Çevre ve şehircilik masaya yatırıldı

2023 yılının çevre ve şehircilik vizyonunun masaya yatırıldığı “2023’e Doğru Türkiye’de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı”nda mevcut durum analizi yapıldı, yol haritası belirlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Antalya’da gerçekleştirilen “2023’e Doğru Türkiye’de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği istişare Toplantısında sürdürülebilir çevre ve şehircilik unsurları tüm boyutlarıyla ele alındı.  TOKİ  Haber Dergisi’nde yer alan habere göre Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2023’te ekonomide ve ihracatta öncü, şehircilikte dünya markası ve çevre duyarlılığında örnek bir ülke hedeflediklerini, bu doğrultuda çevreye ve doğaya duyarlı alanlarla ekonomiye katkı sağlayacaklarını söyledi. Toplu Konut idaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Emlak Konut GYO, iller Bankası ve Türkiye Emlak Katılım Bankası yönetimleriyle 81 ilin Çevre ve Şehircilik il Müdürlerinin katıldığı toplantıda, 2019-2023 yıllarını kapsayan icraat planı hazırlandı. Sonuç bildirgesiyle açıklanan kararların satır başları şöyle:

Çevre ve şehircilik mekânsal strateji planı tamamlanacak

Mekânsal Strateji Planı sayesinde tarım ve turizm arazileri korunarak doğaya duyarlı yeni sanayi alanları oluşturulacak, ekonomiye katkı sağlanacak. Plan çerçevesinde ulaşım yollarına, istihdama ve bölgedeki nüfus artışına kadar birçok veriyi değerlendireceklerini söyleyen Kurum, şehirlerin tekdüze olmasına, kırsal alanların yok olmasına karşı aksiyon geliştireceklerini, 2023’e kadar şehirleri verimli şekilde üreten kentlere dönüştüreceklerini belirtti. Bu kapsamda 2023’e kadar tüm illerin makro ve mikro düzeyde mekânsal planları hazırlanmış olacak.

TOKİ 5 yılda 125 bin konut üretecek

2023 yılına kadar 125 bini kentsel dönüşümden olmak üzere TOKİ vasıtasıyla 250 bin yeni sosyal konutun üretilmesi amaçlanırken, şehitaileleri, gazilerve vazife malulleri için faizsiz, 20 yıl vadeli konut kredisi verilmeye devam edilecek. Ayrıca 5 yılda 150 bin vatandaşın hâzineyle olan mülkiyet sorununun çözülmesi hedefleniyor. TOKİ’nin özellikle son yıllarda ürettiği konutların yaklaşık yüzde 95’inin sosyal konut niteliğinde olduğunu belirten Kurum, Türkiye’de birinci el konut satışında TOKİ’nin payının 2018’de yüzde 7,7 olduğunu dile getirerek, “Hedefimiz, yıl bazında 50 bin konutu ihale etmek, 50 bin konutun satışını gerçekleştirmek ve TOKİ tarafından inşası bitirilen 138 projedeki toplam 52 bin konutun 2019 yılının ilk üç ayında teslimini gerçekleştirmek” açıklamasında bulundu.

Emlak Konut çalışmalarına devam edecek

Emlak Konut ile daha önce yapılan ‘Türkiye için Kazanç Vakti’ kampanyasına benzer yeni kampanyalar planladıklarını belirten Kurum, kamusal alanların geliştirilmesi hedefi ve yatay mimariyi merkezine alan şehircilik anlayışıyla 2023 yılına kadar 250 bin bağımsız bölümün üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ve çevre ve şehircilik çalışmaları dahilinde çalışmalarını devam edeceklerini belirtti. Emlak Bankası, bir katılım bankası olarak yeniden faaliyete başlayacak. Emlak Bankası’nın kurulmasıyla sektörün ithalatını azaltmayı hedeflediklerini vurgulayan, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın 93 yıllık mirası ve tarihi olduğuna işaret eden Kurum, “Hem kentsel dönüşümde uygun kredi verilecek hem de ithal edilen malların yerli üretimine katkı sağlayacak süreç başlamış olacak” ifadelerini kullandı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTürkiye konut stokunda yüzde 40’lık pay İstanbul’un
    Sonraki yazıYapı Kredi konut kredi faiz oranlarını 1,61’e düşürdü
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın