MIPIM’de İstanbul Finans Merkezi için görüşmeler gerçekleşiyor

TOKİ Başkanı Ergün Turan, bu sene katılımın yüzde 20 oranında düşmesi ve fuarda anlatılacak yatırımlarla ilgili şu açıklamaları yaptı: “MIPIM fuarı bizim tespitimizle, gayrimenkul sektöründeki en önemli fuarlardan bir tanesi. Benim bu fuara 5. gelişim. İlk 2007’de geldiğimi hatırlıyorum. Fuarın bu 10 yıllık sürecini gördük. Bu fuarın asıl amacı, ülkelerin ya da şehirlerin gayrimenkul alanındaki potansiyelini, yatırım fırsatlarını göstermek… Şehirlerin yatırım potansiyelini gösterip, o şehirde geliştirilmiş olan gayrimenkul projeleri ile yatırımcıyı yani finansı buluşturan bir fuar burası. Sadece bir satış yeri değil, tek tek dairelerin pazarlandığı bir yer değil bunun altını çizmiş olalım.

Bu 10 yıllık serüvene baktığımızda da, Türkiye gerçekten son 2-3 yıldır fuarın amacına uygun bir yapılanma içerisinde. Bunda ticaret odamızın, TOKİ olarak bizim, Emlak Konut’umuzun, İBB’nin de bu işte katkıları var. Dolayısıyla şunu söylemem gerekir: İstanbul, -sayın bakanımız da bahsetti- jeopolitik olarak, konum olarak dünyanın gözbebeği bir yer. Gayrimenkul alanında ülkemiz ciddi fırsatlar sunuyor. Bunları burada anlatacağız. Benim şahsi kanaatim şudur: buraya ilk geldiğimizde de şunu söylemişlerdi. Londra 30-40 yıllık demişlerdi, yani bu fuarın ilk gününden beri var Londra çadırı var demişlerdi. Biz de geçen sene ve bu sene arasındaki farkı bile organizasyon anlamında görüyoruz. Çok daha güzel olmuş. Yüzde 20 azalmaya gelirsek… Geçen sene biraz fazla belediyeler gelmişti, burası o konseptin dışında aslında, demin bahsettiğim konseptte, gayrimenkule yönelik adımlar atılmış. Burası bir yerel fuar değil, doğru katılımlar gerçekleşti. Balıkesir bazı yatırımlar sunuyor, fırsatları var onları getirmiş, Hatay Belediyemiz de burada gayrimenkul yatırım fırsatları sunuyor.. Bizim Emlak Konut ve TOKİ olarak hepimizin burada var oluş sebebimizi anlamlı kılan şey şu: Biz Türkiye’deki en büyük gayrimenkul operasyonu yürüten kamu kuruluşu ve ona bağlı iştirak şirketiyiz.

Buradan bakıldığında aslında bu fuar tam da buna hizmet eden bir fuar… Hem Türkiye markasını, İstanbul markasını tanıtmak, yatırım fırsatlarını tanıtmak hem de halka açık bir şirket Emlak Konut dolayısıyla yabancı fonlar da bunları takip eden yerler… Bunların anlatılacağı bir yer burası. Azalmayı konjonktürle alakalı görmüyorum. Son 4-5 yıldaki performansımıza bakıldığında çok daha anlamlı hale geldiğini görüyorum. İstanbul Finans Merkezi şu anda hayata geçen çok büyük bir proje. Londra’da böyle bir proje yok şu anda. İstanbul Finans merkezi gibi ne Londra’da ne Paris’te sadece o ölçekte bile proje yok. Bu tamamen hayata geçmiş vaziyette şu anda. Şantiyeler böyle bir ortamda hayata geçiyor. İşte İGA’nın ortaya koyduğu havalimanı projesi de tek başına çok büyük bir proje, dolayısıyla fuarın amacına uygun katılımlar…”

Türkiye’nin geçtiği zor sürece rağmen inşaat sektörünün 2016 yılında rekor kırdığını belirten Başkan Ergün Turan: “Biz, bizimle ilgili yakın coğrafyayı, Avrupa’yı ve gelişmekte olan ülkeleri izlemek durumundayız ve izliyoruz. Bu 2016 yılı dahil olmak üzere önemli bir süreçten geçiyoruz. Türkiye bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Ortaya koyduğumuz bir performansla ilgili size bir rakam vereyim. 2003 yılından itibaren TOKİ’nin tarihi başarılarla dolu, 2003 ile 2016 yılları arasında 46 bin konut ortalaması var ve bu çok büyük bir rakam!

2016 yılında sadece 65 bin konut inşa ettik. Bütün bu olanlara rağmen bu rakam iddialı bir rakam. Emlak Konut’un da hasılat paylaşımı olarak yaptığı işler var. (Toplamda 127 bine ulaştı Emlak Konut, bu yıl da 6-7 bin konut var) Şu anda Avrupa’nın bir çok kentinde toplam konut üretimine baktığınızda -bırakın özeli, kamu sektöründe bizimle eşdeğer ülkelere de bakabilirsiniz- böyle bir konut rakamı yok.

Bu Türkiye’nin büyük bir başarısı, dolayısıyla İstanbul’da coğrafi konumu itibarıyla ulaştığı ortaya koyduğu performans, insanlara sunduğu yaşam, tarihsel ve doğal cazibesine bakıldığında bana göre henüz sektör anlamında da oturması gereken rakamlara gelmiş değil. Türkiye hala daha yatırımcılar açısından çok ciddi potansiyel içeren bir ülkedir bunun ısrarla altını çizerek söylüyorum. Benim şahsi kanaatim de budur, bütün bu türbülanslara rağmen Türkiye’de gayrimenkul sektörü 2016 yılında satışta bütün yılların rekorunu kırdı. 1 milyon 341 bin konutla rekor kırdı.

Finans ihtiyacımız yok, İstanbul’un tanıtılması çok önemli

Fuarın amacı gayrimenkul sektörünü, finansla gayrimenkul yatırımcısını bir araya getirmek, bir alış satış yeri değil. Bu bağlamda birkaç tanesinin görüşmelerinin olduğunu biliyorum mesela Finans Merkezi… Türkiye’de bir kalemde yapılan en büyük yatırımdır onunla alakalı firmalarımızın görüşmeleri var.

Bu sektördeki kamu adına özel sektör adına ülkenin en büyük iki tane temsilcisi sayabilirsiniz. Kamu adına hareket ediyoruz ama Emlak Konut özel sektör adına hareket eden bir yer. Bir finans ihtiyacımız yok şu anda. Bunu ısrarla söylüyoruz o amaçla burada değiliz. Ama İstanbul markası üzerinden konuşuyoruz. TOKİ kamu kaynaklarından pay alan bir yer değil, gelirimizi aynı özel sektör gibi para üretip kazanarak sağlıyoruz. Emlak Konut gibi iştirak şirketlerimiz vesilesiyle ya da bizatihi geliştirdiğimiz projelerle… Dolayısıyla İstanbul’un gayrimenkul sektöründeki gelişimi TOKİ’nin varlığı açısından da çok önemlidir. Yani biz İstanbul’da gelir elde edemezsek Emlak Konut gelir elde edemezse TOKİ de sosyal konut yapımında zorlanır. O açıdan her bir vesile bizim için önemli, MIPIM de en önemli mecralardan bir tanesi. Direkt finans bulmaya gelmedik ama İstanbul’un tanıtılması gayrimenkul yatırımlarının anlatılması çok önemli” diye konuştu.
 
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum fuarda amaçları hakkında şöyle konuştu: “Ben ilk 2009 yılında geldim fuara. 2009 yılında geldiğimizde mekanın bodrum katında tavanı düşük kimsenin gelip geçmediği bir alanı bize tahsis etmişlerdi. Bunun böyle olmaması gerektiğini, İstanbul’un dünya metropolleri içinde önemli bir şehir olduğunu, dolayısıyla da İstanbul’a yakışık bir temsilin yapılması gerektiğini her geldiğimizde ifade ettik. Hamdolsun 2-3 senedir de her yıl üstüne koyarak güzel bir şekilde temsil ettiğimizi düşünüyoruz. Bizim buradaki amacımız direkt bir pazarlama değil aslına bakarsanız… Ülkemizde bu hazırladığımız kataloglarda da olsun ülkemizde gayrimenkul sektörünün büyümesini sektördeki talebi, nüfus artışını, sektörün tetiklediği diğer sektörleri hepsini anlatmaya çalışıyoruz. Başkanın da ifade ettiği gibi biz TOKİ iştiraki olarak büyük projelerde yer almaya çalışıyoruz. Yüzde 49’umuz Toplu Konut İdaresi’ne ait, yüzde 51’i halka açık. Halka açıklık kısımla alakalı yabancı yatırımcılarımıza burada bilgi veriyoruz. ‘Emlak Konut ne yapıyor, ne yapacak, hedefleri nedir, şu an satış durumu nedir?’ gibi bilgi vermeye çalışıyoruz ve her yıl da üstüne koymaya çalışıyoruz. İnşallah bu daha da ileriye taşınacaktır biz de bu noktada üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz.”

“Antalya’nın Nice’ten ne eksiği var? İstanbul’un fazlası var”

Tüm dünya inşaat sektörünün Türkiye’de önemli bir sektör olduğunu biliyor diyen Kurum sözlerine şöyle devam etti: “Yüzde 25’e varan bir etkisi var dolayısıyla inşaat sektörü üzerinden Türkiye’nin ekonomisinin küçülmesi üzerine hesaplar da yapıldı ancak verilen tablolar şunu gösteriyor: Bu yıl verilen satış rakamları geçen senenin üzerinde, 2017 yılı için hedef 20016’nın üzerinde. Şirketler bazında baktığınızda da keza aynı şekilde. Biz 10 bin konut satışı hedefi koyduk. 15 Temmuz’dan sonra kampanya yapmıştık bir ayda ciddi bir satış grafiği yakaladık yine 1 Şubat’ta bir kampanyaya başladık. O kampanyada da yıllık hedefin yüzde 25’ine yakınını bir ayda sattığımızı görüyoruz.

Bunların işlemleri de devam ediyor. Ciro olarak baktığımızda da 2 milyar 750 milyon liralara kadar gelmiş, işlemlerin bitmesiyle birlikte bunları açıklayacağız. Şunu söylüyorum; inşaat sektörü ülkemiz açısından önemli. Bu sektörle alakalı oynanan oyunlarla ilgili de her türlü tedbiri de alarak, TOKİ başta olmak üzere Emlak Konut olarak üstümüze düşeni yapıyoruz.
Hükümetimiz bunla ilgili yılbaşından itibaren birçok düzenleme yaptı, yabancıya ilk konutunda KDV alınmıyor, yurt dışındaki vatandaşlarımız için ilk konutunu alacaklara KDV ile ilgili muafiyetler var.

Bugün tapu harcıyla ilgili, vergisini düzgün ödeyenlerle alakalı birçok düzenleme yapıldı. Bu da sektörün hareketi açısından önemli. MIPIM bunun bir adımı. Biz bunu diğer Avrupa ülkelerine de taşıyacağız. Bununla ülkemizde bekleyerek mücadele edemeyiz. Biz de yurt dışında belli başlı Avrupa ülkelerinde, Ortadoğu’da ofisler açacağız. İlk konutunu alacaklara ulaşmaya çalışacağız. Ülkemizi anlatmaya çalışacağız. Bu mücadeleyi de hep birlikte vereceğiz.

Dün Nice’te görme şansımız oldu. Sahil bandına baktığınızda da 12-13 bin Euro’lardan bahsediliyor. Bizim Antalya’nın Nice’ten ne eksiği var? İstanbul’un bana göre fazlası var… Ama biz Zeytinburnu aksında 6-7 bin Euro’lara evler satabiliyoruz, burada 13-14 bin Euro’lara evler satılırken… Dolayısıyla Türkiye’nin İstanbul’un gidecek daha çok yolu var.  Sektör büyüyecek, ülke inşaat sektörüyle birlikte büyümesini sürdürecek diye düşünüyoruz. Biz de bu gibi fuarlarda üstümüze düşeni yapmamız gerekiyor bunu da her geçen gün üstüne koyarak yapıyoruz.

Tapu harçlarıyla ilgili gelen sorular üzerine Kurum şu ifadeleri kullandı: “Bunu biz uzun zamandır sektör olarak talep ediyoruz, buna ilişkin düzenleme yapılmasını da bekliyoruz. Yüzde 4 tapu harcı gerçekten ciddi bir maliyet, bu tapu harcının ilk konutu alacaklarla ilgili çok cüzi miktarlara çekilmesi gerekiyor, mümkünse alınmaması gerekiyor çünkü ilk konutunu alacak kişinin KDV, damga vergisi gibi indirimleri olmalı ki sektörü bir taraftan da hareketlendirelim, insanları borçlandırmaya teşvik edelim. Genel ortalamanın yüzde 4 olan tapu harcının, ben genel itibarıyla yarıya düştüğü esnada, Maliye Bakanlığı’nca da daha fazla harç tutarı alınacağını düşünüyorum. Hızlı bir şekilde herkes tapu harçlarını ödeyip tapularını devredecektir, o yüzden ben yarıya düşmesi kanaatindeyim.”
 
 
 
 
 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİşte dünyanın en değerli perakende markaları!
    Sonraki yazıCarrefourSA semt pazarlarını hipermarketlerine taşıdı
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın