Gayrimenkul sektörü 2016’da hız kazanacak

2015 yılında gayrimenkul sektöründe başlayan durgunluk 1 Kasım seçimlerinin ardından sona erdi. Seçimlerden çıkan sonuçlar sayesinde tekrar hız kazanan sektörün 2016 yılında yüzde 15 büyümesi öngörülüyor. 

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, tüm alıcı kitlenin ‘Bekle-Gör’ pozisyonuyla 1 Kasım seçimlerinin ardından alım sürecinde tüm piyasalara adeta can suyu pompalamasına neden olduğunu söylüyor. Hakan Erilkun, Mortgage faizlerinde yavaş yavaş başlayan düşüş seyrinin de bekletilen likiditenin yeniden piyasada dolaşıma geçmesinde etkili olduğuna dikkat çekerek şunları belirtti. “Hareketliliğin realiteye beklenen oranda dönmesi için yılsonuna kadar zamana ihtiyaç var. Çünkü alım kararlarının hayata geçirilmesi, devlet politikalarından, genel ve bölgesel yeni teşviklere ve mortgage faizlerine kadar birbirine bağlı onlarca faktörün zincirleme etkisiyle ilintili bir durum. Ancak tüm belirtiler ekonominin emlak ve inşaat temelli yeni dev yatırımlarla büyüyeceğini açıkça gösteriyor. Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon konutun yenilenmesi kent merkezlerindeki hareketliliği körüklüyor. Yalnızca büyükşehirlerde değil en uç noktalarda bile dev proje yatırımlarının hayata geçirilmesiyle bugün 100.000’den fazla şantiye faaliyet halinde. Kaldı ki Türkiye’nin global değerinde muazzam bir artışa neden olacak Avrasya Tüneli, Üçüncü Köprü, Şehir Hastaneleri, Üçüncü Havaalanı gibi dev yatırımların tamamının 2016’da faaliyete başlayacak olması da zaten sektörün 2016’da yılında minimum yüzde 15 büyüyeceğine işaret ediyor.”

AVM pazarı 4 kat büyüdü

Türkiye’de yalnızca inşaat ve emlak üretiminde değil emlak geliştirmede de büyük bir ivme gösterdiğine dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun şunları söyledi: “Türkiye emlak geliştirmede de çok ciddi bir yol alıyor. Özellikle AVM pazarı son 10 yılda 4 kat büyürken bugün 394 olan AVM sayısı yıl sonunda 411’e ulaşacak. 1/3’ü yabancıların elinde bulunan AVM’lerin cirosu 90 milyar TL’yi aşıyor. 2016’da bu oran yeni ve aç bölgelerde açılacak AVM’lerle beraber minimum yüzde 15 artacak, kiralanabilir alan büyüklüğü de yükselecektir. Kaldı ki şu anda Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Bingöl, Burdur, Çorum, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırşehir, Kilis, Muş, Niğde, Rize, Sinop, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Yozgat’ta AVM bulunmaması da buradaki kullanılmayan potansiyelin küçük bir göstergesi.”

Karma projeler öne çıkacak

Perakende pazarının büyüme hızına da değinen Hakan Erilkun şöyle devam etti: “Türkiye’de perakende pazarının büyüme hızı yüzde 8, AVM’lerde kiralanabilir toplam alan ise 10 milyon 100 bin metrekare. AVM pazarının yüzde 30’dan fazlası yabancılara ait. Araplar başta olmak üzere pek çok AVM yabancı gruplar tarafından satın alınıyor. Buradaki rantı gören pek çok yatırımcı özellikle ihtiyaç olan ve üç büyükşehrin dışında kalan noktalara odaklanıyor. İstanbul’da ise Basın Ekspress yolu ve Hadımköy yatırımların odak noktası olacak. Özellikle Kanal İstanbul güzergahındaki bölgeler yeni yatırım ve projelerle en az yüzde 35 pirim yapacak ve emlak fiyatları alım gücünü en üst çıtalara taşıyacak. Emlak sektörü 2016 yılında genel itibarıyla yüzde 12 oranında büyüyecek, bunda en büyük dilimi konut ve özellikle AVM’ler ile ticari projeler alacak.”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAğaoğlu: “1 Kasım seçimleri daha iyi sonuçlanamazdı”
    Sonraki yazıÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ‘kadın eli’ değdi
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın