Türkiye’den ev alana vatandaşlık hakkı mı geliyor?

Türkiye'de yatırıma teşvik için önlerindeki bütün engeller kaldırılan yabancı yatırımcılara, ev aldıkları takdirde vatandaşlık verilmesi tartışmaları gündemden düşmüyor. Sözcü'de yer alan habere göre Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, yabancı yatırımcıyı çekmek için "1 milyon dolarlık ev alana vatandaşlık verelim" önerisi getirdi. Açıklamalarında 'Doğrudan yabancı yatırımcı' girişi yerine 500 bin-1 milyon dolarlık ev alana vatandaşlık vermeyi teklif eden Zeybekçi, bu şekilde büyümeye ciddi bir yabancı katkısı sağlanabileceğini açıkladı. Ancak dünyadaki örneklere bakıldığında ekonomik krizle mücadele eden bazı ülkeler hariç, gelişmiş ülkeler "yatırım ve istihdam" şartı ile vatandaşlık veriyor. Vatandaşlık için yatırım şartı koşan ülkelerin başında Almanya, ABD, Singapur, İngiltere, Kanada ve Avustralya geliyor. 

Amerika'da vatandaş olma şartları zorlaşıyor

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden ABD'de 'Green Card' uygulaması, çekilişle bireysel başvurulara çalışma hakkı veriyor. Bunun ardından belirli bir çalışma ve ABD'de yaşama süresi, iyi derecede İngilizce gibi şartlarla vatandaşlığa geçiş sağlanıyor. ABD yatırımcılar için ise 500 bin-1 milyon dolar aralığında yatırım şartı getiriyor. Ancak bu yatırımların işsizlik oranlarının yüksek olduğu kırsal alanlarda ya da daha önceden yabancı yatırımcılar için belirlenmiş olan hedef sektörlerde yapılmış olması gerekiyor. Kanada ise, vatandaşlık sınavı, dil ve eğitim gibi şartlar dışında yatırımcılar için 800 bin dolarlık yatırımı şart koşuyor. Bunun dışında yeterli iş deneyimi ve 1.6 milyon dolarlık kişisel servet sahiplerine yatırım yoluyla Kanada vatandaşlığı için kapı aralıyor. 

Almanlar sadece ortaklık istiyor

Almanya'da ise vatandaşlık yasasına göre, bir Alman şirketi ile yapılacak ortak yatırım Alman vatandaşlığının önünü açıyor. Berlin ayrıca, 250 bin Euro'luk başlangıç yatırımı ile en az 5 kişilik bir istihdamı vatandaşlık için asgari şart gösteriyor. İngiltere'de ise en az 1 milyon sterlinlik bir yatırım ile oturma iznine başvurulabiliyor. Yatırımcının bunun ardından 5 yıl boyunca İngiltere'de yaşaması halinde vatandaşlığın önü açılıyor. Orta Avrupa'dan bir örnek olarak Macaristan'da ise vatandaşlık için 300 bin dolarlık bir yatırım yapılması isteniyor. 

İspanya'da da sistem aynı

Ev karşılığında vatandaşlık veren ülkelerin başında İspanya var. İspanya vatandaşlığı için yatırımcının yerine getirilmesi gereken ilk şart 500 bin Euro değerinde bir gayrimenkul satın almak. Ancak, İspanya ülkeyi krize sürükleyen konut stoklarını elden çıkarmak için böyle bir karar almıştı. Öte yandan 5 yıldır ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan da vatandaşlık için yabancıların 250-400 bin dolarlık gayrimenkul yatırımı yapmalarını şart koştu. Benzer bir uygulama Makendonya'da da var. 

Yabancılar İstanbul'dan vazgeçmiyor

Türkiye'de gayrimenkul satışlarına bakıldığında, sadece eylül ayında 1768 konutu yabancılar aldı. TÜİK verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2015'te ilk sırayı 561 konut satışı ile İstanbul aldı. Bunu 440 konut ile Antalya, 126 konut ile Yalova, 112 konut ile Bursa, 105 konut ile Trabzon ve 85 konut satışı ile Muğla izledi. Eylülde Irak vatandaşları Türkiye'den 359 konut alırken, Irak'ı, 204 konut ile Suudi Arabistan, 160 konut ile Kuveyt, 115 konut ile Rusya takip etti. Türkiye'yi tercih eden Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alan İngiltere vatandaşları ise 109 konut satın aldı. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAvrupa Konutları Atakent 4’te ön talep dönemi başladı
    Sonraki yazı​Kuzu Grup’tan Ankara’ya iki yeni proje
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.