Kentsel dönüşüm göçü

Araştırma şirketlerinden REIDIN veTSKB Gayrimenkul Değerleme şirketinin ilk kez açıkladığı ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği' raporuna göre, İstanbul’da taşınma oranı, 2016'nın ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 30 arttı. Kentsel dönüşümün neden olduğu hareketlilikte yüzde 15'lik oranla en fazla taşınan ilçe Kadıköy oldu.Kadıköy'ü sırasıyla yüzde 11'le Maltepe, yüzde 8'le Ataşehir, yüzde 5'le Ümraniye ve yüzde 4'le Kartal izledi.

MALTEPE GÖÇ ALIYOR

39 ilçe arasında en fazla göç alan ilçe, yüzde 11 ile Maltepe olurken bu sırayı yüzde 7 ile Ataşehir ve Kadıköy izledi. Taşınma nedenleri arasında yüzde 40 ile kentsel dönüşüm birinci sırada yer aldı.

ATAŞEHİR'DE KİRALAR YÜKSEK

Gayrimenkul Değerleme uzmanı Makbule Yönel Maya, Ataşehir'den taşınanların yüksekkira fiyatlarından dolayı taşındığını vurguladı. REIDIN'in raporuna göre, taşınmanın en çok yaşandığı 5 ilçe arasında metrekare kira fiyatlarının en pahalı olduğu ilçe Ata- şehir olarak görüldü. Ataşehir'de metrekare kira fiyatları 2015 Mart ayında 18 lira iken bir yılda bu rakam yüzde 36 artışla 24 liraya yükseldi. 100 metrekarelik dairenin kirası 2 bin 400 liraya çıktı. Ataşehir'de kiralar kadar satış fiyatları da el yakıyor. 2015 Mart ayında Ataşehir'de metrekare satış fiyatı 2 bin 730 lira iken bir yılda bu rakam yüzde 37 artışla 3 bin 739 liraya ulaştı.

KARTAL DA VİTES BÜYÜTTÜ

En çok taşınan 5 ilçe arasında metrekare kira fiyatları arasında en düşük ilçe Kartalolarak dikkat çekti. Ancak son bir yılda metrekare kira fiyatları yüzde 37 artan Kartal'da, fiyatlar 9 liradan 12 liraya çıktı. Yine Kadıköy'de kiralık metrekare fiyatları 17 liradan 23 liraya çıkarak yüzde 35 yükseldi. Artış en az Ümraniye'de görüldü. Ümraniye'de bir yılda kiralık metrekare fiyatları 10 liradan 13 liraya çıkarak yüzde 28 artış kaydetti.

BÜYÜK EVLERE TAŞINIYORLAR

İstanbul'da 3+1 daire tipinden taşınanların yüzde 92'si yine 3+1'e taşınırken 1+1'den 2+1'e taşınanların oranı yüzde 40'a ulaştı. 2+1'den 3+1'e taşınma oranı yüzde 38 iken 3+1'den 2+1'e taşınanların oranı yüzde 0,6'da kaldı. Vatandaşların mümkün olduğunca evini büyütmek istediğini vurgulayan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “1+1'i geçiş olarak görüyoruz. Mümkün olduğunca 3+1'lere talebin yoğunlaştığını görüyoruz. O yüzden gayrimenkul geliştiriciler buna dikkat etmeli” dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıHalit Dumankaya tutuklandı
    Sonraki yazıCem Uzan davayı kaybetti
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın