15 milyonun en az yarısı riskli!

‘2. Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda konuşan Bakan Özhaseki, “Halihazırdaki şehirlere baktığımda 2 noktada fikri sabit hale geliyorum. Bir, genel itibariyle sağlıksız yapılara ve şehirlere sahibiz ve bu noktada bizim çok hızlı hareket etmemiz gerekiyor. 1999'dan sonra çıkan yönetmelik binaları biraz daha sağlam hale getirdi. İnşallah herkes şartlara uymuştur ve bu binalar depreme karşı dayanıklıdır. Öncekilerde kocaman bir soru işareti var. 99'dan önce yapılan binaların bir kez daha gözden geçirilmesi hepimizde hakim olan fikirdir" ifadelerini kullandı.
 
Özhaseki, bu binalarla ilgili değişik rakamların verildiğinin altını çizerek “5,5-6,5 milyon gibi rakamlar veriliyor. 20 milyon yapı stoğu içerisinde 5 milyon yapı 1999'dan sonra yapıldıysa, 99'dan önce yapılan 15 milyonun en az yüzde 50'si risk taşıyor. Bunların büyük çoğu da Marmara Bölgesi'nde, İstanbul ve çevresinde. Bir daire çizin, elbetteki bu daire içerisinde Bursa geniş ve bizim tedbirli olmamız, ne yapacağımıza karar verip çok hızlı hareket etmemiz gerekiyor" dedi.
 
Her telden çalıyor
 
Şehirlerin insanların inançları ve kültürlerinden izler taşıdığını anlatan Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: "Şimdi geri çekilip bizim şehirlerimize bir bakın. Kimler yaşıyor bu şehirlerde? Hangi millet ve medeniyetin temsilcileri yaşıyor? İstisnalar olabilir ancak genel itibariyle baktığınız zaman resmen bir arabesk yapı var ve her telden çalıyor. Şurada 15 katlı bir bina, yanında modern bir bina, yanında bir tamirhane, onun yanında bir yıkamacı, 3 tane gecekondu. Bu neye benziyor? Bunlar bizim dertlerimiz. Niye diyeceksiniz peki? Şundan dolayı, bizde planlama çok geç. Birçok Avrupa kentinde 350-400 yıl öncesine dayanan planlamalar var."
 
Bakan Özhaseki, şehirlerdeki diğer büyük sıkıntının yaşanan göç dalgaları olduğunu belirterek, göçler neticesinde şehirlerde karmaşa yaşandığını dile getirdi.


 
Belediyeler Yasası hazır
 
Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Özhaseki, Belediyeler Yasası'nı hazırladıklarını, bunun içerisinde belediyelerin gelirlerini arttırıcı tedbirler bulunduğunu dile getirdi. Yasada yaşanan imar sıkıntılarını çözecek tedbirlerin bulunduğunu anlatan Özhaseki, 2017 yılı içerisinde bu yasanın çıkmasını umduklarını bildirdi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın askeri alanların yeşil alana dönüşme konusunda talimatı olduğunu hatırlatan Özhaseki, "Çok doğru ve herkes bunu bekliyor. Biz de öyle yapacağız zaten. Bu askeri alanlar zamanında şehirlere kurulmuş, zamanla şehirler büyüdükçe bu askeri alanları içine almış ve yutmuş. Kendi şehrimde bile hastanenin yanında acemi birliği var. Akşama kadar atış yapılıyor ve hastanenin içerisine mermiler düşüyor. Buraların artık yeşil alan olması esas. Şuanda zaten biz çalışma yapıyoruz. Bütün belediye başkanları aranmıştır. Tapu kadastrodan dolayı zaten askeri alanların tapusu bizde. 'Buranın ne olmasını istiyorsunuz, vatandaş ne istiyor?' diye soruyoruz" şeklinde konuştu.
 
Özhaseki, gayrimenkul sertifikası ve imar hakkı transferi ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini, bunların eksik yönlerini tamamlayarak, inşaat sektöründe ve kentsel dönüşümde çok ciddi bir argüman olarak ortaya koymayı hedeflediklerini söyledi. 
Bakan Özhaseki, darbe girişimi sonrası kamuda 60 binden fazla kişinin işten çıkarıldığını hatırlatarak, mağduriyetlerin yaşanmaması için oldukça hassas çalıştıklarını sözlerine ekledi.
 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİşbirliğimizi sürdürmek istiyoruz
    Sonraki yazıKonut ve ticari imarlı arsalar açık artırma ile satışta
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın