Yabancıların konut alımı sosyal sorun yaratabilir

"Son zamanlarda yabancıların gayrimenkul alımları ile ilgili bilgiler yayınlanıyor. Hangi illerde kaç gayrimenkul satıldığını TÜİK açıklıyor. TCMB'de her ay gayrimenkul alımı için yurda getirilen döviz miktarı konusundan bilgi veriyor. Yabancıların son on yılda gayrimenkul satın almak için yurda getirdikleri döviz miktarı 32.5 milyar dolara ulaştı. 

Satılan gayrimenkul sayısı ise son on yılda 137 bin oldu.
 
İngilizler 36.500 ile en fazla gayrimenkul satın alanlar. İkinci sırada 13.500 gayrimenkul ile Ruslar ve üçüncü sırada 13 bin gayrimenkul ile Almanlar yer alıyor. İlk sıralardaki satışlar yazlık amacıyla alman gayrimenkullerin çoğunlukta olduğunu gösteriyor. Özellikle İspanya'da ve Akdeniz'e kısası bulunan diğer ülkelerde, yazlık satışları önem taşıyor. Soğuk iklimlerde yaşayanlar sıcak Akdeniz ikliminden, güneşten ve denizden yararlanmak için Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde konut almaya meraklı. 

Bu tür konut satışlarında genelde üst yaş grubu alıcılar öne çıkıyor. 
Türkiye'de de Antalya başta olmak üzere kıyı yerleşim bölgeleri yabancıların konut satın almak için en fazla ilgi gösterdikleri bölgeler. Bu tür gayrimenkul satışlarında alıcının ana arayışı satın aldığı gayrimenkulde yaşamak. 

Son yıllarda, büyük şehirlerdeki konut piyasalarının gelişmesi sonucu, iç yerleşim bölgelerinde de yabancıların konut almaya başladıkları görüldü. 
Çok azı yılın belli dönemlerinde oturmak için ama çoğu yatırım amacıyla gayrimenkul satın alıyor. Batı ülkelerinin gayrimenkul fonları, AVM ve ticari bina yatırımlarına ilgi gösteriyor. 
Doğu ülkelerinden daha çok kişisel konut yatırımı ve ticari bina yatırımı talebi var. Gayrimenkul yatırımcılarımız son yıllarda yurt dışı fuarlara katılarak yabancı yatırımcıları özellikle toplu alımlar için Türkiye'ye getirme arayışına girdiler. 

Şimdilik yabancı talebinin ölçüsü yıllık ve aylık yeni konut ve bina üretim büyüklüklerinin çok azı büyüklüğünde. 

Ticari alımlar için uyum söz konusu değil. Fakat konut yatırımlarında, yabancı alımlarının artması, yerli ve yabancı komşular arasında uyum sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. 
Gerçekçi olalım, Türk olarak bizlerin yaşam alışkanlıkları ile hemen bitişiğimizdeki konutu satın alan ve de o konutta yaşamım sürdürecek olan yabancının yaşam alışkanlıkları farklı olacak. 

Yabancılara konut satışını sadece rakamlardan izlemek ve satış rakamı ve döviz geliri artıkça sevinmek iyi de… Uzun dönemde özellikle konutlardaki komşuluk ilişkilerinin ne olacağını düşünmekte de yarar var. "

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTakipteki krediler alarm verdi
    Sonraki yazıFaizin de gelirin de ‘Merkezi oldu
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.