Tapu için fazla para ödemeyin

Emlak uzmanlarından vatandaşa tapu uyarısı geldi. Son zamanlarda inşaat firmaları vatandaşa sözleşme imzalatıyor, ancak bu sözleşme tapuda masraf olarak geri dönüyor. Bazı inşaat firmalarının, tüketici aleyhine sözleşmelerle kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını tüketicilere ödettiği öne sürülüyor. Avukat Ahmet Çetinkaya, tüketicilerin haksız yere kendilerinden alınan bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini söyledi.

Sözleşme imzalarken dikkat

Son yıllarda bazı inşaat firmalarının sözleşme ile tapu masrafını tüketici üzerinde bıraktığı belirtiliyor. Örneğin; bir projeden 500 bin lira değerinde ev aldınız ve tapunuz çıktığında evin mülkiyetini devralmak için firmaya başvurdunuz.Firma size tapuyu üzerinize almanız için kanunen belirlenmiş olan yüzde 4 oranındaki tapu harcını ödemeniz gerektiğini söylüyor ve sizden 500 bin liralık bir ev için 20 bin lira para alıyor. Eğer konu hakkında biraz bilgi sahibiyseniz aslında bunun yüzde 2'lik kısmını satıcıya diğer yüzde 2'lik kısmının da alıcıya ait olduğunu belirtiyorsunuz.

300 ile 500 lira arasında

Fakat firma size eğer bu parayı ödemezseniz tapu devrini yapmayacağını söylüyor. Siz de evinize kavuşmanın hayaliyle çaresizlik içinde bu parayı ödüyorsunuz.Ankastrenin KDV'sini isteyebilirler. Bazı firmalar tapu harcının yanı sıra mutfaktaki ankastrenin KDV'si gibi ödediğiniz 500 bin liranın yanında komik kalacak nitelikteki (300-500 lira gibi) ücretleri de talep edebiliyor. Böylece sizden 10 bin 500 lira para haksız yere tahsil edilmiş oluyor.

21 milyon lirayı buluyor

İstanbul'daki büyük projelerde bu tür soruların sıkça yaşandığını söyleyen Rehber Hukuk Bürosu Avukatı Ahmet Çetinkaya bu şekilde proje bazında firmanın eline oldukça büyük rakamlar geçtiğini söylüyor ve ekliyor: "Örneğin 2 bin dairelik bir konutta tüketiciden alınan bu haksız kazanç 21 milyon lirayı buluyor." Ahmet Çetinkaya birçok firmanın sözleşmesinde "Tapu işlemlerine ait vergi resim ve harçlar kanunen ait olduğu tarafça ödenir" yazmasına rağmen yine de tapu harcını tüketicilerden aldıklarını öne sürdü.

Dava hakkım saklıdır

Bu konuda tüketicilerin haksız yere kendilerinden alınan bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini belirten Çetinkaya, konut teslimi esnasında ya da paranın ödenmesi anında haksız bir ödeme yaptığı düşünen ya da konutu eksik teslim alan tüketicilerin firma tarafından imzalattırılan belgelerin altına "tüm dava haklarım saklıdır" yazdırmalarının ve yaptıkları ödeme karşılığı firmadan belge almalarının hak kaybına uğramamaları açısından önemli olduğunun altını çizdi. Çetinkaya, bu konuda yaşanan haksızlığın Türkiye çapında milyarı bulan boyutlara ulaştığını söyledi. Çetinkaya şöyle devam etti: "Vatandaşların bu konuda bilinçlenmesinin aslında bu tür sıkıntıların da önüne geçilmesi adına büyük bir adım. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazı3. Köprü’nün uzaydan görüntüleri
    Sonraki yazıİstanbul’da 7 ilçe dönüşüyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın