Miras kalan hisseli arsalarda hissedarlar paylarını satabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper’e gelen soruda babasından miras kalan arsa hissedarının emlakçıyla 1.350 TL’den anlaştığını ve kendilerinin de satış yapmaları için bilgi verdiğini aktaran okuyucu, emlakçının satış ilanını 1.581 TL’den verdiğini; satış yapmak zorunda olup olmadığını sordu.

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper’e gelen soruda babasından miras kalan arsa hissedarının emlakçıyla 1.350 TL’den anlaştığını ve kendilerinin de satış yapmalarına ilişkin bilgi verdiğini belirten okuyucu, emlakçının satış ilanını 1.581 TL’den verdiğiniarsanın çevresindeki diğer arsaların fiyatlarının 1.750-1.950 TL arasında olduğunu, bu durumda emlakçıya satış yapmak zorunda olup olmadıklarını sordu. İşte Tamer Heper’in yanıtı…

Yaşanan bu olayda bilinçsiz kimseler bulunuyor. Mesela bahse konu arsada 8 hisse bulunuyorken, bunlardan birinin arsayı satışa sunması. Okuyucunun bahsettiği arsa miras bırakılmış. Arsa 8 mirasçıya elbirliği mülkiyeti (iştirak halinde mülkiyet) olarak kalmış. Yani bırakın sarışa sunmayı, kiraya vermek bile ancak 8 hissedar beraber gerçekleştirirse geçerli olur. Bu nedenle 8 hissedardan birinin kendi hissesinin satışını yapması bu durumda mümkün değil.

Kendi hissesinin satışını yapabilmesi yalnızca elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete (müşterek mülkiyete) çevrilmesi ile mümkün hale gelir. Görülüyor ki satışa sunan hissedar bu bilgileri bilmiyor. Peki ya emlakçı için ne demeli? Aynı bilgi emlakçı için de gerekiyor. Bu kadar önemli bir konu bilinmeden nasıl emlakçılık yapabilir? Miras payı olan biriyle gayrimenkulün satışı için anlaşma yapacaksın. Hadi sade vatandaşın bilgilerinde bu konu yok, peki emlakçı bu işe nasıl dahil oldu?

Sonuç olarak okuyucunun içi rahat olsun, bu arsanın satışı bir hissedar tarafından yapılamayacak. Müşteri bulsalar bile tapuya gittiklerinde tapu müdürlüğü bu satış işlemini gerçekleştirmeyecek. Emlakçı açısından ise suçluk bir durum ortada yok, yalnızca adı ‘hiçbir şey bilmeyen yanlış işler yapan emlakçı’ olarak bilinecek. Okuyucunun ve diğer hissedarların ise bu yeri bir hissedarın isteği üzerine satma mecburiyeti bulunmuyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıYazın en serin eğlencesi Forum İstanbul’da bi’başka!
    Sonraki yazıPandemi rezidanslara rağbeti azalttı
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.