Marsilya’da sıradışı mimarlık gezisi


Sektördeki köklü duruşunun yanı sıra bilgiye ve yeniliğe açık projeleri hayata geçirmesi ile tanınan Türk Ytong tarafından düzenlenen 2015 Ytong Mimari Fikir Yarışması, bu yıl “20 Yıl Sonra Ben Buradayken” başlığıyla hayata geçirildi. Sürdürülebilirlik ve insan odaklı tasarımlardan vazgeçmeden geçmişten günümüze mimari yapının olumlu ya da olumsuz değişimlerinin sorgulamasını ve gelecekteki sosyal, teknolojik, mimari yapının bugünden ele alınıp tartışılmasını hedefleyen yarışma ile katılımcılar, kendi deneyimledikleri bir mekân için 20 yıl sonrasına dair öngörülerde bulundular.

 

Geleceğe Işık Tutan Proje

 

Yarışma sürecini ve başvuruları değerlendiren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güzin Konuk mimarlık ortamına yeni bir platform yaratabilmek amacıyla düzenlenen yarışmaya katılan projelerin düşünsel kalitesinin ve kentsel mekânla güçlü bağlar kurabilmiş olmasının önemli olduğunu belirtti. Konuk, “Sürdürülebilirlik ve insan odaklı yaklaşımlarda güncelin yakalandığı ve geleceğe ilişkin tartışmaların başarıyla projelendirildiği başvurular aldık. Katılımcıların yeşil ve kentsel tarım ile bağlantılı kültürel yenileşmeye açık, yenilikçi sosyokültürel mekân çözümleri bizleri de heyecanlandırdı. Bu anlamda özellikle genç mimarları ve mimar adaylarını disiplinler arası tartışmak ve üretmek adına bir araya getirmiş olmaktan da mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

Katılan projeleri değerlendiren ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, projelerde çevre ve enerji sürdürülebilirliği ile sosyal yaşamın sürdürülebilirliğine yönelik duyarlılığın dikkat çektiğini, mevcut durumun aşındırıcı ve olumsuz etkilerine karşı eleştirel bir duyarlılık ve tavır sergilendiğini ifade etti.

 

Ülkedeki gündelik, ekonomik, politik hayatın baskısının projelere de yansıdığına dikkat çeken Masa Mimarlık ve Yerçekim Kurucusu Ömer Kanıpak, katılımcıların gelecekle ilgili, teknolojiye çok daha bağımlı, sosyal yapının daha zor ve olumsuz koşullara evrilmesi halinde çevrenin de olumsuz etkilendiği resimler çizdiklerini söyledi.

 

Yarışma sayesinde genç mimarların algılarının mesleklerinin ötesindeki olay ve durumlara da açık olduğunu görebildiklerini söyleyen Kreatif Mimarlık Kurucu Ortağı Aydan Volkan, genç mimarların ve mimar adaylarının sahip olduğu fikir çeşitliliğinin, zengin bakış açısının ve güçlü ifade tekniklerinin mimarinin geleceği adına mutlu edici olduğunu belirtti.

 

Türk Ytong Yönetim Kurulu Üyesi Nükhet Demiren ise “Ytong Mimari Fikir Yarışması ile genç mimarlar ve mimar adaylarına disiplinler arası bir tartışma ve fikir üretim ortamı sunmak bizleri heyecanlandırıyor. Yarışmamızın ödül gezisi olan Marsilya seyahatimizin, değerli jüri üyelerimizin yorumu ile gezdiğimiz önemli mimarlık eserlerinin, hepimizin ufkunu bir kat daha açtığını görmek mutluluk verici. Tüm katılımcılara ve jürimize değerli katkıları için teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

Kreatif Mimarlık Kurucu Ortağı Aydan Volkan, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güzin Konuk, Masa Mimarlık ve Yerçekim Kurucusu Ömer Kanıpak ile Türk Ytong Yönetim Kurulu Üyesi Nükhet Demiren’den oluşan yarışma jürisinin 77 proje arasında yaptığı değerlendirme sonucunda eşdeğer 4 proje ödüle değer bulundu. Ödüle değer görülen projeler ve yarışmacılar şöyle sıralandı:

 

14992 Rumuzlu Proje: Merve EFLATUN – Mimarlık Öğrencisi / İstanbul Teknik Üniversitesi

Yasin ULUTAŞ – Mimarlık Öğrencisi / İstanbul Teknik Üniversitesi

Tamar GÜRCİYAN – Mimarlık Öğrencisi / İstanbul Teknik Üniversitesi

 

32183 Rumuzlu Proje: Mertkan GÜNASLAN – Mimarlık Öğrencisi / Kocaeli Üniversitesi

65280 Rumuzlu Proje: Hülya ORAL – Mimar / İstanbul Teknik Üniversitesi
Erhan KARAKOÇ – Mimar / İstanbul Teknik Üniversitesi
82797 Rumuzlu Proje: Nergis KAHRAMAN – Mimar / Yıldız Teknik Üniversitesi
Emre ENGİN – Mimar / Yıldız Teknik Üniversitesi

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTürk Havak’ın tercihi Selenium Retro oldu
    Sonraki yazıSabri Simpil: Özürü kabul etmiyorum
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.