İstanbul’un alışveriş caddelerinde mağazalara talep ve ziyaretçi sayısı artmaya devam ediyor

Cushman&Wakefield I TR International’ın, Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesini incelediği ‘’İstanbul Alışveriş Caddeleri’’ raporu, pandemisonrasında artan perakendeci talebi ve ziyaretçi sayılarına dikkat çekti. 2022 yılında bu üç bölgedemağaza sayıları ve metrekareler değişmese de yüksek doluluk oranları kaydedildi.
Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield I TR International, Avrupa Yakası’nda İstiklal Caddesi ve Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi’yi kapsayan Nişantaşı Bölgesi ile Anadolu Yakası’ndaki Bağdat Caddesi olmak üzere İstanbul’un 3 ana caddesini inceleyen dokuzuncu ‘’İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’’nu yayımladı.
Rapora göre, 2022 yılında bu 3 bölgedekitoplam arz, mağaza sayısı ve metrekareler bazında önemli değişiklikler yaşanmaz iken ziyaretçi sayılarında yaşanan artış dikkat çekti. Raporda öne çıkan bir diğer unsur ise yüksek doluluk oranları oldu. Boş mağaza sayısı hızla azalırken, yüksek doluluk oranları nedeniyle uygun mağaza bulmakta zorlanan markalar sebebiyle kiralama işlemleri de nispeten düşük seyretti. 2021 yılında 3 ana caddede 144 adet olan kiralama işlemi adedi 2022 yılında ise 51 adet ile sınırlı kaldı. Bağdat Caddesi ve Nişantaşı Bölgesi’nde 22’şer adet İstiklal Caddesi’nde ise 7 adet kiralama işlemi gerçekleştirildi. Bir önceki yıl boş olan mağazaların yüzde 43’ü, kentsel dönüşümdeki mağazaların ise yüzde 15’i 2022 yılında kiralandı.
Pandemi dönüşü ziyaretçi sayıları sıçrama yaptı
2022 yılının ilk yarısında, son demlerini yaşayan pandeminin ardından özellikle yılın ikinci yarısı oldukça hareketli geçti. Pandemi sürecinin perakende sektöründeki olumsuz etkileri ve ziyaretçi profili değişikliği nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında popülerliğini kaybeden alışveriş caddeleri, ziyaretçi sayıları bakımından eski günlerine dönüş sinyali verdi. Bağdat Caddesi ve Nişantaşı Bölgesi’nde hafta içi ve hafta sonu ziyaretçi sayılarında artış olurken, İstiklal Caddesi’nde sadece hafta içi artış yaşandığı, hafta sonu ise ziyaretçi sayısında geçenseneye kıyasla azalma olduğu kaydedildi.
2021 yılında yaklaşık 350 bin kişi olan günlük hafta içi ziyaretçi sayıları, 2022 yılının tamamına bakıldığında 450 bin seviyesinin üzerine çıktı. Hafta içi günlük ziyaretçi sayılarında 3 bölgedeartış kaydedilirken; İstiklal Caddesi 209 bin kişiden 262 bin kişiye, Bağdat Caddesi 71 binden 107 bin kişiye, Nişantaşı Bölgesi ise 66 bin kişiden 82 bin kişiye tırmandı. Hafta sonu günlük ziyaretçi sayıları ise 2022 yılında bir önceki yılki seviyelerin altında kaldı. 3 alışveriş bölgesindeki hafta sonu ziyaretçi sayılarındaki düşüşte İstiklal Caddesi’nde yaşanan güçlü düşüş etkili oldu.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİstanbul’da dönüşüm harekâtı başlıyor
    Sonraki yazıTürkiye’de satılık ve kiralık konut fiyatlarında artış gözlenmeye devam ediyor!