Türk yatırımcıların yeni tercihi Kaliforniya

    Türk gayrimenkul yatırımcısının tercihi olan Kaliforniya, kültürel ve sosyal avantajlarıyla yeni yatırım bölgesi konumunda. 

    Kaliforniya ekonomik büyüklüğü, istikrarlı yapısı, kültürel ve sosyal avantajlarıyla uzun süredir Türk gayrimenkul yatırımcısının tercih ettiği bölgeler arasında bulunuyor. Sürekli göç alan yapısı nedeniyle kiralık konut talebinin yüksek olduğu eyalet, dolar bazında kira geliri elde etmek isteyenler için önemli fırsatlar barındırıyor.

    Türk yatırımcılardan Multi-Unit yapılara ilgi

    Uluslararası Emlak Uzmanı Almila Gözen

    Sotheby’s International Realty’nin uzmanlarından biri olarak gayrimenkul danışmanlığı hizmeti veren Almila Gözen, Türk yatırımcıların son dönemde 4 ya da 6 daireden oluşan Multi-Unit yapılara ilgilerinin arttığını söyledi. Apartman tipi bu binalar, yıllık ortalama yüzde 5 kâr sağlarken yatırım bedelini de kısa sürede çıkartıyor. Dünyada ekonomide 6. sırada olan Kaliforniya, dengeli ekonomik yapısı, yüksek kira getirileri ve değer artış potansiyeli ile birikimlerini yurt dışında değerlendirmek isteyen Türk gayrimenkul yatırımcılarının ilk tercihi oluyor. Genellikle apartman dairesi alıp kiraya vermeyi tercih eden Türk yatırımcıların yeni tercihi Multi-Unit denilen apartman tipi yapılar olduğunu belirten Uluslararası Emlak Uzmanı Almila Gözen, şunları söyledi: “Türk yatırımcılar son dönem daha çok 4 ya da 6 daireden oluşan apartman tipi konutları tercih ediyor. Kira çarpanı 8 ile 20 yıl arasında değişen bu konutlar yatırım bedelini kısa sürede çıkarmış oluyor. Türkiye’de sadece bir dairenin yatırım maliyetini çıkarma süresi ise yaklaşık 30 yıl. Multi-Unit denilen yapıların kârlılık oranları da oldukça iyi bir seviyede. Bölgesine göre değişmekle birlikte yıllık ortalama yüzde 5 kâr sağlıyor. Lokasyonuna ve binanın durumuna göre değişmekle birlikte Kaliforniya’da 4 – 6 daireden oluşan Multi-Unit apartmanların fiyatları ise 1,5 milyon dolar ile 2 milyon dolar civarında seyrediyor. Bu tarz konutları almak isteyen yatırımcılarımıza özellikle üniversitelere, iş merkezlerine ve turistik bölgelere yakın yerleri tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.”

    Türkler Amerika’daki yatırımcılar ile ortak çalışıyor

    Türk yatırımcıların kendileri gibi Amerika’da gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen başka yatırımcılarla birleşip kurdukları limited şirket üzerinden bu alımlarını gerçekleştirdiklerini belirten Almila Gözen: “Ortak olarak yatırım yapmak isteyenler kurdukları limited şirket aracılığıyla yerel bir Amerikan bankasından emlak kredisi kullanarak bazen de tüm ödemeyi nakit yaparak gayrimenkul satın alıyorlar. Bu tarz bir yatırım yapmak için Amerikan finans kuruluşları yabancı yatırımcılardan ortalama satış bedelinin yüzde 45 yüzde 50’si kadar peşinat olarak talep edebiliyor. Bu oran yatırımcıya, konut tipine ve finans kuruluşuna göre değişiklik gösterebiliyor” dedi.

    Uzaktaki yatırımcılar için mülkiyet yönetimi şirketleri

    Kira bedeli ve tadilat işleri ile uzaktan ilgilenemeyen yatırımcılar için Property Managament-Mülkiyet Yönetimi şirketlerinin bulunduğunu söyleyen Almila Gözen, “Kaliforniya’dan uzakta yaşayan yatırımcılar için mülkiyet yönetimi şirketleri devreye giriyor. Dairelerin kiralarının toplanması, tamirat işlemlerinin yönetimi, genel bakımların düzenli yapılmasının sağlanması hizmetlerini veren bu şirketler yatırımcıların işini çok kolaylaştırıyor” dedi. Amerika’da gayrimenkul danışmanlığı yapan Almila Gözen çok odalı apartman daireleri ile ilgilenen yatırımcılar için çok sayıda alternatif barındırdıklarını belirterek müşterilerine her türlü desteği verdiklerini de söyledi.

    Proje Bilgi Formu

    Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
    Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

      Önceki yazıTOKİ’den Kütahya yatırımı
      Sonraki yazıTürk firmaları Big 5 Show Saudi’de
      Ezgi Kızıl
      Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.