74 göçmenin cesedi sahile vurdu

Yine mülteci dramı… Akdeniz’de alabora olan tekneden 74 göçmenin cesedi, Libya’nın Zawiya şehrinde sahile vurdu.

Akdeniz’de alabora olan tekneden 74 göçmenin cesedi, Libya sahillerine vurdu. Libya Kızılayı yetkilileri, Zawiya yakınlarında deniz üzerindeki cesetleri kıyıya çıkartmak için 6 saat çalıştıklarını söyledi. Libya Kızılayı sözcüsü Mohammed al-Misrati, sahilin yakınlarda patlamış bir lastik bot bulduklarını, genelde botların 120 kadar insan taşıdığı düşünüldüğünde ölenlerin sayısının çok daha fazla olabileceğini söyledi.

ULAŞILAMAYAN CESETLER VAR

Misrati, cesetlerin, Tripolide kimsesizler mezarlığında toprağa verileceğini ifade etti. Misrati, denizde halen ulaşamadıkları, su üstünde bulunan cesetlerin de olduğunu kaydetti. Avrupa Sınır ve Kıyı Koruma Ajansı geçen hafta yaptığı açıklamada, geçen yıl deniz yoluyla iltica etmek isteyen 4 bin 759 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

SURİYE İÇ SAVAŞINDA MÜLTECİLER

Suriye iç savaşı’nın başladığı gün olan 15 Mart 2011 tarihinden bu yana, çatışmalar nedeniyle Suriye’ye komşu olan ülkelere sığınan binlerce insana verilen ortak isim.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye ilindeki Arbat Transit kampındaki Suriyeli mülteci çadırları. (3 Mart 2014)

Suriye’nin Halep kentinin 50 mil kuzeyinde Türkiye sınırının hemen içinde yer alan mülteci kampı. (3 Ağustos 2012)

Lübnan’daki geçici yerleşim kampında yaşayan Suriyeli mülteciler. (6 Ağustos 2012)

Ürdün’deki Suriyeli mültecilerin yerleştiği Zaatari kampı. (18 Temmuz 2013)
2011-2012 Suriye çatışmaları sırasında halk gıda, yakıt, işsizlik ve barınak sıkıntısı yaşamıştır. Çatışmaların şiddetinden kaçan Suriye halkı Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak gibi komşu ülkelere sığınmıştır.

Çatışmalar uzadıkça ve şiddetlendikce, sivil insanlar 700-1000 kişilik büyük topluluklar halinde komşu ülkelere, günümüzde de devam eden bir göç dalgası başlatmıştır. Mülteci sayısı her gün artmaktadır.

Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Ermenistan dahil toplamda 4 milyonun üzerinde sivil komşu ülkelere sığınmıştır, ayrıca Suriye içinde 3 milyonun üzerinde sivil de mülteci durumuna düşmüştür.

Dosya:Secretly filmed footage of Dobova Refugee Camp in Slovenia.webm
Slovenya’da bulunan Dobova mülteci kampında çekilmiş bir video
Recep Tayyip Erdoğan, Ağustos 2013’te yaptığı açıklamada, Türkiye’nin mültecileri barındırmak için iki milyar dolardan fazla harcama yaptığını açıklamıştır. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin sayısı 600.000’i geçmiş bulunmakta ve bunların 400.000’den fazlası mülteci kampları dışında yaşamaktadır.

Suriye İç Savaşı’ndan kaçan mülteciler, çeşitli yollarla Avrupa ülkelerine gitmek istemektedir. Almanya’nın mültecileri kabul etmeye başlamasının ardından, bir yıl içerisinde yüzbinlerce mülteci, bu yasa dışı yollardan bu ülkeye gitmiştir. Sadece 2015 ekim ayında Almanya’ya gelen mültecilerin sayısı 180 bin olarak açıklanmıştır.[4] Mültecilerin kaçak Avrupa yolculuğu, güvenlik şartlarının sağlanamaması ve korsanların daha fazla para kazanma hırsı nedeniyle zaman zaman facialarla sonuçlanmaktadır. Her hafta onlarca mülteci, bu yolculuk esnasında hayatını kaybetmektedir.

Avrupa Birliği, Avrupa’ya gelen mülteci akınlarının azaltılması karşılığında Türkiye’ye mülteciler için harcanmak üzere 3 milyar euroluk maddi yardım sağlamak konusunda anlaştı. Fakat yardım akışı sınırlı kaldı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıEmre Belözoğlu 1 yıl daha Başakşehir’de
    Sonraki yazıHDP’li Milletvekili İdris Baluken tutuklandı
    Tuğçe Ağırlar
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1989 Sakarya doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2011 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın