İstanbul ve Çin arasında konut rekabeti

Gayrimenkul sektöründe global çapta etkili araştırmalara imza atan İngiliz Knight Frank’in Global Şehir Endeksi’nin 2016 verilerine göre son 1 yıllık fiyat hareketliliğinde İstanbul, dünya çapında ilk 3’te yer aldı.

Dünyanın önemli 150 şehrinde son 1 yılda ev fiyatlarındaki ortalama değişimi ölçen şirketin listesinde Çin’den Şenzhen ve Şanghay ilk iki sırayı alırken, bu iki şehri İstanbul takip etti.

Çin’in yeni yükselen değeri Şenzhen’de son 1 yılda ev fiyatlarında yüzde 62’lik artış yaşanırken, Şanghay’daki artış yüzde 30’a denk geldi. İstanbul’da ise yüzde 20’lik yükseliş kaydedildi.

Bu üç şehri sırasıyla yine Çin’den Nanjing ve Pekin takip etti. Böylelikle ilk 5’te 4 Çinli kentin arasına İstanbul yerleşmiş oldu. Listede İzmir yüzde 16’lık fiyat hareketliliği ile 9. sırada yer alırken, yüzde 10’luk fiyat artışıyla Ankara 27. sırada kendisine yer buldu.

Dünyadaki önemli şehirlerden Londra’da fiyat artışı yüzde 15’te kalırken, Amsterdam’da yüzde 10, Sidney’de yüzde 9, Barcelona’da yüzde 8 olarak gerçekleşti.

Listede fiyat düşüşü yaşanan şehirler de sıralanırken, bu ligde pek çok önemli ülkenin tanınmış kentleri de yer aldı.
En çok fiyat düşüşü yüzde 11’le İngiltere’nin Aberdeen şehrinde yaşanırken, bu kenti yüzde 8’lik düşüşlerle Taipei ve Moskova takip etti.

İstanbul’un son yıllarda dünya metropolleri arasındaki yerini perçinlemeye devam ettiğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, dünya trendi olarak ‘şehir markalaşmasında’ İstanbul’un da yerini aldığını dile getirdi. Yönel Maya, “İstanbul genelindeki son bir yıllık fiyat artışlarına baktığımızda Nisan 2016 itibariyle TCMB konut istatistiğine göre artış oranı yüzde 18,73. Bu artışta mutlaka ki esas belirleyicinin arz talep dengesindeki devamlılığın olduğunu düşünüyorum. Demografik ve sosyo ekonomik verilerimiz konuta olan talebin canlılığını ayakta tutuyor. İstanbul’da devam eden projeler, kentsel dönüşüm çalışmaları ve yerel müteahhit bazında yapılan inşaat çalışmaları halen canlı şekilde devam ediyor. Diğer taraftan inşaat maliyetleri ve arsa değerlerindeki artışlar da konut fiyatını artırıyor” diye konuştu.

Önceki yıllardan farklı olarak Ankara’nın ikincilikteki yerini İzmir’in almasını ise bölgesel canlılığın İzmir eksenine kayması olarak yorumlayan Maya, “Nitekim yaptığımız değerleme ve fizibilite çalışmalarında da İzmir’deki canlılığı, Ankara’da ise önceki yıllarda devam eden projelerin tamamlanması ile birlikte stoğun belli bir rakama ulaştığını görüyoruz. İzmir’de ise özelikle farklı birkaç etkenin (Osmangazi Köprüsü Gebze – İzmir Otoyolu Projesi, yakın çevre gelişimi gibi) ikinciliğe yükselmesinde etken olduğu kanaatindeyim” diye konuştu. 

Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, İstanbul’un fiyat olarak aynı ligde olduğu Londra, Paris gibi şehirlere oranla hep daha düşük kaldığını söyledi. “İstanbul markasının bir fiyatı olmalı” diyen Çetinsaya, “Aslında bu fiyat yeterli değil. Şu anda da oldukça makul bir fiyat ve bu daha da yükselecek. Hak ettiği yeri görmesi lazım. Dünyada bir tane daha İstanbul yok. Londra’ya gidin, basit bir yapı için metrekare fiyatı 10 bin euro’dan başlıyor” dedi.

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin özellikle tatil beldeleriyle fiyat ve değer anlamında ‘daha çok gideceği yol’ var açıklamasını yaptı. Avrupa’nın fiyatta ve değerde keşfedildiğini ve bur doygunluğa ulaştığını söyleyen Yılmaz, “İstanbul özelinde bakarsanız fiyatlar daha Avrupa’nın çeyreği seviyesinde. Kısa sürede bu artışın sürerek, yarısına ulaşacağını düşünüyorum. Ayrıca İstanbul, İzmir, Ankara dışında hayran kalınacak tatil beldeleri var, bunlar daha keşfedilmedi. Marka şehirler gün geçtikçe artıyor” diye konuştu.

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir fiyat ile değer artışına bakıldığında en önemli etkiyi, 3. Köprü güzergahı, 3. havalimanı alanı, Kanal İstanbul Projesi, Avrasya Tüneli, mevcudun yanı sıra inşaat halinde ve etüdü süren raylı sistem alanları ile kentsel dönüşümün sağladığını ifade etti. Bu nedenle gayrimenkulün değer kazandığı önemli bir dönemde olunduğunu belirten Yazıcı, “Yalnız yaşam alanı değil yatırım amaçlı da gayrimenkul diğer getiri elde edilecek enstrümanlarla karşılaştırıldığında tercih edilmesi gereken bir yatırım aracı. Bu da talebi artırıp, değer artışını kaçınılmaz kılıyor” dedi.

Kaynak:Milliyet 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAyder Yaylası’nda yıkım kararı
    Sonraki yazıJet Fadıl’a haciz şoku
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın