Kullanılmayan tarım arazileri üretime kazandırılacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, atıl tarım arazileri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Kullanılmayan tarım arazileri alanlarının Üretime Kazandırılması ile Arazi Bankacılığı Kurumsal Altyapı Çalıştayı düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımlarıyla Orman Genel Müdürlüğünde düzenlenen çalışayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin üretken topraklarının hakkını vermek ve bilimsel çözüm sunacak görüşlerin yeşermesi açısından 7 bölgede düzenlenen bu çalıştayların önemli rol oynadığını belirtti. Merkez Çalıştayın sonucunda ülkedeki tarım arazisi olarak kullanılan alanların 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında yer alan bir hedefin hayata geçirileceğini dile getiren Pakdemirli, bu çerçevede tarım arazilerinin yeter gelirli tarımsal işletme büyüklüklerine ulaştırılması ve işletme ölçeğinin optimum işletme büyüklüğüne getirilmesi amacıyla izlenecek yol ve yöntemleri tespit etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Atıl tarım arazileri 13 milyar TL’lik katkı sağlayacak

Bugün gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde insan-toprak bağını güçlendirmek, toprak bilincini arttırmak ve tüm tarım arazilerinin verimli olarak kullanılmasını sağlamak için çeşitli politikalar uygulandığını belirten Pakdemirli, Rusya’da tarım arazilerinin yüzde 8’inin atıl durumda olduğu ve her yıl yaklaşık 1 milyon hektar atıl tarım arazisinin üretime kazandırılmasının hedeflendiğini paylaştı. Avrupa Birliği ülkelerinden örnek veren Pakdemirli, Fransa’da toplam tarım alanının yüzde 2’sinin, İspanya’da yüzde 8’inin, Polonya’da ise toplam tarım alanının yüzde 4’ünün atıl durumda olduğunu anımsattı. Türkiye’de bu durumun 24 milyon hektar tarım alanının yüzde 8,3’ü yani 2 milyon hektar kadarı olduğunun altını çizen Pakdemirli, “Bu atıl tarım arazileri aynı zamanda yüzde 25’lik kısmı da sulama imkanına sahip arazilerden oluşmaktadır. Bu da yaklaşık olarak 500 bin hektarlık araziye denk gelmektedir.

2 milyon hektar tarıma kazandırıldığı takdirde yıllık olarak ortalama 13 milyar TL’lik bir gelir artışı sağlamak mümkündür. Peki, bizde tarım arazileri neden atıl kalıyor? Öncelikle, miras nedeniyle aşırı derecede parçalanmış, ekonomik üretime imkan vermeyecek ölçüde atomize olmuş parseller sorunun en büyük kaynağını oluşturuyor. Yine, parsellere doğrudan ulaşım ve sulama kanallarına doğrudan irtibatın olmamasının yol açtığı sınır ve parsele geçiş ile ilgili anlaşmazlıklar söz konusu. Kentlere göç nedeniyle köylerin boşalması ve yaşlı nüfusun köyde kalması yine bir diğer sorun olarak karşımızda durmakta. Bugün, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı işletmelerin yüzde 67’si 50 yaş üzerinde. Yine, güvenlik nedeniyle (özellikle terör bölgelerinde) köylerin boşaltılması bir diğer sorun olarak karşımızda duruyor. Kan davalarını ve sosyal sorunları da tarım alanlarının ekilmemesine bir diğer sebep olarak göstermek mümkün. İşte bu sebeplerle, atıl tarım arazilerini ekonomiye kazandırmak için kolları sıvadık” şeklinde konuştu.

2023’e kadar 8,5 milyon hektar tarım arazisi yeniden kazandırılacak

Tarım arazileri ile ilgili olarak konuşmasına devam eden, Pakdemirli, bu kapsamda 2018 yılı sonuna kadar 81 ili kapsayan çalışmaların 7 bölge (Van, Antalya, Trabzon, Bursa, Çorum, İzmir ve Şanlıurfa) koordinatör illerin bulunduğu yerlerde tamamlandığını söyledi. Arazi Toplulaştırma Çalışmalarına büyük önem verildiğini ifade eden Pakdemirli, bu güne kadar toplam 6,1 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamladığını, 2018 yıl sonu itibariyle 496 bin hektar alanda daha toplulaştırma çalışmasının tamamladığını açıkladı. Pakdemirli, 2023’e kadar 8,5 milyon hektar alandan toplulaştırma çalışmalarının tamamlanacağını duyurdu.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTOKİ Tuzla projesi kuraları çekildi
    Sonraki yazıEmlakta kışlık tatil fırsatları
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın