Evini kiraya verenler dikkat !

Kira kontratında ise şu hususların açıkça belirtilmesine dikkat edilmesi gerekir:

Her ayın kirasının nasıl ve nereye ödeneceği

Geç ödenmesi durumunda ne olacağı

Depozito miktarı

Gelecek yıllarda uygulanacak kira artış oranı (enflasyon oranında mı, enflasyon ise hangi endeksin dikkate alınacağı, enflasyon değilse hangi sabit yüzde oranı üzerinden zam yapılacağı)

Mülkü teslim alırken ayrıca bir tutanak tutmanız da faydalı olur. Çünkü kira kontratı tarihi ile mülkün kira başlangıcı her zaman aynı tarih olmaz. Mesela dükkan kiralarken dekorasyon için ek süre verilebilir, bu durumda kira başlangıç tarihi ileri bir tarih olacaktır.

Gelecekte tahliye tarihinin hesaplanmasında mülkün teslim tarihi önem kazanacaktır. Bu nedenle mülkün kiracı ile birlikte ziyaret edilip bir tutanakla teslimini yapmak ve tarafların bunu imzalaması faydalı olacaktır.

Kiralarken mülkün içindeki demirbaşlar ve verilebilecek hasar ile ilgili teminat alınması, genelde adettendir. Bu bedele depozito adı verilir. Depozito tutarının nakit olarak alınması önemlidir.

Kimi ev sahipleri mülkü kiralayanlardan kefil de isteyebilmektedir.

Kiracının, kefilin, akrabalarının telefon bilgilerini ve iş adreslerini almalısınız. Özellikle kefil yoksa bu daha da önemlidir… Bir günde evi toplayıp giden birinin izini süremeyebilirsiniz.

Diğer bir önemli konu da tahliye taahhüdüdür. Bu taahhütlerin kira kontratı ile aynı tarihte olmaması gerekir. Tahliye taahhüdü mutlaka kira kontratının imzalandığı tarihten itibaren bir hafta, on gün sonra alınmalıdır.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKarabük’te Su Kemeri manzaralı evler
    Sonraki yazıBuca Kuruçeşme’de 115 konutluk projenin temeli atılıyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın