Yurt dışı müteahhitlikte yeni hedef

Türkiye Müteahhitler Birliği, (TMB) Yönetim Kurulu Üyesi Kartal Usluel, düzenlenen bir panelde, Türk firmalarının zorluklar nedeni ile yurt dışında Türk işgücü yerine ağırlıklı olarak Uzak-Doğulu veya Afrikalı işçi istihdam edildiğini dile getirerek, bu konu ile düzenleme yapacaklarını belirtti.

İnşaat sektörü, istihdamı arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaya devam ediyor. TMB Genel Merkezi’nde geçtiğimiz hafta düzenlenen ‘Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetlerinde Türk İşgücü İstihdamı’ konulu panele İŞKUR, SGK, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının genel müdürleri, bürokratları ve yurtdışında faaliyet gösteren inşaat firmalarından temsilciler katıldı. Düzenlenen panelin açılışını yapan TMB Yönetim Kurulu Üyesi Kartal Usluel, Türk müteahhitlerin 1990’lı yıllarda yurt dışı projelerinde 100 binin üzerinde Türk işçisi istihdam edildiğini, son dönemlerde ise bu işgücü rakamının 35 binlere kadar gerilediğini söyledi.

Firmaların Türk işçilerle çalışmadığı için bir şeylerin yanlış gittiği düşüncesinde olduğunu dile getiren Usluel, ‘’Firmalarımız artık ağırlıklı olarak Uzak-Doğulu veya Afrikalı işgücü istihdam ediyorlar. İstihdamı teşvik düzenlemelerinde bugüne kadar yurt dışı istihdamın hak ettiği ilgiyi, desteği alamadı. Ülkemizin istihdamı artırmaya en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerden birini yaşarken yurt dışında azalan Türk işgücü istihdamını arttıracak önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi çok önemli” şeklinde konuştu.

Türkiye Müteahhitler Birliği: Prime Esas Kazanç Üst Sınırı Düşürülsün

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Üyesi Kartal Usluel konuşmasında, Türk işgücü için hem gidilen ülkede hem de Türkiye’de sigorta primi ödenmesi uygulamasının yürürlükte olduğuna dikkat çekerek, sigortalıların prime esas kazan üst sınırının düşürülmesini talep etti. Yurt dışında istihdamın arttırılmasının önündeki en büyük engelin işçi ve işverenlerin arasındaki uyuşmazlıklar olduğunu dile getiren Usluel, ‘’Son dönemde yurt dışından dönen bazı işçilerin avukatlık büroları tarafından havaalanında karşılandığını ve sonrasında işveren firmalara dava açtıklarını görüyoruz.

Türkiye ile çalışılan ülke arasındaki farklı uygulamalar süistimal ediliyor. Bu davalarda kazanılan yüksek miktarlar büroları gelir haznesine yazılıyor. Türk işgücünün farklı statü ve şartları dikkate alınarak çalışma mevzuatında düzenlemeler yapılmalı, içtihat oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu. 2018 yılı içerisinde bu konu ile ilgili olarak çalışmalar yaptıklarını dile getiren TMB Yönetim Kurulu Üyesi Usluel, yurt dışı müteahhitlik çalışmaları ile ilgili olarak Ekonomi, Maliye, Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile ortak çalışma ile bir kanun teklifi hazırladıklarını kaydetti.

Sektör temsilcileri düzenlenen panelde yurt dışı müteahhitlik çalışmaları ile ilgili olarak 5 konu üzerinde yoğunlaştı.

  • Sigorta prim oranlarının düşürülmesi.
  • İşçi-işveren arasındaki uyuşmazlıklarındaki belirsizliklere açıklık getirecek yasal bir düzenleme yapılması,
  • İŞKUR uygulamalarının basitleştirilmesi ve işlemlerin elektronik ortamda yapılması.
  • Hem gidilen ülke hem Türkiye’deki yükümlülüklerde ortaya çıkan sorunların giderilmesi.
  • Çalışma mevzuatında yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin kendine özgü şartları ve özellikleri dikkate alınarak bir düzenleme yapılması,

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKayaşehir Millet Bahçesi İhalesi 14 Şubat’ta
    Sonraki yazıAnkapark İlkbaharda açılacak
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın