İstanbul’da en yüksek ofis kiraları nerede?

Istanbul

PROPIN tarafından hazırlanan ve 2021 Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan ‘İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2021 Üçüncü Çeyrek Raporu’ yayınlandı. Rapora göre, İstanbul’da en yüksek kira istenilen yer MİA’da yer alan Levent oldu.

PROPIN tarafından hazırlanan ve 2021 Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan ‘İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2021 Üçüncü Çeyrek Raporu’ yayınlandı. İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış raporlarının 59. sayısı olan 2021 Üçüncü Çeyrek Raporu’nda kira ortalamaları, boşluk oranları, stok bilgileri yer alıyor.

Rapora göre; istanbul Ofis Pazarı’nda 2021 üçüncü çeyrek dönemde en yüksek kira 32 ABD Doları olarak gerçekleşti. En yüksek kira istenen bölge ise MİA’da yer alan Levent oldu.

İstanbul Ofis Pazarı’nda 2021 üçüncü çeyrek, yaz döneminin ve pandeminin etkisinde geçti. Pandemi döneminde esnek kiralama yapan hazır ofis şirketlerine olan talebin arttığı görüldü. İlk yatırım maliyeti ve operasyon gideri vb. birçok bakımdan sağladığı avantaj nedeniyle hızlı taşınmaya imkan sağlayan hazır ofis şirketlerinde gerçekleşen kiralamalar bu döneme damgasını vurdu. Hazır ofis şirketlerine olan kullanıcı talebi, birçok merkezi tam doluluğa ulaştırdı. Türkiye genelinde 2021 üçüncü çeyrekte ekonomik dalgalanmalar yaşandı. Bu dalgalanmalarla birlikte döviz seviyesinde ani iniş çıkışlar görüldü.

İstanbul Ofis Pazarı’ndaki kira ortalamalarında bir önceki çeyreğe göre belirgin bir değişiklik yaşanmadı. Bazı bölgelerdeki mal sahipleri Türk Lirası bazında liste fiyatlarını düzenlerken, uzun süredir durağan olan bazı bölgelerde kira indirimleri tespit edildi. MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2021 ikinci çeyrek dönemde 15,4 ABD Doları /metrekare /ay olarak hesaplandı. Pazardaki normalleşme adımlarıyla birlikte, firmaların fiziki olarak çalışma alanlarını kullanma oranları arttı. Kullanımın artmasıyla ofis alanı optimizasyonu gündem maddelerinde ön sıralarda yer aldı. Birçok firmanın ofis kullanım alanlarını azaltmasına rağmen yeni bina tercihini niteliği daha yüksek binalardan yana kullandığı görüldü. Bu durum A+ ofis binalarına olan talebi arttırdı. Stoku büyüyen MİA’da 2021 üçüncü çeyrekte hareketli olan bölgeler olduğu gözlendi.

MİA A sınıfı ofis binalarının boşluk oranı, bir önceki çeyrek döneme göre geriledi ve yüzde 29,5 olarak kaydedildi. Bu gerilemede Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe’de yer alan Çalık Plaza’nın bir hastaneye komple kiralanarak ofis stoğundan çıkması etkili oldu. Ofis arzı 2021 üçüncü çeyrek dönemini genel olarak durağan geçirdi. MİA’da Maslak Square’in açılarak stoka katılması dışında, bu çeyrek dönemde A sınıfı ofis stokunda değişiklik kaydedilmedi. 2021 üçüncü çeyrek sonunda ulaşılan son stok büyüklüğüne göre; MİA’nın stok payı yüzde 33, MİA Dışı-Avrupa’nın yüzde 18, MİA Dışı-Asya’nın yüzde 23 ve Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri’nin [Kağıthane, Bomonti – Piyalepaşa, Kartal Maltepe, Batı Ataşehir] yüzde 26 olarak belirlendi. Pandemi koşullarında normalleşme görülse de, önümüzdeki kış döneminde ofis kullanım şeklinin nasıl olacağının, pandeminin gidişatına göre şekilllenmesi beklenmektedir.
MİA [Levent, Etiler, Maslak, Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe, BeşiktaşBalmumcu]: MİA’da yer alan Maslak A sınıfı ofis stoku 2021 üçüncü çeyrekte büyüdü. Bu büyüme ile birlikte MİA’nın stok payı yüzde 33 olarak kaydedildi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKiraların yükselişi ile ilgili kiracılardan büyük harekat!
    Sonraki yazıSusona Bodrum The World Luxury Awards’da üç dalda ödül aldı