Van’da yapılan kazılarda 3000 yıllık yaşam bulundu

 

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle  Van Kalesi'nin kuzeyinde bulunan höyükte İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar tarafından yürütülen kazılarda bulunan eserler ve kalıntılar, Urartu Krallığı ve Urartu dönemindeki yaşamla ilgili yeni bilgilere ulaşılmasını sağladı. Höyükte yapılan kazı çalışmalarında bulunan ve yaklaşık 3 bin yıllık olduğu tahmin edilen köpek iskeleti, 6 sene boyunca Van Kalesi ve çevresindeki tarihi mekanlarda kazı çalışmaları yürüten ekibi şaşırttı. 

Doç. Dr. Konyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, höyükte yaklaşık bir ay süren kazılar sonucu, Urartu'nun sivil mimarisi olan aşağı yerleşmeleri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Koynar, Halkın yaşadığı alanlar olduğu  tahmin edilen bölgenin, aslında o dönemin elit kesiminin yaşamını sürdürdüğü yerler olduğunu ve ortaya çıkardıkları buluntu, kil tablet ve süs eşyalarının da bunu ortaya koyduğunu dile getirdi. Son aşamada buldukları bir köpek iskeletinin de kendilerini şaşırttığını anlatan Konyar, "Daha önceki Yonca Tepe kazıları gibi Van havzasındaki nekropol alanlarda bu tür örneklerle karşılaşıyorduk ama burada çok ilginç ve sıradışı bir durum var. Mekan içine köpeğini gömme durumu var. Bu da Urartuların hayvanseverliğini ortaya çıkarıyor. Küçükbaş hayvancılıkla ilgilenen bir toplumdan bahsediyoruz. Burada köpeğe değer verildiği anlaşılıyor. Belki de çok değerli bir köpekti. O yüzden mekan içerisine gömüldü." dedi. Daha önce nekropol alanlarında yapılan kazılarda bu tür buluntularla karşılaştıklarını hatırlatan Konyar, ilk defa Urartuların yaşadığı alana gömdüğü köpek iskeletini, olağan biçimiyle bulduklarını kaydetti.

İskeletin, Urartu kültürünün küçükbaş hayvancılık ve o çerçevedeki yaşam biçimi anlamında çok önemli bir buluntu olduğunu kaydeden Konyar, "Urartularda insanların yaşadığı alanda ilk defa bir köpek gömüsüyle karşılaşıyoruz. Yani evinin tabanına köpeğinin cesedini gömüyor. Muhtemelen bu bir çoban köpeği. Urartularla çoban köpeği arasındaki ilişkinin varlığı, daha önce nekropol  alanlarında biliniyordu. Ama bu yerleşme yerinde, yani köpeği evine gömmesi, apayrı bir ilişkinin, daha özel bir ilişkinin varlığını gösteriyor. Bu günümüz ölçülerinde tanımlayamayacağımız kadar sağlam bir ilişkiyi gösteriyor. Bu sosyal yaşam açısından oldukça etkileyici. Hayvanseverlik açısından baktığınızda bu Urartuların ne kadar hayvansever bir toplum olduğunu da ortaya koyuyor. Çatalhöyük'te, erken kültürlerde insanlar yakınlarını, yaşadıkları alanın hemen altına gömerdi. Urartular ise hayvan gömmüş. Bu ilginç bir bağlantı."dedi

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıBodrum “Taş Evler Sokağı” açık ev etkinliğiyle tanıtıldı
    Sonraki yazıTürk yapı sektörü Ankara’da buluşuyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın