Gaziantep’te yeni bir şehir yükseliyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 81 ilde 3 bin 500’ü aşkın şantiye ile hayata geçirdiği 835 bine yakın konut ve sosyal yaşam projeleriyle, 2023 hedefleri doğrultusunda üretimlerine devam ediyor.

1984 yılında kurulan TOKİ’nin, 2002 yılına kadar 19 yılda 43 bin konut üretti. 2003 yılından bugüne kadar yaklaşık 835 bin konut inşa ettiğini söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, “2023 yılına kadar ise 1 Milyon 200 bin konut inşa etmeyi hedefliyoruz. Bir başka deyişle 2023 yılında 5-5 buçuk milyon vatandaşımız TOKİ’nin üretmiş olduğu nitelikli yaşam çevresine sahip kaliteli konutlarda yaşayacaktır” dedi. Kar amacı gütmeden, dar ve orta gelir grubuna yönelik 240 aya varan vadelerle konut arzı yaptıklarını belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Artık sadece bina inşa etmiyoruz, pek çok şehirde modern ve gelenekselin sentezlendiği yeni yerleşim alanları, yeni şehirler inşa ediyoruz” dedi.

İhtiyaca yönelik 50 bin konut üretimi

2023 hedefleri için çalışırken, konut üretim süreçlerini insanı odağa alan yeni disiplinlerle, bir üst ölçekte ele aldıklarını vurgulayan Turan, “Bu hedefler doğrultusunda, Gaziantep’te artan yeni yerleşim alanı ihtiyacını karşılamak için 50 bin konutun yer alacağı yeni bir şehir kurmak için harekete geçtik” dedi. Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’nin 8,5 milyon metrekare alan üzerinde projelendirildiğini söyleyen Turan, “Kuzey Şehir Projesi, tek bir proje olarak üstlendiğimiz ve üzerinde çalıştığımız en büyük projelerden biridir. Türkiye ölçeğinde olduğu kadar Avrupa ölçeğinde de büyük bir projedir. Ülkemizin mimarlık ve mühendislik ve planlama dünyası açısından da birçok ilkleri barındırmaktadır. Gaziantep Kuzey Şehir, bu büyüklükte bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen ilk ve en büyük yerleşim olma özelliği taşıyor” açıklamasında bulundu.

Aktif katılımcılık odaklı

Gaziantep Kuzey Şehir konut alanını, yerel temsilcilerin talep ve beklentileriyle inşa etmeye başladıklarını belirten Turan,  planlama ve kentsel tasarım sürecinin, yerel ve ulusal paydaşlarla yapılan arama konferansı, çalıştay ve derinlemesine mülakatlarla gerçekleştirildiğini söyledi. TOKİ olarak Kuzey Şehir Projesi çalışmalarında yerel aktörlerin paydaş analizi, arama konferansı ve çalıştay ile bir bütünlük içinde bir dizi etkinlikler düzenlendiğini vurgulayan Turan, bu etkinliklerde; yol haritası, eksiler ve artılar, stratejiler, planlar, programlar ve projeler adı altında birçok çalışmalar yapıldığını belirtti. İdare olarak planlama ve projelendirme çalışmalarına ‘aktif katılımcılık’ odaklı yeni bir bakış açısı getirdiklerini belirterek “Gaziantep şehrinin geleceği olacak projemizin inşa sürecinde yerel aktörlerin söz hakkını ve görüşlerini de alarak ortak bir akılla projemizin inşasına başladık” dedi.

İlk olarak 3 bin 300 konut inşa ediliyor

Toplam konut sayısının 50 bin olarak belirlendiği Kuzey Şehir ‘de ilk olarak 3 bin 300 konutun inşasına başladıklarını belirten Turan, az katlı konutların üretileceğini, yatay mimariye ağırlık verileceğini ve mahalle konseptini gözeten bir planlama anlayışı olacağını kaydetti. Mahalle içinde bir yaşam prensibiyle; sokakları, sakinleri, esnafı, ağaçları, camileri, meydanı ile yaşayanlarda aidiyet hissi oluşturacak özgün bir şehir tasarlandığına değinen Turan, “2023 yılında tamamlanacak olan Gaziantep Kuzey Şehir ‘de;  eski ile yeni; geleneksel ile modern, geçmiş ile gelecek hayat bulacak. Ülkemizin şehircilik deneyimine örnek olacak Gaziantep Kuzey Şehir, tasarımından inşasına kadar sadece Gaziantep’in değil, ülkemizin marka değerine katkı sağlayacak” dedi.

Kendi içinde bir merkez

Proje kapsamında, mevcut şehirle entegre olmuş, ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez nitelikleri barındıran, sıcak, samimi, insan ilişkilerinin ön planda olduğu bir şehir oluşturulacağını vurgulayan Turan, projenin tamamlanması ile 250 bin kişinin ikamet edeceği yeni bir yerleşim alanın oluşacağını söyledi.

Kuzey Şehir ’de 749 konuta 14 bin 378 başvuru

Gaziantep Kuzey Şehir ‘de inşa edilen 749 yeni konutun 14-25 Mayıs 2018 tarihleri arasında kura yöntemiyle satışa sunulduğunu söyleyen Turan, 749 konuta 549’u engelli, bin 579’u emekli olmak üzere 14 bin 378 başvuru yapıldığını söyledi. Satışa sunulan konutların 299’unun 2+1, 176’sının 3+1ve 274’ünün ise 4+1 planında inşa edildiğini belirten Turan, konut kurasının 04 Haziran 2018 tarihinde saat:11’de Gaziantep Şahinbey Kapalı Spor Salonu’nda yapılacağını söyledi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıDuru Beytepe’de teslimler 2020’de
    Sonraki yazıBakyapı projelerinde 120 ay vade
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın