İnşaatta petrol tehdidi

Türkiye İnşaat Sektörü İşverenler Sendikasının (İNTES) raporunda, emtia fiyatlarının düşmesi ile petrol ihracat eden ülkelerdeki ekonomik darboğaz, inşaat sektörünü tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor.İNTES'in, nisan ayı inşaat sektör raporunda sektörün en güçlü yanı yatırım potansiyeli yüksek ülkelere coğrafi yakınlık ve lojistik üstünlük olarak gösterildi. Raporda, müteahhitlerin uluslararası ihale ve iş deneyimi, güncel ekipman kullanması, deneyimli teknik personele ve yeterli yerli malzemeye sahip olması da sektörün güçlü yanları olarak sayıldı. Sektörün başlıca zayıf yönleri ise müteahhit sayısının fazlalığı, işçilik maliyetlerinin yüksek, sertifikalı işçi sayısının az, finansman altyapının zayıf olması olarak sıralandı. Ar-Ge faaliyetlerinin yetersizliği, özel ya da devlet kaynaklı finansman ve sigorta imkanlarının kısıtlılığı ve devlet desteği eksikliği de zayıf yönler arasında yer aldı. 

Petrol tehdidi 

Başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki gerilemeye işaret edilen raporda, fiyatlarının düşmesi ile petrol ihracat eden ülkelerdeki ekonomik dar boğazlar sektörün gelecek dönemde karşılaşacağı tehditler arasında gösterildi. Bunun yanı sıra dünya ekonomisindeki dalgalanmaların doğrudan doğruya Türkiye ekonomisini etkilemesi nedeniyle geleceğe ilişkin olumsuz öngörülerin oluşması, kamu ihale mevzuatı ve uygulamalarının çözümleyemediği aşırı düşük tekliflerin sektör karlılığını engellemesi, Orta Doğu'daki karışıklıklar ile AB ekonomilerindeki dalgalanmalar, diğer tehdit unsurları olarak sıralandı.

Herkesin kıskanacağı seviyede

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, son dönemde inşa edilmekte olan büyük projelerin toplumun refah düzeyinin yükselmesine katkı sağladığını söyledi. Koloğlu, "Tüm metro ve demiryolları yatırımlarını Türk müteahhitleri, mühendisleri ve işçileri ile yapıyoruz. Keza Türkiye'nin tüm havalimanlarını yapıyor ve işletiyoruz. Yurt dışında know-how'ı ihraç ediyoruz. Köprülerimiz, karayollarımız herkesin kıskanacağı seviyeye geliyor, dünya literatüründe yer buluyor” açıklamasında bulundu. 

Yurtdışında 179 proje

Kalkınma planlarında hükümetin inşaat sektörünü itici güç olarak kullanmaya devam edeceğine işaret eden Koloğlu, "Zira enerji arz güvenliğimizi temin edecek yatırımlar, Türkiye'nin bir ulaştırma üssü olmasını sağlayacak projeler, kentsel dönüşüm projeleri devam edecektir” dedi. Koloğlu, küresel düzeydeki olumsuzluklara karşın inşaat sektörünün yurt dışında 2015 itibarıyla yatırım değeri 20,5 milyar dolar olan 179 proje üstlendiğini açıkladı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıReysaş Dumankaya ortaklığını noktaladı
    Sonraki yazıÇetin Emeç Bulvarına bağlantı yolu
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın