Osmangazi Köprüsü Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı resmi törenle açıldı

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek olan ve Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesinin en önemli geçiş noktası sayılan Osmangazi Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle resmen açıldı. Kendisinin kullandığı araçla köprüden ilk geçişi gerçekleştiren Erdoğan, Osmangazi Köprüsü’nün bayram süresince ücretsiz olacağı müjdesini de verdi. Törende kabinenin büyük bölümü yerlerini alırken, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir, gelişmedir, büyümedir. Türkiye’nin son 13 yılda  gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel altyapısı ulaşımdır. Bu imkan varsa, her şey var. O zaman yarışırsınız” dedi. Osmangazi Köprüsü’nün yanı sıra İstanbul-İzmir otoyolunun 12.6 kilometrelik Gebze-Altınova bölümünün de açıldığını vurgulayan Erdoğan, “Böylece otoyolumuzun Gebze’den gemlik’e olan bölümünde kesintisiz seyahat mümkün hale geliyor. Bursa’ya kadar olan kısmın da büyük ölçüde tamamlandığını biliyorum. İnşallah o kısmın açılışı da en kısa sürede yapılacaktır. Böylece etap etap bu proje hizmete girecektir” diye konuştu.

Osmangazi Köprüsü’nü, projesinden başlayarak her aşamasını adım adım takip ettiğine değinen Erdoğan, Türkiye’nin böyle gurur verici bir esere kavuştuğunu görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti, son 13 yılda hayata geçirilen pek çok proje gibi Osmangazi Köprüsü’nün de geç kalmış bir eser olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “En az 50 yıl önce yapmamız gereken bir işi, bugün tamamlıyoruz” ifasini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu’nun, Ege ve Marmara bölgelerinde yapılması planlanan otoyol ağının, Osmangazi Köprüsü’nün de Marmara Otoyolu ringinin de önemli parçasını oluşturduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Şimdi gündemimizde ne var biliyor musunuz? Çanakkale 1915 Köprüsü var. Fakat bir şey daha var. O da inşallah Kanal İstanbul Projesi. Bunu da hayata geçireceğiz… İşte bu köprüyü de süratle inşa ettiğimizde, Tekirdağ’dan Balıkesir istikametine kesintisiz otoyol hizmeti verilebilecek ve böylece Marmara Otoyolu ringi tamamlanmış olacak.”

26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 26 Aralık’ta Avrasya Tüneli’nin açılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün bunlar bir kararlılığın eseridir. İstanbul Boğazı’nın üçüncü gerdanlığını inşallah dünyaya farklı bir eser olarak ortaya koyacağız. 4 gidiş-4 geliş ve ortasından da hızlı tren geçecek” diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım da, köprünün açılışını kastederek “Bayram öncesi bayram yaşıyoruz” derken, “Teröre cevabımızı daha fazla üreterek, kardeşçe bölüşerek vereceğiz. Osmangazi Köprüsü sadece bu bölgeyi değil, üzerinden geçen otoyolla birlikte İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir illerini ihya edecek” dedi.

Projenin başlangıcında ve açılışında yer aldığını hatırlatan Yıldırım, “İşte bu da güven ve istikrarın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Güçlü bir destek varsa yapılamayacak hiçbir iş yok. İşte 4.5 kilometrelik bu eseri hayalden gerçeğe dönüştürdüğümüz gibi. 2016, büyük ve çılgın projelerin açılacağı yıl olacak” diye konuştu.

252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip, toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün, 1550 metrelik orta açıklığıyla “dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprüsü” olacağı belirtiliyor. Köprüde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olacak. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi bulunacak.

Osman Gazi Köprüsü, bütünüyle tamamlandığında şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribotla da 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. Projenin bağlantı yolları ve diğer bölümleri de devreye girdiğinde, halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3.5 saate inmesi ve yılda 650 milyon dolarlık yakıt tasarrufu sağlanması öngörülüyor. Köprü 1.1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nce Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi, (İzmit Körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil) 433 kilometreyi kapsıyor. Otoyolun Yalova Altınova’dan girip Orhangazi’den çıkan “Samanlı Tüneli” de tamamlandı. Her biri 3 bin 590 metrelik iki ayrı tüpten oluşan tünelin işletmeye hazır hale getirildiği belirtildi. Bursa bölümündeki Selçukgazi Tüneli’nde de kazı ve destekleme çalışmaları tamamlandı, elektrik ve elektromekanik donanımların takılmasına başlandı. İzmir’deki Belkahve Tüneli’nde de elektrik, elektronik ve elektromekanik çalışmaları sürüyor.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan NTV’ye yaptığı açıklamada Osmangazi Köprüsü’nden geçişin 89 TL olduğunu açıkladı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıSezen Aksu’nun evi yandı
    Sonraki yazıOtel inşaatına itiraz
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın