, mobilyalar, dekorasyon ve inşaat ürünleri bulunduğunu belirten İltar, özellikle evlerin çatılarındaki kiremitlerin ilginç özelliklere sahip olduğunu, semtteki kiremitlerin tamamının Marsilya tipi kiremitle kaplı olduğunu kaydetti.

Semtte ev bazında değil kent bazında planlama olduğuna dikkat çeken İltar, "19. yüzyılda tasarlanmış bir bölge. Bir sıra ev vardır, bir sıra bahçe vardır. Burada hiçbir ev diğer evin manzarasına, hava sirkülasyonuna, görümüne engel teşkil etmez. Her evin bahçesi, çeşmesi, kuyusu, müştemilatı vardır" değerlendirmesinde bulundu.

İltar, evlerin cephelerindeki en önemli özelliklerden birinin de pencereleri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Giresun'da Zeytinlik semtinde bu evleri yapan mimarlar 'altın oran'dan haberdardır. 'Mimarsız mimarlık' dediğimiz bir uygulama diyelim biz buna. Leonarda da Vinci'nin 'Son Akşam Yemeği' freskinde Hazreti İsa'nın arkasında kalan pencere altın oran ile yapılmıştır. Dolayısıyla buradan hareketle yapmış olduğumuz ölçümlerde Giresun Zeytinlik semti evlerindeki pencerelerin tamamının altın oran çerçevesinde yapıldığını tespit ettik."

2016 yılında turist sayısında artış bekleniyor

Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği Müdürü Tamer Uzuner, semtte 100'e yakın ev olduğunu belirterek, "Türkiye'nin diğer Safranbolu olsun, tarihi Mardin evleri olsun buralara nazaran Zeytinlik semti şehrin hemen içinde olması nedeniyle yürüme mesafesinde ulaşılabilecek bir yerde" ifadelerini kullandı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAvrasya Tüneli için geri sayım başladı
    Sonraki yazıGotthard Base tünelinde sona doğru
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın