İstanbul’da 1 milyon 500 bin kişinin hayatı tehlikede

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da ard arda yaşanan depremler, riskli bina konusunu yeniden gündeme getirdi. 1999 Marmara Depremi sonrası depreme karşı dayanıklı, sağlıklı şehirler ve sağlıklı gelecek için 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Yapıların Yenilenmesi” hakkında çıkarılan kanunla 2012 yılında başlayan kentsel dönüşüm, inşaat sektörüne de hız kazandırdı.

Kurulduğu günden bu yana kentsel dönüşüm, enerji verimliliği, iş güvenliği gibi konulara ağırlık veren AYİD (Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği)’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Tever, İstanbulluların yüzde 90’ının riskli binalarda oturduğunun altını çiziyor. “2014 yılında yaklaşık 120 bin yeni riskli birim sayısı tespit edilmiş olup toplam riskli birim sayısı 566.629’a yükselmiştir. Bu binaların sadece 12.500 adedi yıkılmıştır.” diyen Faruk Tever, kentsel dönüşümün 20 yıl daha süreceğini ve inşaat sektörüne maliyetinin 900 milyar TL olduğunu belirtiyor.

Fever, "Kentsel dönüşüm faaliyetlerine ilişkin resmi verilere göre 20 yılda 7 milyon bina kentsel dönüşümle birlikte yenilecektir. 2014 yılı sonunda riskli ilan edilen alan sayısı 152, bu alanlardaki toplam bağımsız birim sayısı 392 bin ve bu alanların dışındaki bağımsız riskli birim sayısı 174.629 olmuştur. Bu birimleri ilgilendiren nüfus sayısı şu an için 1 milyon 500 bin kişidir. Kısacası 1 milyon 500 bin kişi, deprem riski taşıyan binalarda oturuyor." diye konuştu.

Kadıköy’deki binaların yüzde 90’ı tehlikeli

İstanbul’da kentsel dönüşümün en önemli duraklarından biri olan Kadıköy’de, 30 bin 600 bina bulunuyor ve bu binaların sadece yüzde 10’u, depremden sonra yeni yönetmeliğe göre yapılmış durumda. Konutların yüzde 90’ı ise mühendislik hesapları olmadan inşa edildiği için bu binaların da yaklaşık yüzde 45’inin acil olarak yıkılması gerekiyor. Mevcut imar yönetmeliğiyle yapılacak binalarla Kadıköy nüfusunun 20 yıl içerisinde 500 binden 800-900 bine çıkacağını belirten Faruk Tever, “Kadıköy’de en az 20 yıl sürecek bir kentsel dönüşümden bahsediyoruz. Yeni yapılacak binalarla birlikte nüfus artarken altyapı, otopark, yol gibi konu başlıklarını da düşünmemiz gerekiyor.” açıklamalarında bulunuyor.

Kadıköy’de 2014 yılı içerisinde bina yapımı için 843 ruhsat verildiğini, 2015 yılı sonunda ise ruhsat verilen bina sayısının 1000’i geçeceğini ifade eden Tever, yeni imar yönetmeliği ve Kadıköy Belediyesi’ndeki istihdam sayısının arttırılmasıyla birlikte 2016 yılında ruhsat sayısında ciddi artış beklediklerini de sözlerine ekliyor. Parsel bazında yapılan kentsel dönüşümü desteklemediklerini ifade eden Tever, “Bir adada yaklaşık 30 parsel bulunuyor. Bu yüzden emsal transferi daha doğru olacaktır. Adada 5’li proje yapılabilir. Parseller arasında imar transferi olabilir. Böylece boş arazilerde yeşil ve sosyal alanlara yer verilebilir. Keza arsa stoğu sorununun da önüne geçilmiş olabilir. Bölge buna uygun ve sadece plan değişikliği gerekiyor. Emsal arttırmadan bu iş yapılabilir” diyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıDünyanın en güvenli evi Polonya’lı mimarlardan geldi
    Sonraki yazıYabancı yatırımcının Fikirtepe’ye ilgisi artıyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.