“2015 yılını rekor ile kapatacağız”

Her geçen yıl talebin arttığı gayrimenkul sektöründe istikrar devam ediyor. Birbiri ardına nitelikli konutlar üretilmeye devam eden sektörü etkileyen en önemli faktörler ise bölgede yaşanan gelişmeler, ekonomik ve siyasi dalgalanmalar oluyor.

2015 yılının yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bir önceki yılın satış rekorunun kırılacağı bir yıl olduğunu dile getiren Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir,  sektörün 2015 yılını 1 milyon 250 bin konut satış rakamını aşarak kapatacağını ve 2016 yılının ise umut yılı olacağını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“2015 yılına büyük bir beklenti ile girmiştik. Yıl içerisinde iki seçim yaşanması açıkçası beklemediğimiz bir durum oldu. Fakat yılın sonunda yakalanan siyasi istikrar ile 2016 yılındaki beklentilerimiz de arttı. 2015 yılını rekorla kapatacağımız artık bir gerçek. Üstelik sektör olarak bunu durgun kabul edilen bir yılda başarmış olmak ayrıca takdir edilmesi gereken bir konu.”

Yabancıya satış desteklenmeli

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisinin her zaman devam edeceğini söyleyen Hamit Demir şunları söyledi:

“Kurumsal ve bireysel yabancı yatırımcıların sayısının önümüzdeki dönemde daha da artmasını bekliyoruz. Diğer yandan yasanın güçlendirilmesi de ayrıca sektör olarak talebimizdir. Biz, yabancıya satışın bir ihracat olduğuna inanıyoruz. Ülkeye buradan çok ciddi miktarda döviz girişi var. Bunun daha da artırılması ve sektörün bu konudaki hareket alanının genişletilmesi için bir dizi düzenleme yapılmalı. Özellikle yurtdışı tanıtımların yapılması konusunda yabancıya satış yapan şirketler desteklenmeli.”

Kentsel dönüşüm bir fırsat olarak değerlendirilmeli 

Kentsel dönüşümle ilgili görüşlerini de dile getiren Demir, "Kentsel dönüşüm çürük yapı stokunun yenilenmesi için bir fırsattır. Çürük yapı stokunun 6,5 milyon olduğu ülkemizde depreme karşı önlem almak için bu yapıların bir an evvel yenilenmesi gerekiyor. Fakat kentsel dönüşüm konusunda sahada işler sanıldığının aksine çok yavaş ilerliyor. Yasanın çıktığı günden 2013 yılına kadar çalışmalar düzenli yürüyordu. Fakat son yıllarda çalışmaların önü tıkanmaya başladı. Dönüşümün önünü tıkayan hem bürokratik hem de yasal engeller var. Önerimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı içerisinde Kentsel Dönüşüm alanında çalışacak bir Bakan Yardımcılığı oluşturulmasıdır. Böyle bir makam çalışmaların hem düzenli hem de hızlı ilerlemesi için gereklidir." dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazı“2016 inşaatın umut yılı olacak”
    Sonraki yazıWest Side İstanbul’da 36 ay sıfır faiz fırsatı
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.